Instalacja Ubuntu 14.04 LTS obok Windows 7

Wyłącznie system! Wątpliwości dotyczące aplikacji proszę umieszczać niżej, w odpowiednich forach.
j095
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Unity
Kontakt:

Instalacja Ubuntu 14.04 LTS obok Windows 7

Post autor: j095 »

Witam,

powstało już dużo wątków o podobnej tematyce, lecz w żadnym nie znalazłem odpowiedzi na mój problem.

Chcę najzwyczajniej zainstalować Ubuntu 14.04 LTS obok systemu Windows 7 Professional 64bit. Wziąłem przykład z jednego filmiku na YouTube i podzieliłem swój dysk w taki sposób:
dysk.png
(22.08 KiB) Nie pobierany
Odpalam instalator Ubuntu, ale nadal nie mam możliwości wyboru typu instalacji, bo instalator uważa że na dysku nie ma żadnego innego systemu.

Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu.
Pozdrawiam, Jan.
Awatar użytkownika
gilban
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 19.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64

Re: Instalacja Ubuntu 14.04 LTS obok Windows 7

Post autor: gilban »

Widzę, że chyba jeszcze nigdy Ubuntu i innego Linuxa nie instalowałeś.

Więc gdy odpalisz instalację, domyślnie jest zaznaczona opcja: "Wyczyszczenie dysku i zainstalowanie Ubuntu".

A Ty klikasz w miejsce Użycie innego rozwiązania, tak jak ja to zaznaczyłem na obrazku.

Dodatkowo daję radę: Zainstaluj sobie Virtualboxa i pod nim Ubuntu i ucz się go w ten sposób. Inna opcja - zrób archiwum ważnych rzeczy w Windowsie, abyś jak coś popsujesz podczas instalacji, nie stracił ważnych danych.
Załączniki
Ubuntu_Instalacja.PNG
(67.74 KiB) Nie pobierany
j095
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Unity
Kontakt:

Post autor: j095 »

Tę opcje wybrałem, lecz na liście widnieje tylko dostępna przestrzeń wielkości 500GB (czyli cały mój dysk). Nie ma tej 30GB, którą zrobiłem za pomocą Windowsa.

http://imagizer.imageshack.us/a/img843/8356/i9mm.jpg
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64

Post autor: bear7 »

Uruchom komputer z nośnika instalacyjnego Ubuntu i jak pojawi się menu GRUB-a naciśnij F6 i zaznacz opcję nodmraid. Następnie wybierz którąś z opcji Wypróbuj Ubuntu lub Zainstaluj Ubuntu.

Jak instalator dalej sobie nie radzi i nie widzi partycji to w trybie "Wypróbuj Ubuntu" uruchom terminal i klepnij polecenia:

Kod: Zaznacz cały

sudo fdisk -l

Kod: Zaznacz cały

sudo parted -l
Wyniki poleceń zaznacz, skopiuj i wklej na forum pomiędzy znacznikami CODE.

Napisz jeszcze, co to za komputer i czy korzysta on jeszcze z tradycyjnego BIOS-a, czy już z UEFI?
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja, aktualizacja i konfiguracja Ubuntu”