Też się podzielę wrażeniami:
1. Instalacja poszła szybko .. jak dla mnie aż za szybko myślałem, że coś się posypało ale było OK
2. Doinstalowanie i odinstalowanie programów też bez bólów
3. Conky mały problem - dotychczasowe ustawienia "szarpały" conkiego, dopiero ustawienia own_window_type na "dock" pomogło - jest teraz OK
4. Motywy z gnomelook'a nie chcą ładnie wyglądać - dopiero Mediterran ustawił się ładnie. Po niewielkim grzebaniu w pliku gtk.css jest OK
5. Średni problem ze sterami nVidii (jak zwykle zresztą - mam optimusa

). Próbowałem zastosować oryginalne rozwiązanie nVidii tzn. zainstalować pakiety nvidia-prime + sterowniki własnościowe + nvidia-prime-indicator. Po kilku zmianach konfiguracji "zostało" na karcie Intela i nie chciało się przełączyć na kartę nVidii. Poczytałem w necie opinie o nvidia-prime, które były zresztą zgodne z moimi wrażeniami (przełączenie kart przy przelogowaniu !! i niestabilne działanie) i odinstalowałem wszystko. Zainstalowałem bumblebee i działa.
Już wolę klepać z optirun niż się przelogowywać (polecam program 'ezame' do tworzenia aktywatorów + w poleceniach aktywatorów w ubuntu tweak pododawałem linijki do opcjonalnego uruchomienia z optirun)
6. Znowu problem z odwróconym obrazem w skajpie. Przy odinstalowywaniu sterowników nvidi (patrz wyżej) usunęło mi (nie zauważyłem) biblioteki 32-bitowe dla v4l. Nie znalezłem sposobu na ich zainstalowanie z repozytorium a ściągnięte deby zapętliły się w zależnościach, więc zastosowałem rozwiązanie "siłowe" - rozpakowałem bibliotekę bezpośrednio do odpowiedniego miejsca ... i działa.
i tyle jeżeli chodzi o instalację
Co mi brakuje ? (pewnie nie za długo)
1. brak repozytorium 14.04 dla Darktable (zainstalowałem bezpośrednio z deba - czekam na repo)
2. brak repozytorium dla mkv-extractor-gui (nie zainstalowałem - czekam)
3. brak xbmc dla 14.04 (repozytorium znaczy) (nie zainstalowałem - czekam)
pozdrawiam
yacup
a ja mam takiego komputera, że jest taki czarno-srebrny; a na dole są takie różne przyciski coś tak jakby z literami a na górze jest taki telewizor i na nim się wyświetlają różne obrazki, i można go tak jak zeszyt złożyć (albo książkę)