Ubuntu 14.04 - po logowaniu pusty ekran
Ubuntu 14.04 - po logowaniu pusty ekran
Witam,
Nie wiem co mnie podkusiło by zainstalować ubuntu 14.04, ale stało się... Po instalacji Ubuntu 14.04 - po zalogowaniu wyskakuje pusty ekran z tapetą, którą miałam wcześniej. W sumie jestem przerażona, że straciłam wszystkie dane jakie miałam na laptopie choć wykonałam całą instalację zgodnie z instrukcją - jedyne na co nie zgadzałam się to na zmianę ustawień w deskopie. Bardzo proszę o pomoc.
Nie wiem co mnie podkusiło by zainstalować ubuntu 14.04, ale stało się... Po instalacji Ubuntu 14.04 - po zalogowaniu wyskakuje pusty ekran z tapetą, którą miałam wcześniej. W sumie jestem przerażona, że straciłam wszystkie dane jakie miałam na laptopie choć wykonałam całą instalację zgodnie z instrukcją - jedyne na co nie zgadzałam się to na zmianę ustawień w deskopie. Bardzo proszę o pomoc.
-
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
- Architektura: x86_64
Re: Ubuntu 14.04 - po logowaniu pusty ekran
Zgodnie z jaką instrukcją? Bo znajdziesz również instrukcje instalacji systemu z usunięciem wcześniejszych danych. Kopia bezpieczeństwa danych była oczywiście zrobiona przed instalacją systemu?Ann2 pisze:W sumie jestem przerażona, że straciłam wszystkie dane jakie miałam na laptopie choć wykonałam całą instalację zgodnie z instrukcją
Uruchom terminal i pokaż, co zwracają polecenia:
Kod: Zaznacz cały
ls -la /home
ls -la /home/$(whoami)
sudo du -sh /home
df -H
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
- ethanak
- Wygnańcy
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
- Kontakt:
e... może nie powinienem się wtrącać... ale jak uruchomić terminal jeśli nie masz dostępu do żadnych uruchamiaczy terminali? bo z tego co wiem skrót ctrl-alt-t również nie zadziała, a nawet z przejściem na konsolę może być problem.
Кто жопой родился, чижиком не помрёт
-
- Przyjaciel
A dlaczego nie? Nigdy nie zastrzegam sobie "że tylko ja pomagam w tym wątku".ethanak pisze:e... może nie powinienem się wtrącać...

ethanak, chyba zgodzisz się, że pierwszy post jest nietreściwy? Biorąc pod uwagę, że jest to przedszkole, pierwszy post autorki, która w dodatku jest przerażona utratą danych. Zamiast odsyłać post do nicości, postanowiłem zapytać szklaną kulę, która po cichu liczy, że ten terminal (czyli skrót CTRL+ALT+T) jednak działa i coś tam da radę wyciągnąć...ethanak pisze:ale jak uruchomić terminal jeśli nie masz dostępu do żadnych uruchamiaczy terminali? bo z tego co wiem skrót ctrl-alt-t również nie zadziała

Myślę, że autorka posta będzie otwarta na wszelkiego rodzaju sugestie, które mogą jej pomóc rozwiązać problem. Jak masz jakieś, to śmiało, wtrąć się...

