Maksymalizacja okien na drugim monitorze - Lubuntu, Gnome Open Box

Tematy specyficzne dla poszczególnych window managerów: KDE, GNOME, XFCE, Fluxbox, Blackbox, IceWM, WindowMaker, itd. - wszystko tutaj.
biolon
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Openbox
Architektura: x86

Maksymalizacja okien na drugim monitorze - Lubuntu, Gnome Open Box

Post autor: biolon »

Witam,

pobrałem paczkę Lubuntu 12.04 remiks forumowy z czytelnia.ubuntu.pl zainstalowałem, skonfigurowałem do swoich potrzeb, ale mam problem z maksymalizacją okien. Mam netbooka ASUS 1015PD, który większość czasu pracuje podpięty pod zew. monitor ASUS pod rozdzielczością 1366 x 768, klawiaturę i myszkę. Jak odpalę np. Claws Mail, przeglądarkę SpaceFM, czy Chromium po kliknięciu na maksymalizację okna maksymalizuje ono się do rozdzielczości jaka jest na netbook`u [1024x600] a nie na monitorze. Manipulacja programem "ustawienia Wyświetlania" na interesujące mnie rozdzielczości nie zmienia to nic, albo inaczej po resecie dalej jest tak jak było :???: Mam wersję Gnome Open Box 2.0.4.

Mógłby ktoś poradzić gdzie szukać informacji albo jak to ustawić lub obejść?

Dodam tylko, że jestem użytkownikiem linuxa od niecałych dwóch tygodni, z góry przepraszam, jeśli jest to banalny problem. Nie potrafiłem znaleźć odpowiedzi na ten problem.

Pozdrawiam,
Paweł
karwa
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 13.10
Środowisko graficzne: LXDE

Re: Maksymalizacja okien na drugim monitorze - Lubuntu, Gnome Open Box

Post autor: karwa »

Witam, mam podobny problem (Lubuntu 13.10, Asus EEE PC 1001x) i też jestem świeży w temacie. Zapewne można napisać stosowny skrypt, ale z racji, że tego nie potrafię, znalazłem rozwiązanie doraźne: pomaga ręczne wyłączenie monitora DVI w ustawieniach wyświetlania (Preferencje) na czas korzystania z zewnętrznego wyświetlacza. Pozdrawiam.
biolon
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Openbox

Re: Maksymalizacja okien na drugim monitorze - Lubuntu, Gnome Open Box

Post autor: biolon »

Witam, mam podobny problem (Lubuntu 13.10, Asus EEE PC 1001x) i też jestem świeży w temacie. Zapewne można napisać stosowny skrypt, ale z racji, że tego nie potrafię, znalazłem rozwiązanie doraźne: pomaga ręczne wyłączenie monitora DVI w ustawieniach wyświetlania (Preferencje) na czas korzystania z zewnętrznego wyświetlacza. Pozdrawiam.
Nie no wielkie dzięki! Dlaczego ja tego wcześniej nie spróbowałem!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Środowiska graficzne”