Ubuntu 14.04 a Compaq CQ58
- Snip3rPolska
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 14.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86_64
Ubuntu 14.04 a Compaq CQ58
Witam !
Aktualnie korzystam z windows 8 Pro i chciałbym przesiąść się na system Ubuntu. Specyfikacja mojego laptopa Compaq CQ58 :
Porcesor : AMD E1-1200 2x 1,40 GHz
RAM : 8 GB
Karta graficzna : AMD Radeon HD 7310
Karta sieciowa : Qualcomm Atheros QCA9565 - piszę jaką mam kartę sieciową z tego względu że znalazłem na internecie że mają ludzie problem z WiFi na moim laptopie z Ubuntu.
Moje pytanie brzmi czy da się zainstalować wersję 14.04 poprzez pendrive i czy jest on w wersji PL ?
Pozdrawiam.
Aktualnie korzystam z windows 8 Pro i chciałbym przesiąść się na system Ubuntu. Specyfikacja mojego laptopa Compaq CQ58 :
Porcesor : AMD E1-1200 2x 1,40 GHz
RAM : 8 GB
Karta graficzna : AMD Radeon HD 7310
Karta sieciowa : Qualcomm Atheros QCA9565 - piszę jaką mam kartę sieciową z tego względu że znalazłem na internecie że mają ludzie problem z WiFi na moim laptopie z Ubuntu.
Moje pytanie brzmi czy da się zainstalować wersję 14.04 poprzez pendrive i czy jest on w wersji PL ?
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 21 kwie 2014, 13:47 przez Snip3rPolska, łącznie zmieniany 1 raz.
Dualboot : Ubuntu 14.04 LTS + Windows 7 Ultimate 

- igotit4free
- Przyjaciel
Re: Compaq CQ58 - Sterowniki ?
Najpierw zainstaluj, potem, dopiero wtedy gdy natrafisz na rzeczywisty problem martw się i szukaj rozwiązania.
Pod Linuksem jest trochę inaczej niż pod Windows, sterowniki popularnych urządzeń są już w systemie, jak ich nie ma to trzeba szukać na stronach producenta albo po forach i stronach poszczególnych projektów.
W pierwszym rzędzie szukaj rozwiązania na forum, jak ktoś jest ogarnięty to sensownie tytułuje wątki i np. podaje model w tytule. Masz w ramce ROZWIĄZANY temat dot. twojego laptopa i wifi. Czytałeś go?
Tak, da się.
Tak, wybierasz język za etapie instalacji i po jej zakończeniu najprawdopodobniej system będzie spolszczony. Jeśli nie, to po aktualizacji dociągnie resztę pakietów "językowych".
Naprawdę dobrze ci radzę, ściągnij to 14.04, przygotuj sobie płytę albo pendrive, pooglądaj system w wersji Live.
Doczytaj o instalacji Ubuntu na maszynach z UEFI.
Pod Linuksem jest trochę inaczej niż pod Windows, sterowniki popularnych urządzeń są już w systemie, jak ich nie ma to trzeba szukać na stronach producenta albo po forach i stronach poszczególnych projektów.
W pierwszym rzędzie szukaj rozwiązania na forum, jak ktoś jest ogarnięty to sensownie tytułuje wątki i np. podaje model w tytule. Masz w ramce ROZWIĄZANY temat dot. twojego laptopa i wifi. Czytałeś go?
Tak, da się.
Tak, wybierasz język za etapie instalacji i po jej zakończeniu najprawdopodobniej system będzie spolszczony. Jeśli nie, to po aktualizacji dociągnie resztę pakietów "językowych".
Naprawdę dobrze ci radzę, ściągnij to 14.04, przygotuj sobie płytę albo pendrive, pooglądaj system w wersji Live.
Doczytaj o instalacji Ubuntu na maszynach z UEFI.
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
- Snip3rPolska
- Piegowaty Guziec
Re: Ubuntu 14.04 a Compaq CQ58
Właśnie pobrałem program specjalny do zrobienia bootowalnego pendrive dla Ubuntu. Jak się widzi ta wersja 14.04 jest kompatybilna z moim sprzętem ? Bo mam jeszcze na kompie 12.04 i 13.10 ? I czytałem tutaj na forum że czasami są jakieś błędy na przykład z pulpitem bądź też z netem jak i na przykład to że niby nie ma pełnego spolszczenia. Co prawda dla mnie to nie problem jakby coś było trochę po angielsku ale dwa jeżyki na przykład mieć to trochę dziwne 
ps. Co do tego WiFi to czytałem na anglojęzycznym forum ale nie jakoś dokładnie bo może wyglądać to przerażająco ze zrobieniem tego
EDIT:
Bootowalny robię programem Universal boot installer, mam nadzieje że wszystko pójdzie jak należy
ps. Jeśli chodzi o odplenie tego to chyba to było F9 i wybieram pendrive tak ? Bo trochę nie czaję tego EFI całego 

ps. Co do tego WiFi to czytałem na anglojęzycznym forum ale nie jakoś dokładnie bo może wyglądać to przerażająco ze zrobieniem tego

EDIT:
Bootowalny robię programem Universal boot installer, mam nadzieje że wszystko pójdzie jak należy

Ostatnio zmieniony 21 kwie 2014, 13:52 przez Snip3rPolska, łącznie zmieniany 1 raz.