- ethanak
- Wygnańcy
- Kontakt:
to może tak: jeśli skrót nie zadziała - uruchomić kompa z nośnika instalacyjnego (mam nadzieję że koleżanka go jeszcze nie wyrzuciła) w trybie "wypróbuj" i tam dopiero jakieś czary w terminalu robić? ew. w ostateczności uruchomić w trybie awaryjnym?
z tego co zrozumiałem koleżanka miała jakąś poprzednią wersję, dobrze by było wiedzieć jaką i jakie dokładniej guziki wciskała przy instalacji.
zresztą opiszesz to lepiej, ja przy telefonie mam słabe pole do popisu. w każdym razie u mnie po wywaleniu katalogu .config system odżył, a też miałem czarno po instalacji.
z tego co zrozumiałem koleżanka miała jakąś poprzednią wersję, dobrze by było wiedzieć jaką i jakie dokładniej guziki wciskała przy instalacji.
zresztą opiszesz to lepiej, ja przy telefonie mam słabe pole do popisu. w każdym razie u mnie po wywaleniu katalogu .config system odżył, a też miałem czarno po instalacji.
bear7 pisze:Zgodnie z jaką instrukcją? Bo znajdziesz również instrukcje instalacji systemu z usunięciem wcześniejszych danych. Kopia bezpieczeństwa danych była oczywiście zrobiona przed instalacją systemu?Ann2 pisze:W sumie jestem przerażona, że straciłam wszystkie dane jakie miałam na laptopie choć wykonałam całą instalację zgodnie z instrukcją
Uruchom terminal i pokaż, co zwracają polecenia:Kod: Zaznacz cały
ls -la /home
ls -la /home/$(whoami)
sudo du -sh /home
df -H
I polecenie :
drwxr-xr-x 3 root root 4096 maj 6 2013 .
j.w. 24 root root 4096 sty 7 22:03 ..
j.w. 34 root root 4096 kwi 21 13:24 am
szczerze to nie wiem jak mam to skopiować z tamtego laptopa
bynajmniej na końcu wyskoczyło coś takiego :
-rw------- 1am am 1226 kwi 21 13:24 . xsession-errors
-rw------- 1am am 1537 kwi 21 13:23 .xsession-errors.old
III polecenie :
43G /home
IV polecenie :
System plików rozm.użyte dost. %uż. zamont. na
/dev/sda1 487G 54G 409G 12% /
bynajmniej miejsca jest pod dostatkiem
Na terminal "wchodzę" po przez polecenie CTRL+ ALT+ F5
Wcześniejsze ubuntu 13.10 Salamander , wszystkie aktualizacje, wczoraj "wchodząc na aktualizacje" zasugerowano aktualizację całego oprogramowania na nowe ubuntu 14.04 - wykonałam, wszystkie programy były pozamykane, nie zgodziłam się podczas samej już instalacji na aktualizację deskopu /tak to się chyba pisze/ - chciałam zachować ustawienia, które miałam.
Jak wpisuję polecenie np : sudo apt-get install linux-source to wyskakuje info :
wpierw o ilości do pobrania i czy wyrażam zgodę, po czym jak naciskam T wyskakuje info :
Błąd http://ubuntu.task.gda.pl/ubuntu/ trusty/main linux-source-3.13.0 all 3.13.0-24.46
Nie udało się przetłumaczyć nazwy "ubuntu.task.gda.pl"
Błąd http://ubuntu.task.gda.pl/ubuntu /trusty/main linux-source all 3.13.0.24.28
E: nie udało się pobrać http - to samo co wcześniej
Nie udało się przetłumaczyć - to samo co wcześniej
E: Nie udało się pobrać niektórych archiwów, proszę spróbować uruchomić apt-get update lub użyć opcji --fix-missing.
wyskakuje info :
Błąd : http://ubuntu.task.gda.pl trusty-security Release.gpg
Błąd: http://extras.ubuntu.com trusty Release.gpg
Nie udało się przetłumaczyć nazwy " extras.ubuntu.com"
itd...

//bear7: Polecenia, wyniki poleceń, błędy, komunikaty, zawartość plików konfiguracyjnych oraz systemowych, na forum umieszczamy pomiędzy znacznikami CODE.
- ethanak
- Wygnańcy
- Kontakt:
dobra - załóżmy że dane nie znikły.
pytanie: czy nie lepiej zainstalować 14.04 na czysto, bez partycji /home, trochę poeksperymentować?
/home podłączysz jak już wszystko ruszy?
warto na czas eksperymentów odblokować konto roota - zawsze będziesz mogła pobawić się w konsoli nawet jeśli jakiś stary wpis w ~ gryzie się z aktualną wersją.
pytanie: czy nie lepiej zainstalować 14.04 na czysto, bez partycji /home, trochę poeksperymentować?
warto na czas eksperymentów odblokować konto roota - zawsze będziesz mogła pobawić się w konsoli nawet jeśli jakiś stary wpis w ~ gryzie się z aktualną wersją.
ok, jak mam odblokować konto roota ?ethanak pisze:dobra - załóżmy że dane nie znikły.
nawet nie chce mi się bawić

