Witam.
Zainstalowałem ubuntu z tego tutoriala: http://www.jfwhome.com/2014/03/07/perfe ... book-t100/
Wszystko było by ok gdyby nie to że nie działa mi instalacja botloadera (punkt 6 w tutorialu). Z tego co się zorientowałem to nie działa mi zapis do uefi w komputerze.
Odkryłem że gdy przerzucę 32 bitowy bootloader uefi z pendriva który służył mi do bootowania wersji live co katalogu BOOT na partycji efi to uruchamia mi się konsola grub. Mogę dzięki temu uruchomić system, jednak jest to meczące bo muszę za każdym razem wpisywać kilka linijek komend.
Raczej konwencjonalnie nie da się tego zrobić, dlatego chciałbym za pomocą tego botloadera dalej odpalać kompa jednak nie wiem co zrobić by widział mi plik konfiguracyjny.
Druga sprawa to jak napisać najprostszy plik konfiguracyjny gruba ?
Za wszelkie rady i sugestie będę bardzo wdzięczny.
Botowanie uefi. Nie zapisuje botowania w UEFI
Re: Botowanie uefi. Nie zapisuje botowania w UEFI
Może masz to co ja.
Przy instalacji na pytanie: "czy nadpisac grub na MBR" ospowiedzialem TAK i teraz system moge uruchomic tylko z pendriva - bo jak sie domyslam z tamtąd bootuje się moj sytem.:]
Przy instalacji na pytanie: "czy nadpisac grub na MBR" ospowiedzialem TAK i teraz system moge uruchomic tylko z pendriva - bo jak sie domyslam z tamtąd bootuje się moj sytem.:]

-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 7.04
- Środowisko graficzne: GNOME
Re: Botowanie uefi. Nie zapisuje botowania w UEFI
Nie wiem jak to jest u Was? U mnie w Sony VAIO PRO całe EFI jest pilnowane przez BIOS'a. To jest już jakaś skończona głupota. Windowsa nie używam w ogóle, więc go bez zastanowienia wywaliłem w cholerę. Po udanej instalacji UBUNTU dostawałem przy próbie załadowania systemu (jeszcze przed GRUBem) "Brak Systemu", czy coś takiego. Okazało się, że instalator Ubuntu skasował wszystko co było standardowo na partycji z EFI i wrzucił tam tylko swoje 'ubuntu', czyli wyglądało to tak: /EFI/ubuntu/[pliki rozruchowe itd.]. Natomiast mój wspaniały laptop usilnie próbował załadować /EFI/Microsoft/Boot/bootx64.efi. To co musiałem zrobić, to utworzenie katalogu /EFI/Microsoft/Boot i wrzucenie do niego plików z /EFI/ubuntu. Ale to nie wystarczy... U mnie teraz wygląda to tak (pogrubione to katalog):
/EFI/Microsoft/:
Boot
bootmgfw.efi*
bootx64.efi**
grub.cfg
grubx64.efi
MokManager.efi
shimx64.efi
Natomiast /EFI/Microsoft/Boot:
bootmgfw.efi*
bootx64.efi**
grub.cfg
grubx64.efi
MokManager.efi
shimx64.efi
Oprócz tego jest jeszcze /EFI/Boot/:
bootx64.efi**
* - bootx64.efi to kopia pliku shimx64.efi
** - bootmgfw.efi to kopia pliku bootx64.efi
Po powyższej zmianie musiałem jeszcze zmienić w biosie metodę bootawania z UEFI na LEGACY i poczekać aż system spróbuje wstać i się wysypie przy ładowaniu (chyba dopiero wtedy odświeża się jakiś cache BIOSu, bo reboot nie wystarcza). Znowu reboot i zmiana na z LEGACY na UEFI. Od tamtej pory wszystko śmiga.
/EFI/Microsoft/:
Boot
bootmgfw.efi*
bootx64.efi**
grub.cfg
grubx64.efi
MokManager.efi
shimx64.efi
Natomiast /EFI/Microsoft/Boot:
bootmgfw.efi*
bootx64.efi**
grub.cfg
grubx64.efi
MokManager.efi
shimx64.efi
Oprócz tego jest jeszcze /EFI/Boot/:
bootx64.efi**
* - bootx64.efi to kopia pliku shimx64.efi
** - bootmgfw.efi to kopia pliku bootx64.efi
Po powyższej zmianie musiałem jeszcze zmienić w biosie metodę bootawania z UEFI na LEGACY i poczekać aż system spróbuje wstać i się wysypie przy ładowaniu (chyba dopiero wtedy odświeża się jakiś cache BIOSu, bo reboot nie wystarcza). Znowu reboot i zmiana na z LEGACY na UEFI. Od tamtej pory wszystko śmiga.