- igotit4free
- Przyjaciel
14.04 wyszło raptem trzy dni temu, więc nikt jeszcze się nie wypowiadał na forum jak się ono zachowuje na twoim komputerze.
Regresy się zdarzają, ale generalnie z wydania na wydanie rośnie ilość urządzeń obsługiwanych przez Ubuntu, tak więc dopóki nie sprawdzisz, to nie będzie wiadomo.
Regresy się zdarzają, ale generalnie z wydania na wydanie rośnie ilość urządzeń obsługiwanych przez Ubuntu, tak więc dopóki nie sprawdzisz, to nie będzie wiadomo.
- Snip3rPolska
- Piegowaty Guziec
Jak będą jakieś zgrzyty to zmienię na 13.10 może... Właśnie z tym EFI to o co biega w końcu ? Bo tam na angielskiej stronie trochę dużo tego jest.
ps. Wyczytałem takie coś :
Accessing the UEFI settings from Windows8
Go to the PowerOff options, and while holding the SHIFT key, click on Restart.
When the menu below appears, select Troubleshoot, then UEFI Firmware Settings.
ps. Wyczytałem takie coś :
Accessing the UEFI settings from Windows8
Go to the PowerOff options, and while holding the SHIFT key, click on Restart.
When the menu below appears, select Troubleshoot, then UEFI Firmware Settings.

- igotit4free
- Przyjaciel
Jak chcesz używać Linuksa, to musisz być trochę bardziej samodzielny.
https://www.google.pl/search?q=uefi+Com ... 8QffpoDIAQ
Nie da się w jednym zdaniu przedstawić kwestii UEFI. Chcesz mieć łatwo, zostań przy Windowsie.
https://www.google.pl/search?q=uefi+Com ... 8QffpoDIAQ
Nie da się w jednym zdaniu przedstawić kwestii UEFI. Chcesz mieć łatwo, zostań przy Windowsie.
- Snip3rPolska
- Piegowaty Guziec
A to co opisałem post powyżej twojego może tak być ? To było na tej stronce : https://help.ubuntu.com/community/UEFI
________________________________________________________________________________________________
Zainstalowałem i jak na razie nie ma błędów z netem bugami pulpitu czy też zawieszeniami
Teraz tylko muszę testować co trzeba 
________________________________________________________________________________________________
Zainstalowałem i jak na razie nie ma błędów z netem bugami pulpitu czy też zawieszeniami

-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 13.04
Na 99% będzie działać. Jeśli windows 8 jest zainstalowany w trybie uefi to zbootuj z pendrive w trybie uefi jeśli nie to w trybie bios. Ubuntu już zadba o boot menu itp. Tylko pamiętaj by oba systemy były w tym samym trybie inaczej możesz zabić partycje rozruchową windowsa. Starsze klucze usb mogą nie mieć możliwości startu w trybie uefi także zwróć uwagę czy na bank wybierasz bootowanie w trybie uefi. Ten poradnik twierdzi jednak że są problemy z uefi i proponuje instalację w trybie bios:
http://orrinfox.deviantart.com/art/Ubun ... -347639202
Ja tam był jednak sprawdził czy nie ma update'u biosu i próbował zainstalować w trybie uefi pamiętając by wyłączyć secure boot w ustawieniach komputera.
Jeśli chodzi o grafikę to seria 7000 jest bardzo dobrze wspierana przez sterowniki otwarte jak i zamknięte więc tu masz wybór
http://orrinfox.deviantart.com/art/Ubun ... -347639202
Ja tam był jednak sprawdził czy nie ma update'u biosu i próbował zainstalować w trybie uefi pamiętając by wyłączyć secure boot w ustawieniach komputera.
Jeśli chodzi o grafikę to seria 7000 jest bardzo dobrze wspierana przez sterowniki otwarte jak i zamknięte więc tu masz wybór

- Snip3rPolska
- Piegowaty Guziec
Już zainstalowałem wersję 14.04 i działa bez zarzutów. Co miałeś na myśli że mogę uszkodzić partycję rozruchową windowsa ?

-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 13.04
Można łatwo nadpisac partycję rozruchową efi starą dla zwykłego biosu. Dane na dyskach zostają ale system zostaje pozbawiony rozruchu. Jeśli użyłeś automatycznego podziału dysku a nie ręcznego to raczej nic się złego nie stanie.