System przycina się na wideo w przeglądarce lub przy przewijaniu strony. Jak zwiększyć płynność?
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 13.10
- Architektura: x86_64
System przycina się na wideo w przeglądarce lub przy przewijaniu strony. Jak zwiększyć płynność?
Jakiś czas temu wrzucałem tu wątek dotyczący moich spostrzeżeń co do Ubuntu, ale nie jestem z tych, co przekreślają coś definitywnie. Akurat musiałem wgrać jakiś system, więc po przerwie, sprawdzam jak funkcjonuje nowsza wersja. Mam jednak zastrzeżenie co do płynności i będę wdzięczny za odpowiedź, gdzie szukać przyczyny. System przycina się na wideo w przeglądarce lub przy przewijaniu strony, kiedy jest odpalone okno wideo. Ten sam komputer z dowolnym Windows nie odnotowuje żadnych problemów nawet z kilkoma filmami jednocześnie.
W zasadzie wczoraj wgrałem Mint 16, ale jego płynność, to katastrofa, co zresztą przyznają na forach nawet wielcy zwolennicy. Miałem wersję Cinamon, więc ponoć najgorszą pod tym względem. Zrezygnowałem i wgrałem Ubuntu, bo wydaje mi się bardziej dopracowanie. Poza tym Mint mi nie przypadł do gustu, bo wygląda tak samo jak Windows, tylko działa wolniej, więc gdzie tu sens.
Być może trzeba jakiś drobiazg zmienić, ale musicie mi powiedzieć, w którym miejscu.
W zasadzie wczoraj wgrałem Mint 16, ale jego płynność, to katastrofa, co zresztą przyznają na forach nawet wielcy zwolennicy. Miałem wersję Cinamon, więc ponoć najgorszą pod tym względem. Zrezygnowałem i wgrałem Ubuntu, bo wydaje mi się bardziej dopracowanie. Poza tym Mint mi nie przypadł do gustu, bo wygląda tak samo jak Windows, tylko działa wolniej, więc gdzie tu sens.
Być może trzeba jakiś drobiazg zmienić, ale musicie mi powiedzieć, w którym miejscu.
-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
- Kontakt:
Re: Jak zwiększyć płynność?
Podał byś co masz za sprzęt, bo jak walniesz cinnamona na starocia to się nie dziw że to wolno będzie chodzić. Mi na c2d 2.66ghz i geforce 8600gt cinnamon dobrze chodzi a przecież to już stary sprzęt fakt że taki cinnamon jest trochę ciężki ale za to ładny i jak dla mnie odpowiednio funkcjonalny.
Jak chcesz coś szybkiego to tylko mate i lxde a przycinki video to raczej czego innego wina.
Jak chcesz coś szybkiego to tylko mate i lxde a przycinki video to raczej czego innego wina.
Linux Mint 17 Mate 32bit jądro 3.15.0 RC8 + włączony Zram
Sprzęt; C2D e6750 2x2.66GHz 4Mb Cache, ram DDR2 2Gb 667mhz, Geforce 8600gt 256mb ddr3, dyski; 120Gb WD + 80Gb WD + 120Gb Hitachi 2,5cala Karta dźwiękowa Creatice Sound Blaster Live + przedni panel
Sprzęt; C2D e6750 2x2.66GHz 4Mb Cache, ram DDR2 2Gb 667mhz, Geforce 8600gt 256mb ddr3, dyski; 120Gb WD + 80Gb WD + 120Gb Hitachi 2,5cala Karta dźwiękowa Creatice Sound Blaster Live + przedni panel
-
- Piegowaty Guziec
Miałem w podpisie podać i zapomniałem. W środku jest AMD Athlon X2 3,0GHz, 4GB RAM, 1,5TB dysk, zasilacz Chieftec 400W, grafika wyjęta, więc chodzi na integrze z płyty Asusa.
- majsza
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 22.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Kontakt:
Podaj wynik z terminala:
.
Dowiemy się więcej szczegółów.
Kod: Zaznacz cały
lspci
Dowiemy się więcej szczegółów.
HP 820 G3
Ubuntu 22.04.5 LTS
Ubuntu 22.04.5 LTS
-
- Przyjaciel
Ja poproszę o wyniki poniższych poleceń:
lspci -k
cat /proc/cpuinfo
cat /proc/meminfo
df -H
lsb_release -a
uname -a
Wypadałoby również podać, z jakiej to przeglądarki korzystasz oraz które to jej wydanie... Może sprawdź, jak wygląda sprawa w przypadku innej przeglądarki.System przycina się na wideo w przeglądarce lub przy przewijaniu strony, kiedy jest odpalone okno wideo.
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
-
- Piegowaty Guziec
Re: System przycina się na wideo w przeglądarce lub przy przewijaniu strony. Jak zwiększyć płynność?
Chyba znalazłem przypadkowo przyczynę - wyciągnięcie karty graficznej. Być może system ustawił konfigurację pod jej "istnienie", a ja ją wyjąłem. Nie było braku płynności po włożeniu karty. Zrobiłem pełną aktualizację teraz bez niej w środku i na płynność nie mogę narzekać. Jestem bardziej, niż miło zaskoczony, więc problem z głowy.
PS.
Oczywiście standardowo muszę ponarzekać na pasek ze skrótami, którego uparcie producenci ubuntu nie chcą poprawić odkąd pamiętam i reaguje zawsze dopiero za drugim najechaniem kursora.
Jakby nie ustawić czułości to po prostu reaguje bardziej lub mniej, ale dopiero przy drugim podejściu... 
PS.
Oczywiście standardowo muszę ponarzekać na pasek ze skrótami, którego uparcie producenci ubuntu nie chcą poprawić odkąd pamiętam i reaguje zawsze dopiero za drugim najechaniem kursora.

-
- Przyjaciel
Re: System przycina się na wideo w przeglądarce lub przy przewijaniu strony. Jak zwiększyć płynność?
Na Forum panuje zasada:nowywubuntu pisze: Oczywiście standardowo muszę ponarzekać na pasek ze skrótami, którego uparcie producenci ubuntu nie chcą poprawić odkąd pamiętam i reaguje zawsze dopiero za drugim najechaniem kursora.Jakby nie ustawić czułości to po prostu reaguje bardziej lub mniej, ale dopiero przy drugim podejściu...
jeden temat = jeden problem
Zastosuj się do tej zasady i opisz w osobnych tematach niezwiązane ze sobą wątki z Twojej wiadomościW razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.
Chcesz wylać swoje żale, to zrób to w odpowiednim wątku: viewtopic.php?f=214&t=138643.
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.