Ubuntu 13.10 czy warto na mój sprzęt?
- Garguleczkowaty
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 13.10
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86_64
Ubuntu 13.10 czy warto na mój sprzęt?
Witajcie, czy jest sens instalowania ubuntu 13.10 z unity (oryginał)
na sprzęcie
AMD 2 x64 2x 2,8GHz
4GB ram
Radeon HD 4200 (512mb) z możliwością rozbudowy (2000mb)
Dysk 160GB
To jest ten komputer dokładnie nie dawno go kupiłem
http://allegro.pl/dell-580-slim-2x2800- ... 86701.html
Z tym że ja mam wersje bez systemu i z mniejszym dyskiem, reszta jest taka sama.
lepiej Ubuntu (oryginalne)? UNITY
Czy może lubuntu??
Proszę o porade
na sprzęcie
AMD 2 x64 2x 2,8GHz
4GB ram
Radeon HD 4200 (512mb) z możliwością rozbudowy (2000mb)
Dysk 160GB
To jest ten komputer dokładnie nie dawno go kupiłem
http://allegro.pl/dell-580-slim-2x2800- ... 86701.html
Z tym że ja mam wersje bez systemu i z mniejszym dyskiem, reszta jest taka sama.
lepiej Ubuntu (oryginalne)? UNITY
Czy może lubuntu??
Proszę o porade
Ostatnio zmieniony 01 kwie 2014, 19:31 przez Garguleczkowaty, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
Re: Ubuntu 13.10 jest sens ?
Zmień tytuł tematu tak, aby w sposób możliwie precyzyjny przedstawiał sedno sprawy, w której piszesz. Miej na uwadze również zgodność z REGULAMINEM
Tytuł tematu zmienisz edytując pierwszy post
W razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.Tytuł tematu zmienisz edytując pierwszy post
Do czego ma być przeznaczony ten komputer? Ma mieć jakieś konkretne zastosowanie? Jeżeli instalacja ma odbyć się już teraz, to instaluj 13.10 lub 12.04.4. Jak instalacja może zaczekać 2-3 tygodnie, to wówczas zainstaluj 14.04. Powód. Wymieniona karta nie ma wsparcia ze strony producenta i jedyna opcja, aby można było coś z niej wydusić, to instalacja kernela 3.13.x, na którym to nowe Ubuntu będzie bazowało.
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
- Garguleczkowaty
- Serdeczny Borsuk
Re: Ubuntu 13.10 jest sens ?
Dziękuję @Bear7 za zainteresowanie moim tematem.
Służyć ma do:
Edycja plików (geany)
Przeglądanie sieci, YT i inne portale oraz gry społecznościowe.
Steam i retro gry 2d przez wine jak i typowo na linuxa, mało wymagające
Edycja grafiki GIMP
Chce go sobie udoskonalić, dodać conky itd
To wszystko, typowo domowy komputer.
Służyć ma do:
Edycja plików (geany)
Przeglądanie sieci, YT i inne portale oraz gry społecznościowe.
Steam i retro gry 2d przez wine jak i typowo na linuxa, mało wymagające
Edycja grafiki GIMP
Chce go sobie udoskonalić, dodać conky itd