-- 21 kwi 2014, o 14:50 --
wg mnie mam problem z repozytoriami .. nie mogę niczego ściągnąć, wszystko blokuje natychmiastowy wpis : błąd.. http// itd"
- ethanak
- Wygnańcy
- Kontakt:
myśl wcześniej. jeśli jutro praca i nie masz zamiaru naprawiać tego co spartoliłaś, to propozycja
jeśli masz oddzielny /home, zainstaluj sobie ubuntu na jednej partycji (to będzie szybsze niż ratowanie istniejącego systemu), jak już ruszy to zamontuj home i podlinkuj sobie katalogi z ważnymi danymi. na jutri wystarczy, a potem będziemy próbować uruchpmić system pozbywając się prowizorek.
jeśli masz oddzielny /home, zainstaluj sobie ubuntu na jednej partycji (to będzie szybsze niż ratowanie istniejącego systemu), jak już ruszy to zamontuj home i podlinkuj sobie katalogi z ważnymi danymi. na jutri wystarczy, a potem będziemy próbować uruchpmić system pozbywając się prowizorek.
mam zamiar naprawić, to co się spartoliło - wiem co robiłam, dokładnie w taki sam sposób instalowałam 13.10 i nie było problemu - tak więc nie wiem gdzie spartoliłam przy instalce 14.04 - skoro tak samo instalowałam wcześniejszą aktualizację
-- 21 kwi 2014, o 15:06 --
nie chcę prowizorek - proszę o pomoc krok po kroku jak mam robić aby uratować to co mam na dysku
-- 21 kwi 2014, o 15:06 --
nie chcę prowizorek - proszę o pomoc krok po kroku jak mam robić aby uratować to co mam na dysku
- ethanak
- Wygnańcy
- Kontakt:
wiesz - ja miałem ten sam problem po instalacji 14.04 i podpięciu /home z 12.04.
dlatego proponuję prowizorkę na dziś a jutro na spokojnie spróbujemy toto uruchomić.
przy okazji to już pisałem - mi pomogło wywalenie katalogu ~/.config - system co prawda był brzydki ale działał. może spróbujesz zmiany nazwy?
dlatego proponuję prowizorkę na dziś a jutro na spokojnie spróbujemy toto uruchomić.
przy okazji to już pisałem - mi pomogło wywalenie katalogu ~/.config - system co prawda był brzydki ale działał. może spróbujesz zmiany nazwy?
ethanak pisze:wiesz - ja miałem ten sam problem po instalacji 14.04 i podpięciu /home z 12.04.
Proszę napisz mi po kolei co mam zrobić - mam pendrive - z jakiej strony ściągnąć ubuntu, które? czy dodatkowo jeszcze jakiś program by uruchomić? w Biosie muszę odznaczyć opcję na pendrive / to wiem/ i co dalej? Żałuję, że mnie coś podkusiło z tą instalką, zamiast spokojnych świąt to od wczoraj wertowanie internetu za rozwiązaniem.. ściągnęłam na pen ubuntu 13.10, ale .. nie mogę go rozpakować, jakiś błąd

- Nefrytowa
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
Jeśli ściągnęłaś na pena Ubuntu 13.10 iso to go nie rozpakujesz. Musisz zrobić bootowalego pena lub nagrać obraz na płytę. Ja miałam problem z prawidłowym wgranie systemu właśnie z pena. Za to po nagraniu na płytę instalacja Salamandry przebiegła bez problemów.Ann2 pisze:ethanak pisze:wiesz - ja miałem ten sam problem po instalacji 14.04 i podpięciu /home z 12.04.
Proszę napisz mi po kolei co mam zrobić - mam pendrive - z jakiej strony ściągnąć ubuntu, które? czy dodatkowo jeszcze jakiś program by uruchomić? w Biosie muszę odznaczyć opcję na pendrive / to wiem/ i co dalej? Żałuję, że mnie coś podkusiło z tą instalką, zamiast spokojnych świąt to od wczoraj wertowanie internetu za rozwiązaniem.. ściągnęłam na pen ubuntu 13.10, ale .. nie mogę go rozpakować, jakiś błąd
http://linuxiarze.pl/ubuntu1/
Laptop MSI GE70 2PE (Apache Pro)-679XPL, CPU: Intel® Core™ i7-4720HQ (2.6 Ghz, 3.6 GHz Turbo, 6 MB Cache) , grafika: NVIDIA GeForce GTX 860M 2GB, zintegrowana karta graficzna Intel HD 4600 , RAM: 8 GB DDR3 (1600 MHz) , HDD: 1000 GB 7200 RPM, DVD+/-RW
Nefrytowa pisze:Jeśli ściągnęłaś na pena Ubuntu 13.10 iso to go nie rozpakujesz. Musisz zrobić bootowalego pena lub nagrać obraz na płytę. Ja miałam problem z prawidłowym wgranie systemu właśnie z pena. Za to po nagraniu na płytę instalacja Salamandry przebiegła bez problemów.Ann2 pisze:ethanak pisze:wiesz - ja miałem ten sam problem po instalacji 14.04 i podpięciu /home z 12.04.
tak więc :
1 wypaliłam płytkę z ubuntu 13.10 - mój dell jest slepy i jej nie widzi

