Jak uruchomić adapter Wifi NetGear WG511T v3 wykorzystując ndiswrappera?

Karty sieciowe, modemy, routery, WiFi, Bluetooth etc.
4340
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Jak uruchomić adapter Wifi NetGear WG511T v3 wykorzystując ndiswrappera?

Post autor: 4340 »

Witajcie.
Wczoraj otrzymałem stary laptop - Acer TravelMate 2410. Wgrałem na niego Linuxa 12.04. Instalacja przebiegła bez kłopotów, lecz niestety system nie widzi urządzenia NetGear WG511T v3. Zainstalowałem sterowniki z Windowsa XP przez ndiswrapper, ale w dalszym ciągu adapter nie jest nawet wykrywany. W XP pomimo, że nie instalowałem tam sterowników, to urządzenie się pojawia (także chyba można wykluczyć awarię). Próbowałem zastosować wszystko co znalazłem przez Google, lecz niestety nic nie sprawiło aby adapter ruszył. Po wpisaniu "iwconfig" pojawiają się tylko dwa wpisy "lo no wireless extensions" i "eth0 no wireless extensions". Bardzo prosiłbym o pomoc, jeżeli da się coś z tym zrobić. Jest to mój pierwszy kontakt z Linuxem poza wirtualną maszyną, więc jeżeli powinienem jeszcze coś tutaj załączyć a tego nie zrobiłem, to przepraszam.
Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.
Ostatnio zmieniony 24 mar 2014, 20:58 przez bear7, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: doprecyzowanie tytuł wątku
saxan
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: PPC
Kontakt:

Re: NetGear WG511T v3 a Ubuntu 12.04

Post autor: saxan »

http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=2081192
Drugi post do wyklikania. (3szt. linków)
W terminalu wpisz:

Kod: Zaznacz cały

ndiswrapper -l
pokaże czy jest poprawnie sterownik zainstalowany i sprzęt wykryty
[źródło: http://ubuntuforums.org/showthread.php? ... st12651837]
w sumie to co w nawiasie kwadratowym jest tym od tego bym zaczął po kolei wykonywać.
4340
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Re: Jak uruchomić adapter Wifi NetGear WG511T v3 wykorzystując ndiswrappera?

Post autor: 4340 »

Zrobiłem już to wszystko wcześniej. Wczoraj wieczorem dla pewności powtórzyłem na czystym systemie. Cały czas nie wykrywa urządzenia (jedynie zainstalowany sterownik). Jestem niemal pewny, że niestety adapter padł (nie daje oznak życia nawet na XP, ani nawet nie miga lampka podłączenia tak jak wcześniej). Sprawdzę jeszcze na innym komputerze jak będę miał taką możliwość. Dziękuję za pomoc ;) (jeszcze jak sprawdzę na innym komputerze to dam znać co i jak).
Ps. Dziękuję moderatorowi/administratorowi który poprawił nazwę tematu :)

Edit: Niestety potwierdziło się - adapter jest uszkodzony fizycznie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Urządzenia sieciowe”