To wszystko, typowo domowy komputer.
- Dwimenor
- Przebojowy Jelonek
Re: Ubuntu 13.10 czy warto na mój sprzęt?
Tak, do takich zastosowań jak najbardziej jest sens instalować.
Ewentualnie za trzy-cztery tygodnie zainstaluj sobie nowe ubuntu 14.04.
Ewentualnie za trzy-cztery tygodnie zainstaluj sobie nowe ubuntu 14.04.
Poniższe zdanie jest fałszywe.
Powyższe zdanie jest prawdziwe.
Powyższe zdanie jest prawdziwe.
- Garguleczkowaty
- Serdeczny Borsuk
a to 14.04 to będzie LTS czy testowa wersja?
Gdzie mogę poczytać o nowościach zawartych w wersji 14.04 ? proszę o link.
Mogę np zainstalować teraz 13.10 i później zaktualizować? nic się nie podzieje, po za tym nie mam jakiś danych więc zainstalował bym na nowo.
Często gęsto zdarza mi się że podczas instalowania z cetrum ubuntu programów robi się szare okno (brak odpowiedzi) i dosc dlugo musze czekac az sie odwiesi to normalne?
na moim sprzecie bedzie to chodzilo szybko? przyzwoicie? czy na sile raczej bo sprzet nie jest za dobry na ten system i moje potrzeby ??
Dziekuję Ci @Dwimenor za zainteresowanie moim tematem, pomoc i odpowiedź.
Gdzie mogę poczytać o nowościach zawartych w wersji 14.04 ? proszę o link.
Mogę np zainstalować teraz 13.10 i później zaktualizować? nic się nie podzieje, po za tym nie mam jakiś danych więc zainstalował bym na nowo.
Często gęsto zdarza mi się że podczas instalowania z cetrum ubuntu programów robi się szare okno (brak odpowiedzi) i dosc dlugo musze czekac az sie odwiesi to normalne?
na moim sprzecie bedzie to chodzilo szybko? przyzwoicie? czy na sile raczej bo sprzet nie jest za dobry na ten system i moje potrzeby ??
Dziekuję Ci @Dwimenor za zainteresowanie moim tematem, pomoc i odpowiedź.
-
- Przyjaciel
14.04 w fazie testów jest teraz, a od 17-go kwietnia, będzie LTSem.Garguleczkowaty pisze:a to 14.04 to będzie LTS czy testowa wersja?
Chociażby tutaj: http://czytelnia.ubuntu.pl/index.php/20 ... numer-125/Garguleczkowaty pisze:Gdzie mogę poczytać o nowościach zawartych w wersji 14.04 ? proszę o link.

Możesz. Wszystko powinno być ok.Garguleczkowaty pisze: Mogę np zainstalować teraz 13.10 i później zaktualizować? nic się nie podzieje, po za tym nie mam jakiś danych więc zainstalował bym na nowo.
Na Forum panuje zasada:Garguleczkowaty pisze:Często gęsto zdarza mi się że podczas instalowania z cetrum ubuntu programów robi się szare okno (brak odpowiedzi) i dosc dlugo musze czekac az sie odwiesi to normalne?
jeden temat = jeden problem
Zastosuj się do tej zasady i opisz w osobnych tematach niezwiązane ze sobą wątki z Twojej wiadomościW razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.
Najlepiej będzie zainstalować i samemu przetestować. W teorii, powinno być dobrze.Garguleczkowaty pisze:na moim sprzecie bedzie to chodzilo szybko? przyzwoicie? czy na sile raczej bo sprzet nie jest za dobry na ten system i moje potrzeby ??
- Garguleczkowaty
- Serdeczny Borsuk
Rozumiem, dziękuję wszystkim za szybką i wyczerpującą wypowiedź, najadłem się tym czego potrzebowałem.
Pozdrawiam
Można już pobrać 14.04 ? i zainstalować?
Czy to jest jakiś problem i nie warto ?
Pozdrawiam
Można już pobrać 14.04 ? i zainstalować?
Czy to jest jakiś problem i nie warto ?
-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 14.04
- Architektura: x86
Do niedawna (jeszcze niespełna dwa tygodnie temu) używałem podobnego sprzętu (Athlon II X2 235e na płycie z identyczną integrą, do tego 2 GB RAM-u) i gdyby nie usterka płyty głównej, używałbym nadal. Wydajność w typowych zastosowaniach była, według mnie, więcej niż zadowalająca - również pod 13.10, więc uważam, że warto. Oczywiście mam na myśli wydajność w Unity.
Problem z 14.04 jest jedynie taki, że potencjalnie ta wersja może jeszcze czasem zachowywać się w nieprzewidziany sposób. Jeśli nie boisz się ewentualnych błędów (no ale też bez przesady), to warto. Zwłaszcza jeśli - jak piszesz - jest to czysty dysk, beż żadnych szczególnych danych, które mógłbyś stracić, gdyby coś jednak (odpukać) poszło źle.
Problem z 14.04 jest jedynie taki, że potencjalnie ta wersja może jeszcze czasem zachowywać się w nieprzewidziany sposób. Jeśli nie boisz się ewentualnych błędów (no ale też bez przesady), to warto. Zwłaszcza jeśli - jak piszesz - jest to czysty dysk, beż żadnych szczególnych danych, które mógłbyś stracić, gdyby coś jednak (odpukać) poszło źle.
- Garguleczkowaty
- Serdeczny Borsuk
@ionash
Dziękuję za odpowiedź.
Owszem, nic nie przetrzymuje na dysku, a łącze pozwala mi na pobieranie dystrybucji w każdej chwili, więc pobieram 14.04
a jeszcze mam pytanie, jeśli pojawi się jakiś błąd w 14.04, to bedą cały czas wychodzić aktualizacje, które to będą naprawiać?
Czy będę musiał od nowa instalować czysty system? co lepiej ?
I czy jest w pełni po polsku ?
Dziękuję za odpowiedź.
Owszem, nic nie przetrzymuje na dysku, a łącze pozwala mi na pobieranie dystrybucji w każdej chwili, więc pobieram 14.04
a jeszcze mam pytanie, jeśli pojawi się jakiś błąd w 14.04, to bedą cały czas wychodzić aktualizacje, które to będą naprawiać?
Czy będę musiał od nowa instalować czysty system? co lepiej ?
I czy jest w pełni po polsku ?
- mistrz1
- Zakręcona Traszka
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Lokalizacja: Związek Socjalistycznych Republik Europejskich. Dystrykt – Polska
Instaluj, nie gadaj tyle.
To, co potrzebne już wiesz, teraz sam przekonaj się. Jak coś nie będzie działało, to nie dramatyzuj, bo to jeszcze wersja beta, więc tak się dzieje i rób aktualizacje, bo one naprawiają błędy.

