ubuntu serwer - jak zrobić skrzynke wrzutową?

Instalacja i konfiguracja oprogramowania sieciowego.
saxan
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: PPC
Kontakt:

ubuntu serwer - jak zrobić skrzynke wrzutową?

Post autor: saxan »

Witam!
1) Mam komputer z zasobami samby, mam 2 użytkowników (gość oraz user). Mam zainstalowane transmission (klient p2p), który korzysta z dwóch folderów tntpobierane oraz tntpobrane (dla ukończonych) i chciałbym, żeby folder tntpobrane był dostępny dla wszystkich z pełnymi uprawnieniami (tzn. zapis/odczyt itd.). Folder tntpobrane ma uprawnienia 777, ale zawartość niestety muszę zmieniać ręcznie (uprawnienia). Jest możliwość zrobienia tzw. skrzynki wrzutowej? Mam na myśli dodawanie uprawnień w locie dla wszystkich z podfolderami, ewentualnie tylko dla gościa oraz konkretnego użytkownika.
Klient OSX 10.9 ew. Android/Win7, serwer jest na Ubuntu 12.04.04.

2) Mam jeszcze coś takiego (dalej o sambie i OS X), że jak korzystam z programu do odtwarzania multimediów, który nie korzysta z buforowania (VLC bez kombinowania np.), to zawartość wideo potrafi się zwiesić na 2-3 sekundy (czas na załadowanie bufora), w programach, które z miejsca robią sobie bufor problem ten nie występuje (MPlayerX dla zainteresowanych)...

3)Ciekawostka: Podgląd zasobów samby (na OS X) trwa długo, ale pewnie to przez miniatury lub zawartość kombinowaną, na Win i na Androidzie nie mam tego problemu (pokazuje się od strzała). Przykładowo folder ze sterownikami na sambie ok. 10GB do WinXX (sklejka z torrentów) pokazuje się ok. 10 sekund, gdzie mam tam tylko podział na 5 folderów. Dałem jako ciekawostkę, bo wina leży pewnie po stronie systemu.
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64

Re: ubuntu serwer - jak zrobić skrzynke wrzutową?

Post autor: bear7 »

saxan pisze: 2) Mam jeszcze coś takiego (dalej o sambie i OS X), że jak korzystam z programu do odtwarzania multimediów, który nie korzysta z buforowania (VLC bez kombinowania np.), to zawartość wideo potrafi się zwiesić na 2-3 sekundy (czas na załadowanie bufora), w programach, które z miejsca robią sobie bufor problem ten nie występuje (MPlayerX dla zainteresowanych)...

3)Ciekawostka: Podgląd zasobów samby (na OS X) trwa długo, ale pewnie to przez miniatury lub zawartość kombinowaną, na Win i na Androidzie nie mam tego problemu (pokazuje się od strzała). Przykładowo folder ze sterownikami na sambie ok. 10GB do WinXX (sklejka z torrentów) pokazuje się ok. 10 sekund, gdzie mam tam tylko podział na 5 folderów. Dałem jako ciekawostkę, bo wina leży pewnie po stronie systemu.
Przypominam, o pewnej zasadzie na forum:
Na Forum panuje zasada:jeden temat = jeden problemZastosuj się do tej zasady i opisz w osobnych tematach niezwiązane ze sobą wątki z Twojej wiadomościW razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.
Jako ciekawostkę - choć forum poświęcone jest Ubuntu, a nie OS X - podam Ci ten sznurek: http://www.zdnet.com/mavericks-smb2-pro ... 000022519/.
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sieci, serwery, Internet”