Nie wiem jakiego kernela używasz - jeśli nie moich ostatnich to nawet nie ma o czym mówić - zgodnie z poniżej przedstawionym linkiem. Wszystko co starsze niż kernel oparte o Linux-3.12.x, a zatem moje stabilne v27.7 to już dla mnie "przedwojna". Opisane przez Ciebie sytuacje to najpewniej kwestia nieodpowiedniej konfiguracji ... poza tym jeśli masz Optimusa od razu proponowałbym przesiadkę na Ubuntu, albo lepiej Kubuntu 14.04. Tu bowiem masz
nvidia-prime [oczywiście nie włączasz bumblebee] i używanie Optimusa staje się przyjemnością

.
Zanim zainstalujesz
Co do bezpieczeństwa jeśli o tym mowa to
Ja wprost wskaże, że
obecnie stosowanie laptop-mode-tools w szczególności z dyskami SSD jest niebezpieczne. Dlaczego ? Już wyjaśniam, otóż metody zarządzania dyskami standardowo w Ubuntu i tu także lmt, zarządzają tymi zasobami w taki sposób, że np. jeśli dysk SSD przetrwa 2-3 lata to "Pan powinien być zadowolony". Przykładowo pod Windows to około 3-6 lat ... a pod moim APM to ... od 6 do 15 lat. Oczywiście to wyliczenia teoretyczne, ale tak z wyliczeń wynika. Tu dodatkowo stosowanie schedulerów I/O ... pod Ubuntu mamy obecnie jedynie deadline ... cóż to pasuje „ogólnie” do wszelkich rodzajów dysków jak "pięść do oka", ani to "pies, ani wydra". Ja przyjąłem, że nie można stosować jednego schedulera I/O dla różnych dysków ... tu potrzeby są różne. Dla dysków rotacyjnych [HDD] najlepszy jest CFQ, a dla dysków statycznych [SSD] noop ... i przyjąłem, że nie może być tak, że jak mamy dwa różne dyski to musimy iść na jakiś "zgniły kompromis". Przez pewien czas mnie to "męczyło", aż w końcu udało się wprowadzić do APM rozwiązanie "hybrydowe" = jednocześnie w tym samym czasie stosuje dwa schedulery I/O jeśli sytuacja tego wymaga > CFQ dla HDD, a noop dla SSD. To skutkuje zarówno znaczną poprawą wydajności, ale też poprawia bezpieczeństwo dysków [w szczególności SSD]. Przykładowo dla dysków HDD moje rozwiązania > z kernelm K8 i atom to skok wydajności o ok 20-25 % w stosunku do genrica + standardowe rozwiązania PM lub laptop-mode-tools, a już kernel i7 i Brazos to skok od 20 do 40 %. Natomiast kernel i7-pro lub Brazos-pro to skok od 30 do nawet 50 % na + w stosunku do generica
Co do powołanych ustawień są one bezpieczne w połączeniu z moimi kernelami. Co do kwestii:
-
acpi_enforce_resources=lax - tak pośrednio – to dosłownie rozkaz dla kernela aby zezwalał na stosowanie oprócz sterowników ACPI także natywnych driverów = nie ma sterownika ACPI, a jest natywny > stosuje natywny. To skutkuje jedynie ostrzeżeniami o takim rozwiązaniu = z „ostrożności procesowej”
-
i915.i915_enable_rc6=1 – określa poziom zasilania GPU … jak 0 to wyłączone, 1 to podstawowy tryb oszczędności … bardzo delikatny, ale nowe kernel potrafią od razu zachodzić niżej np. 4 albo nawet 7. Jak by tu była wartość i915.i915_enable_rc6=7 to włączone zostałyby wszelkie oszczędności dla GPU HD Intela … ale na teraz jeszcze tego nie aktywuje w tym trybie – właśnie z „ostrożności”. Bowiem stare biosy i chipy Sandy Bridge są na tyle zbugwoane, że byłby tu od razu „zwis”, ale np. Haswell [na najnowszych kernelach] radzi sobie idealnie w tym trybie – vide wynik na maszynie Kolegi NetBita
-
i915.lvds_downclock=1 - tu zmniejsza częstotliwość odświeżania ekranu [w stanie idle] przez złącze LVDS. O ile na starych kernelach przed 3.10.x tu będą problemy = „miganie ekranu” o tyle z moimi najnowszymi v27.7 [Linux-3.12.10] oraz v28.7 [Linux-3.13.6] nie będzie absolutnie problemów [jeśli bios nie jest zbyt stary na danej maszynie z Intelem icore].
-
i915.i915_enable_fbc=1 – tu następuje aktywacja FBC (frame-buffer compression), czyli kompresja bufora ramki = rzadsze „przewalanie” ilości danych przez Ram = mniejszy pobór energii. To wpływa także na poprawę wydajności.
-
i915.semaphores=1 – ta opcja włącza tzw. bufory pierścieniowe dla sterownika i195, to pozwala na znacznie mniejsze opóźnienia w wyświetlaniu obrazu przez LVDS = mniejsze „lagi”

. Zatem głównie odbija się na responsywności i wydajności środowiska, ale też sumarycznie na mniejszym zapotrzebowaniu na prąd bo wysyła dane „szerszym strumieniem”.
Na więcej czasu nie mam … ale powiem wprost stosowanie laptope-mode-tools to jak zastosowanie sterownika silnika Ziła z 1977 do np. Subaru Impreza STi z 2014 … delikatnie to ujmując - nie tylko „mało” efektywne, ale wręcz niebezpieczne

.
Pozdrawiam