"Jeśli robisz to, co zawsze robiłeś, masz to, co zawsze miałeś" – Sokrates
Chwała Rosji!

Chwała Rosji!

- Garguleczkowaty
- Serdeczny Borsuk
Dziwne jest to że na różnych komputerach różnie system chodzi.
przy ponad 2ghzi 4gb ram kaźdy system powinien latać z niebywałą lekkością
-
- Przyjaciel
Sprzęt sprzętowi równy nie jest. Niestety, nie ma jednego uniwersalnego sterownika. Wszystko zależy od wsparcia ze strony producenta. Jedni wywiązują się przyzwoicie, a inni mają to gdzieś...Garguleczkowaty pisze:Dziwne jest to że na różnych komputerach różnie system chodzi.
-
- Serdeczny Borsuk
- Kontakt:
Procek prockowi nie równy i jak wyżej http://benchit.pl/procesory/AMD/Athlon+II+X2/240/2 ale latać ubuntu powinno bez problemów.Garguleczkowaty pisze:Dziwne jest to że na różnych komputerach różnie system chodzi.
Tak swoją drogą to co cię skusiło na kupno takiego zestawu z allegro za te 500zł byś poskładał sobie jakiegoś celeronka na lga 1155 i miał dobry sprzęt.
Linux Mint 17 Mate 32bit jądro 3.15.0 RC8 + włączony Zram
Sprzęt; C2D e6750 2x2.66GHz 4Mb Cache, ram DDR2 2Gb 667mhz, Geforce 8600gt 256mb ddr3, dyski; 120Gb WD + 80Gb WD + 120Gb Hitachi 2,5cala Karta dźwiękowa Creatice Sound Blaster Live + przedni panel
Sprzęt; C2D e6750 2x2.66GHz 4Mb Cache, ram DDR2 2Gb 667mhz, Geforce 8600gt 256mb ddr3, dyski; 120Gb WD + 80Gb WD + 120Gb Hitachi 2,5cala Karta dźwiękowa Creatice Sound Blaster Live + przedni panel
- Garguleczkowaty
- Serdeczny Borsuk
Powiem Tobie że nie wiem, mały zgrabny i wydawał mi się nie tak słaby na to co potrzebuje, tylko przeraża mnie to że linuks ma jakieś tam wymagania określone i z góry założone, a tak naprawde mijają się one z rzeczywistością, a zależy mi na szybkości, żeby nic się nie zacinało i chodziło jak to bywało w łindowsach.