Współdzielenie dysku przez ubuntu i windows
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 14.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86_64
Współdzielenie dysku przez ubuntu i windows
Witam,
przesiadam się na ubuntu z pewnymi wrażliwymi danymi. Ale z Windowsa nie mogę zrezygnować bo pracuję jako programista .NET. Problemem jest to, że korzystam np. z Thunderbirda i nie chcę duplikować danych. Czy czytanie dysku Windowsa przez Linuksa wpłynie na jego bezpieczeństwo? Chyba, że macie jakieś inne sposoby na tego typu problemy?
przesiadam się na ubuntu z pewnymi wrażliwymi danymi. Ale z Windowsa nie mogę zrezygnować bo pracuję jako programista .NET. Problemem jest to, że korzystam np. z Thunderbirda i nie chcę duplikować danych. Czy czytanie dysku Windowsa przez Linuksa wpłynie na jego bezpieczeństwo? Chyba, że macie jakieś inne sposoby na tego typu problemy?
14.10
- enedil
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: i3
- Kontakt:
Re: Współdzielenie dysku przez ubuntu i windows
Korzystanie z dysku Windowsa nie wpłynie na bezpieczeństwo.
//bear7: Kwiatek do poprawy.
//bear7: Kwiatek do poprawy.
Ostatnio zmieniony 14 kwie 2014, 22:12 przez enedil, łącznie zmieniany 1 raz.
Dobrze jest, psiakrew, a kto powie, że nie, to go w mordę!
~moderatorzy
~moderatorzy
-
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
Regularna kopia najważniejszych danych.Sannin pisze:Chyba, że macie jakieś inne sposoby na tego typu problemy?
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 14.04
- Środowisko graficzne: Unity
Nie boje się tego, że ktoś mi coś skasuj, ale że ukradnie. Chodzi mi np. o klucze btc.
14.10
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Architektura: x86
Hej, jeśli dobrze rozumiem, chcesz mieć pocztę w Thunderbirdzie zarówno na Windows jak i na Ubuntu?
Chyba najprościej będzie ustawić sobie IMAP i tu i tu. A co do duplikacji danych, to chyba nie trzymasz 100GB maili na poczcie?
Z kluczami nie podałeś za dużo szczegółów.
W Ubuntu jest tzw "gnome keyring" odblokowywany gdy logujesz się, albo odbezpieczasz wygaszacz ekranu. Więc same hasła i klucze są w nim przechowywane. Nie wiem jak z kluczami ssh. Wydaje mi się że klucze ssh leżą dalej w .ssh/ a tylko hasło do klucza prywatnego jest w keyringu.
Jak się generuje je przez Seahorse to nie wiem gdzie są.
Chyba najprościej będzie ustawić sobie IMAP i tu i tu. A co do duplikacji danych, to chyba nie trzymasz 100GB maili na poczcie?

Z kluczami nie podałeś za dużo szczegółów.
W Ubuntu jest tzw "gnome keyring" odblokowywany gdy logujesz się, albo odbezpieczasz wygaszacz ekranu. Więc same hasła i klucze są w nim przechowywane. Nie wiem jak z kluczami ssh. Wydaje mi się że klucze ssh leżą dalej w .ssh/ a tylko hasło do klucza prywatnego jest w keyringu.
Jak się generuje je przez Seahorse to nie wiem gdzie są.