bcm43142 / 4365 na Lenovo G580H
- adamski9000
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 14.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
bcm43142 / 4365 na Lenovo G580H
Witam
Zachęcony dobrymi recenzjami na notebookcheck.pl i pełną obsługą Ubuntu kupiłem ostatnio Lenovo G580H. Jakie było moje zdziwienie gdy Ubuntu 12.04 x32 nie wykrył karty wifi.
Zainstalowalem program - sterowniki własnościowe(jockey-gtk) który zainstalował odpowiednie sterowniki do karty wifi. Działa.
Niestety musiałem od nowa postawić system i powtarzam operacje i wielki klops. Sterowników własnościowych nie widzi.
Szukam karty w terminalu:
ifconfig
wyswietla tylko Lo
lspci
04:00.0 Network controller: Broadcom Corporation Device 4365 (rev 01)
Pogmerałem w necie i okazuje się iż jest to jakieś cudo na chipsecie BCM43142. Więc idę dalej:
ściągam: https://www.dropbox.com/s/n76dcsdtayvp0 ... 9_i386.deb
sudo apt-get install linux-headers-generic build-essential dkms
sudo dpkg -i ./Pobrane/wire*.deb
Wszystko się ładnie zainstalowało, ale jak karty nie widział tak nie widzi. W zakładce 'dodatkowe sterowniki' wyświetla, iż wolny sterownik Broadcom bcm43142 STA jest zainstalowany.
Doprawdy nie wiem o co chodzi, gdyż przy pierwszej instalacji wszystko chodziło elegancko.
Jakieś sugestie ?
Pozdrawiam
Adam
Zachęcony dobrymi recenzjami na notebookcheck.pl i pełną obsługą Ubuntu kupiłem ostatnio Lenovo G580H. Jakie było moje zdziwienie gdy Ubuntu 12.04 x32 nie wykrył karty wifi.
Zainstalowalem program - sterowniki własnościowe(jockey-gtk) który zainstalował odpowiednie sterowniki do karty wifi. Działa.
Niestety musiałem od nowa postawić system i powtarzam operacje i wielki klops. Sterowników własnościowych nie widzi.
Szukam karty w terminalu:
ifconfig
wyswietla tylko Lo
lspci
04:00.0 Network controller: Broadcom Corporation Device 4365 (rev 01)
Pogmerałem w necie i okazuje się iż jest to jakieś cudo na chipsecie BCM43142. Więc idę dalej:
ściągam: https://www.dropbox.com/s/n76dcsdtayvp0 ... 9_i386.deb
sudo apt-get install linux-headers-generic build-essential dkms
sudo dpkg -i ./Pobrane/wire*.deb
Wszystko się ładnie zainstalowało, ale jak karty nie widział tak nie widzi. W zakładce 'dodatkowe sterowniki' wyświetla, iż wolny sterownik Broadcom bcm43142 STA jest zainstalowany.
Doprawdy nie wiem o co chodzi, gdyż przy pierwszej instalacji wszystko chodziło elegancko.
Jakieś sugestie ?
Pozdrawiam
Adam
Lenovo G580, Ubuntu 14.04, Detektyw Komputerowy dla Windows - OPEN SOURCE
- perzan
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Kontakt:
Re: bcm43142 / 4365 na Lenovo G580H
Na karty BCM ja mam standardową odpowiedź -> strona http://www.broadcom.com/support/802.11/linux_sta.php -> plik README -> instalacja. Mnie zawsze działało. Działało pod Ubu 10.04, pod Ubu 12.04 i teraz śmiga bez problemów pod Debianem. Też na Lenovo, które wisi na opracowaniach intelowskich. Na dowód, że rzeczywiście mam BCM oraz dla porównania czego powinieneś się spodziewać po instalacji stera
Spróbuj tego
A tak BTW - czy Twój lapek nie jest jednak x64_86? To czemu masz x32? Czy czegoś nie załapałem?

Kod: Zaznacz cały
lspci
(...)
04:00.0 Network controller: Broadcom Corporation BCM4313 802.11b/g/n Wireless LAN Controller (rev 01)
lswh -C network
(...)
*-network
description: Wireless interface
product: BCM4313 802.11b/g/n Wireless LAN Controller
vendor: Broadcom Corporation
physical id: 0
bus info: pci@0000:04:00.0
logical name: eth1
version: 01
serial: 00:26:82:bb:d6:eb
width: 64 bits
clock: 33MHz
capabilities: bus_master cap_list ethernet physical wireless
configuration: broadcast=yes driver=wl0 driverversion=6.30.223.141 (r415941) ip=192.168.0.104 latency=0 multicast=yes wireless=IEEE 802.11abg
resources: irq:17 memory:f2500000-f2503fff

Eat, sleep, play hockey.
http://www.marcinperzanowski.wordpress.com
Ubuntu 12.04 Gnome Shell
Debian 7.4 KDE
Ubuntu 12.04 Gnome Shell
Debian 7.4 KDE
- adamski9000
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
Ten mój model bcm43142 to jakiś nietypowy chyba jest. W liście obsługiwanych chipsetów we wskazanym sterowniku nie jest wymieniony więc nie jest obsługiwany. Co za kicha.
Fizycznie go widzi, no ale nie chce drań działać. Brrr...
Lapek ma i3 ale 4GB ramu więc x32
Po ponownej reinstalacji pakietu wyświetla się napis: Przepraszamy wystąpił błąd podczas instalacji....
W logu informacja, iż odwołuje się do pliku którego niema !!! Ale namieszane
//bear7: Polecenia, wyniki poleceń, błędy, komunikaty, zawartość plików konfiguracyjnych oraz systemowych, na forum umieszczamy pomiędzy znacznikami CODE.
lswh -C network
*-network UNCLAIMED
description: Network controller
product: BCM43142 802.11b/g/n
vendor: Broadcom Corporation
physical id: 0
bus info: pci@0000:04:00.0
version: 01
width: 64 bits
clock: 33MHz
capabilities: pm msi pciexpress bus_master cap_list
configuration: latency=0
resources: memory:d3400000-d3407fff
Lapek ma i3 ale 4GB ramu więc x32
Po ponownej reinstalacji pakietu wyświetla się napis: Przepraszamy wystąpił błąd podczas instalacji....
Error! Bad return status for module build on kernel: 3.2.0-31-generic-pae (i686)
Consult /var/lib/dkms/wireless-bcm43142-oneiric-dkms/6.20.55.19~bdcom0602.0400.1000.0400/build/make.log for more information.
//bear7: Polecenia, wyniki poleceń, błędy, komunikaty, zawartość plików konfiguracyjnych oraz systemowych, na forum umieszczamy pomiędzy znacznikami CODE.
Ostatnio zmieniony 27 kwie 2014, 23:23 przez adamski9000, łącznie zmieniany 2 razy.
- perzan
- Serdeczny Borsuk
- Kontakt:
No jak nie jest jak jest?
W pliku readme (http://www.broadcom.com/docs/linux_sta/README.txt) w sekcji "supported devices" (kawałek od góry) jest linijka
Poza tym autorzy przyznają się

43142 2.4 Ghz 0x14e4 0x4365
Instaluj i napisz czy zadziałało.Cards not listed here may also work.
Eat, sleep, play hockey.
Ubuntu 12.04 Gnome Shell
Debian 7.4 KDE
Ubuntu 12.04 Gnome Shell
Debian 7.4 KDE
- enedil
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: i3
- Kontakt:
Przecież procek w tym lapku jest 64-ro bitowy. Po co instalowałeś wersję 32 bitową? Całkiem możliwe, że stery są tylko dla 64 bitów.
Dobrze jest, psiakrew, a kto powie, że nie, to go w mordę!
~moderatorzy
~moderatorzy
- perzan
- Serdeczny Borsuk
- Kontakt:
Też zwróciłem na to uwagę. I szczerze mówiąc to nie wiem, czy w takim przypadku powinno się zainstalować sterownik 64 czy 32. Bo niby system jest 32, ale architektura 64... BCM ma stery i pod to i pod to.
Eat, sleep, play hockey.
Ubuntu 12.04 Gnome Shell
Debian 7.4 KDE
Ubuntu 12.04 Gnome Shell
Debian 7.4 KDE
- adamski9000
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
No i po wielkich bojach wreszcie sukces. Odinstalowałem stare pakiety, skompilowałem sterownik i działa. Jednak po tych bojach muszę stwierdzić, iż mimo iż Ubuntu zrobiło wiele dobrego w propagowaniu Linuxa to jednak przy takich kłopotach ze sterownikami przeciętny człek wymięknie. Jeszcze długo Linux nie trafi pod strzechy przeciętnego Kowalskiego.
A co do sytemu, to musi być pod x32 bo zrobiłem pewną specjalistyczną dystrybucję i niektóre zależne pakiety i podprogramy chodzą tylko na x32 więc tak być musi
Wielkie dzięki Perzan za pomoc.
A co do sytemu, to musi być pod x32 bo zrobiłem pewną specjalistyczną dystrybucję i niektóre zależne pakiety i podprogramy chodzą tylko na x32 więc tak być musi

Wielkie dzięki Perzan za pomoc.
Ostatnio zmieniony 28 kwie 2014, 17:47 przez adamski9000, łącznie zmieniany 1 raz.
- perzan
- Serdeczny Borsuk
- Kontakt:
A z ciekawości - jaki sterownik zainstalowałeś w takim przypadku? 64 pod architekturę czy 32 pod system?
A co do "trafiania pod strzechy". Jak się instaluje Windę taką z płyty (czysty system), to też trzeba sterowniki dociągać - do płyty, do audio, do video, do łajfaj, do kabla i do obsługi szczotki klozetowej. To tylko dostarczyciele komputerów użyszkodników rozbestwili ostatnimi czasy. Dostajesz w sklepie kompa i już masz system zainstalowany - łącznie ze wszystkimi sterami. A do tego dostajesz jakiesz dziwne programiki, które później odinstalowywać trzeba trzy dni - do nagrywania, kalendarz, jakiś antywir, jakieś indeksowanie, katalogowanie, sprawdzanie, kontrola, niańczenie, przewijanie i Hugo wie co jeszcze. Ale sam z siebie np. taki Win7 nie działa po zainstalowaniu. Udaje, że działa. I też trzeba się czasami namordować, by znaleźć ten akurat sterownik, który zadziała (albo będzie udawał, że działa). To nie wina Ubu czy w ogóle Linuksów.
A tutaj masz Forum i jeszcze instrukcję instalacji od autorów sterownika
A co do "trafiania pod strzechy". Jak się instaluje Windę taką z płyty (czysty system), to też trzeba sterowniki dociągać - do płyty, do audio, do video, do łajfaj, do kabla i do obsługi szczotki klozetowej. To tylko dostarczyciele komputerów użyszkodników rozbestwili ostatnimi czasy. Dostajesz w sklepie kompa i już masz system zainstalowany - łącznie ze wszystkimi sterami. A do tego dostajesz jakiesz dziwne programiki, które później odinstalowywać trzeba trzy dni - do nagrywania, kalendarz, jakiś antywir, jakieś indeksowanie, katalogowanie, sprawdzanie, kontrola, niańczenie, przewijanie i Hugo wie co jeszcze. Ale sam z siebie np. taki Win7 nie działa po zainstalowaniu. Udaje, że działa. I też trzeba się czasami namordować, by znaleźć ten akurat sterownik, który zadziała (albo będzie udawał, że działa). To nie wina Ubu czy w ogóle Linuksów.
A tutaj masz Forum i jeszcze instrukcję instalacji od autorów sterownika

Eat, sleep, play hockey.
Ubuntu 12.04 Gnome Shell
Debian 7.4 KDE
Ubuntu 12.04 Gnome Shell
Debian 7.4 KDE
- adamski9000
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
Sterowniki zainstalowałem 32 pod system. Swoją drogą ciekawe czy 64 miały by szanse zadziałać. Osobiście wątpię, ale może kiedyś sprawdzę. Na razie za dużo czasu straciłem na tą grzebaninę.
Jednak mimo wszystko, pod Windozą instalowanie i odinstalowywanie sterów wydaje się prostsze. Dla przeciętnego Kowalskiego któremu na myśl o pisaniu komend w terminalu cierpnie skóra jest to istotna kwestia.
Pozdrawiam
Jednak mimo wszystko, pod Windozą instalowanie i odinstalowywanie sterów wydaje się prostsze. Dla przeciętnego Kowalskiego któremu na myśl o pisaniu komend w terminalu cierpnie skóra jest to istotna kwestia.
Pozdrawiam
- Jarni
- Wytworny Kaczor
- Środowisko graficzne: Inne
- Kontakt:
To nie jest do końca tak.... Używam Linuksów od wielu lat, i nauczyłem się już, że muszę niestety czasem chodzić na dość dalekie kompromisy. Zakupy sprzętu robię po starannym rozpoznaniu, ale nawet rozpoznanie bywa mylące. Sam posiadam Lenovo G580, i gdy podejmowałem decyzje zakupowe naczytałem się o tym modelu sporo, wybrałem model z WiFi atherosa, ale gdy pojechałem po odbiór laptopa okazało się, że trafiłem na model z Broadcomem, dokładnie BCM4313, namęczyłem się z tą kartą naprawdę grubo (moje przeboje są w archiwalnych wątkach na forum). Broadcom udostępnia sterowniki, co nie oznacza, że udostępnia źródła, nawet jeśli producent poda specyfikację sprzętu, nie oznacza to jeszcze, że jego licencja pozwala na zamieszczenie sterownika w danej dystrybucji.
Ja osobiście namęczyłem się z wymianą tego nieszczęsnego BCM na kartę z Atherosem, jest szybsza, bezproblemowa, ma lepszy zasięg. Zainteresowanych takim rozwiązaniem z góry ostrzegam, że producenci zaszywają dziś w Biosie whitelist sprzętu uprawnionego do działania, nie możesz ot tak sobie wsadzić karty WiFi jaka Tobie odpowiada, musi być od konkretnego dostawcy z dokładnie takim a nie innym numerem FRU, innych komponentów jak np RAM to dotyczy również niestety.
Ja osobiście namęczyłem się z wymianą tego nieszczęsnego BCM na kartę z Atherosem, jest szybsza, bezproblemowa, ma lepszy zasięg. Zainteresowanych takim rozwiązaniem z góry ostrzegam, że producenci zaszywają dziś w Biosie whitelist sprzętu uprawnionego do działania, nie możesz ot tak sobie wsadzić karty WiFi jaka Tobie odpowiada, musi być od konkretnego dostawcy z dokładnie takim a nie innym numerem FRU, innych komponentów jak np RAM to dotyczy również niestety.
- Tylko nadal nie wiemy, co tu robił ten gość z siekierą?
- Pewnie sie-kierował czymś!
--LU #553776
- Pewnie sie-kierował czymś!
--LU #553776
- enedil
- Przebojowy Jelonek
- Środowisko graficzne: i3
- Kontakt:
Bardziej mnie interesuje kwestia, czemu zainstalowałeś 32 bit zamiast 64.adamski9000 pisze:Sterowniki zainstalowałem 32 pod system. Swoją drogą ciekawe czy 64 miały by szanse zadziałać. Osobiście wątpię, ale może kiedyś sprawdzę. Na razie za dużo czasu straciłem na tą grzebaninę.
Pozdrawiam
Kłopoty ze sterownikami są naprawdę żadko. W większości przypadków nie trzeba nawet nic pobierać.
Dobrze jest, psiakrew, a kto powie, że nie, to go w mordę!
~moderatorzy
~moderatorzy
- adamski9000
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
Jak już wspomniałem, od pewnego czasu rozwijam pewną dystrybucję która składa się z wielu podprogramów i i pakietów działających tylko pod 32. Wersja 64 nie byłaby w pełni kompatybilna wstecz. W innej sytuacji oczywiście wziąłbym 64
-- 4 maja 2014, o 18:12 --
Odpaliłem dzisiaj lapka i patrzę, znowu nie działa karta wifi.
Okazało się, iż przy starcie systemu nie wczytuje modułu. Trzeba to zrobić ręcznie:
Tak więc takie pytanie. Jak ustawić automatycznie wczytywanie modułu przy starcie systemu ?
Pozdrawiam
Adam
-- 4 maja 2014, o 18:12 --
Odpaliłem dzisiaj lapka i patrzę, znowu nie działa karta wifi.
Okazało się, iż przy starcie systemu nie wczytuje modułu. Trzeba to zrobić ręcznie:
modprobe lib80211
modprobe cfg80211
./Sterowniki/bcm43142/insmod wl.ko
Pozdrawiam
Adam