2 chciałam wejść do Biosa by sprawdzić ustawienia - nic z tego , po uruchomieniu laptopa mam czarny ekran z fioletową obwódką, po czym pojawia się panel logowania jak gdyby nigdy nic się nie stało, po czym po logowaniu pusta tapeta
- Nefrytowa
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
Przy włączeniu komputera wejdź do Biosu i sprawdź czy masz ustawienie bootwonie z płyty. U mnie w Acerze jest F2 do wchodzenia do Biosu.
Nagrywanie obrazu Ubuntu na płytę http://pl.wikibooks.org/wiki/Ubuntu/Pro ... _p%C5%82yt
Nagrywanie obrazu Ubuntu na płytę http://pl.wikibooks.org/wiki/Ubuntu/Pro ... _p%C5%82yt
Laptop MSI GE70 2PE (Apache Pro)-679XPL, CPU: Intel® Core™ i7-4720HQ (2.6 Ghz, 3.6 GHz Turbo, 6 MB Cache) , grafika: NVIDIA GeForce GTX 860M 2GB, zintegrowana karta graficzna Intel HD 4600 , RAM: 8 GB DDR3 (1600 MHz) , HDD: 1000 GB 7200 RPM, DVD+/-RW
-
- Przyjaciel
Chcesz, abyśmy na podstawie "bynajmniej" naprawiali Ci system? Wybacz, ale jak masz problemy z kopiowaniem i wklejaniem, to zrób chociaż jakieś fotki i wrzuć na jakiś serwis z fotkami, a na forum podziel się URL-ami.Ann2 pisze: szczerze to nie wiem jak mam to skopiować z tamtego laptopa
bynajmniej na końcu wyskoczyło coś takiego
Jak widać prawie zawsze...Ann2 pisze: nie robiłam kopii..( zawsze aktualizacja przebiegała bezproblemowo
Masz możliwość zalogowania się na konto gościa? Czy na koncie gościa widoczne jest coś poza tapetą pulpitu?
Czy może masz włączone automatyczne logowanie na swoje konto po starcie systemu?
Uruchom terminal (CTRL+ALT+T) lub przejdź na konsolę (CTRL+ALT+F1) i zaloguj się na swoje konto podając nazwę użyszkodnika i hasło. Następnie klepnij:
sudo adduser testuser
Następnie, aby na nowym koncie mieć możliwość zarządzania systemem, klepnij:
sudo adduser testuser sudo
sudo reboot
Witam,
Dziękuję za pomoc, poradziłam sobie. Zbotowałam pendrive, wgrałam ubuntu 13.10, zainstalowałam obok ubuntu 14.04, skopiowałam wszystkie dokumenty na zewnetrzny dysk, wgrałam ponownie ubuntu 13.10 usuwając wszystko, nastepnie wykonałam ponownie aktualizację na ubuntu 14.04 przez kabel - minus : nie działa wifi, brak języka polskiego, choć po prawej stronie na ekranie widnieje PL, dzisiaj spędzę wieczór by uruchomić wifi, zmienić język. Ot i tyle. Szkoda, że wykonując prostą aktualizację stało się to co się stało, w końcu nie tak powinna działać aktualizacja...
Dziękuję za pomoc, poradziłam sobie. Zbotowałam pendrive, wgrałam ubuntu 13.10, zainstalowałam obok ubuntu 14.04, skopiowałam wszystkie dokumenty na zewnetrzny dysk, wgrałam ponownie ubuntu 13.10 usuwając wszystko, nastepnie wykonałam ponownie aktualizację na ubuntu 14.04 przez kabel - minus : nie działa wifi, brak języka polskiego, choć po prawej stronie na ekranie widnieje PL, dzisiaj spędzę wieczór by uruchomić wifi, zmienić język. Ot i tyle. Szkoda, że wykonując prostą aktualizację stało się to co się stało, w końcu nie tak powinna działać aktualizacja...