Nadanie praw chmod na dysku Windows

Tylko tematy nie mieszczące się powyżej.
bajos
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64
Kontakt:

Nadanie praw chmod na dysku Windows

Post autor: bajos »

Witam

Jest to mój pierwszy post na tym forum. Jeśli wybrałem zły dział proszę moderatora o przeniesienie, ponieważ nie wiedziałem, który wybrać :).
Mój problem polega na tym, że gdy chcę nadać wszystkie prawa skryptowi .sh to one nie zostają zmienione. Plik ten jest "starterem" serwera do gry. Znajduje się on na dysku NTFS pod nazwą "Gry" w Windows, a na Ubuntu jest w "/media/Gry/MC_SURVIVAL/start_linux.sh". Chcę ustawić dla tego pliku .sh możliwość wykonywania jako program, ale to się nie zmienia po wykonaniu w terminalu "chmod +x /media/Gry/MC_SURVIVAL/start_linux.sh", czemu tak się dzieje i jak to zmienić? Bez tego skryptu muszę w terminalu wpisywać polecenie javy. Jak utworzyłem taki skrypt na pulpicie to z poziomu okienek mogłem mu zmienić, że ma być odpalany jako program.
marcin1982
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

Re: Nadanie praw chmod na dysku Windows

Post autor: marcin1982 »

NTFS nie obsługuje atrybutów linuksowego systemu plików. Umieść całą zawartość katalogu z serwerem gry na partycji linuksa i wtedy chmod u+x zadziała.
TrolleY
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne

Post autor: TrolleY »

Ewentualnie możesz zamontować całą partycję NTFS z prawami do uruchamiania programów, ale wtedy np o każdy głupi plik tekstowy będzie się ciebie pytał czy chcesz go uruchomić w terminalu.
Linux Mint 17 + Cinnamon (x64) / Windows 7 (x64)
Awatar użytkownika
enedil
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: i3
Kontakt:

Post autor: enedil »

Po prostu uruchamiasz skrypt przez

Kod: Zaznacz cały

bash start_linux.sh
Dobrze jest, psiakrew, a kto powie, że nie, to go w mordę!

~moderatorzy
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne”