Postarzanie xserver/kernela
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
- Kontakt:
Postarzanie xserver/kernela
Mam Ubu 13.10 i chciałem stawiać 14.04 po premierze. Jednak chciałbym czasem pograć w coś, a brak sterów do grafiki mi to uniemożliwia. Program (wyleciała mi nazwa), który sam znajduje stery do grafiki AMD i je ściąga, pokazuje że nie ma dla mojego systemu. Na stronie AMD pisze, że ma mieć jakiś konkretny kernel i konkretny xserver, chyba 1.12 a mam 1.14
Czy ktoś serdeczny mógłby poszukać, jakie to mają być ściśle wersje i opisać co mam zrobić żeby je zmienić/postarzeć? Czy wystarczy wrzucić np. starsze Ubu i jeśli tak to jakie? Proszę o pomoc.
Karta to Radeon 3870 na PCI-E
Czy ktoś serdeczny mógłby poszukać, jakie to mają być ściśle wersje i opisać co mam zrobić żeby je zmienić/postarzeć? Czy wystarczy wrzucić np. starsze Ubu i jeśli tak to jakie? Proszę o pomoc.
Karta to Radeon 3870 na PCI-E
-
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
- Architektura: x86_64
Re: Postarzanie xserver/kernela
A stoi coś na przeszkodzie, abyś sam poszukał? Forumowa wyszukiwarka nie gryzie: search.php?keywords=Atikacperlis pisze: Czy ktoś serdeczny mógłby poszukać, jakie to mają być ściśle wersje
A tutaj masz, to co szukasz: http://wiki.cchtml.com/index.php/Hardware
Możesz zmienić kartę. Mniej roboty i 100% skuteczne. Tak zwany downgrade xservera, czyli twoje postarzanie, to zabawa w Don Kichota i walkę z wiatrakami...kacperlis pisze: opisać co mam zrobić żeby je zmienić/postarzeć?
Ubuntu 12.04.1. Forumowy remiks 12.04, o ile się nie mylę, spełnia wymagania. Podczas instalacji wyłącz pobieranie aktualizacji i po instalacji pilnuj, abyś ich nie wykonywał.kacperlis pisze: Czy wystarczy wrzucić np. starsze Ubu i jeśli tak to jakie?
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Kontakt:
Można chyba zablokować aktualizację X i jądra jako pakiety, a reszta normalnie aktualizowana? I czy odbija się to w jakiś sposób na bezpieczeństwie itp?
- luk1don
- Przebojowy Jelonek
Można. Nazywa się to "pinning". Więcej:
https://help.ubuntu.com/community/PinningHowto
https://help.ubuntu.com/community/PinningHowto
-
- Przyjaciel
- Architektura: x86_64
Można, ale prędzej czy później natrafisz na problemy z zależnościami i tyle będzie z aktualizacji pozostałych pakietów. Blokowanie jest dobre na chwilę. Na dłuższy czas, zacznie w końcu sprawiać problemy.kacperlis pisze:Można chyba zablokować aktualizację X i jądra jako pakiety, a reszta normalnie aktualizowana? I czy odbija się to w jakiś sposób na bezpieczeństwie itp?
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.