Posiadam Lubuntu 13.10 z Openboxem i właśnie z OB mam problem. W domyślnych ustawieniach prawe kliknięcie myszy powoduje włączenie menu kontekstowego PCManFM, co mi odpowiada. Jednak często zdarza się w trakcie normalnej pracy (przeglądanie stron www, eksploracja katalogów), że pulpit samoistnie przełącza się na menu Openboxa, tj. znikają ikony i pojawia się menu kontekstowe OB. Najdziwniejsze, że w preferencjach pulpitu opcja "Wyświetlanie menu menadżera okien po kliknięciu w pulpit" jest cały czas odznaczona. To samo w pcmanfm.conf, wartość, która jak wyczytałem m.in. tutaj na forum odpowiada za menu kontekstowe jest niezmienna: show_wm_menu=0. Pomaga dopiero powtórne zalogowanie się. Niepokoi mnie to tym bardziej, że dzieje się to, mimo że nie grzebię nic w żadnych ustawieniach. Jedyne, co robię poza korzystaniem z Firefoxa czy przeglądaniem dokumentów, to gdy podpięty mam monitor zewnętrzny używam wykonywalnego skryptu dla Xrandr, który stworzyłem, żeby wymusić wyższą rozdzielczość na VGA, ale nie sądzę, by miało to jakiekolwiek znaczenie dla menedżera plików. Może trzeba coś zmienić w pliku /home/karwa/.config/openbox/lubuntu-rc.xml, ale jestem zbyt zielony w temacie, by wiedzieć, co.
Z góry dziękuję za porady.
Pozdrawiam,
Krzysiek
PS. Nie wiem, czy ma to jakieś znaczenie, ale mam netbooka Asus EEE 1001PX, Intel Atom 1.6, grafika zintegrowana, 2GB RAM.