Instalacja drugiego systemu ?

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
Awatar użytkownika
Snip3rPolska
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

Re: Instalacja drugiego systemu ?

Post autor: Snip3rPolska »

Mam to odpalić z pendrive i reboot ? Bo jeśli tak to mam tam tylko instalację systemu, test systemu, oraz OEM install for manufactures i jeszcze check disc for defects... Ale nie ma nic związanego z partycjonowaniem dysku.
Dualboot : Ubuntu 14.04 LTS + Windows 7 Ultimate :)
jirajamgo
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Kontakt:

Post autor: jirajamgo »

Odpalasz z cd lub pendriva, wybierasz test systemu, odpalasz lub instalujesz i odpalasz gparted i jedziesz...
Linux Mint 17 Mate 32bit jądro 3.15.0 RC8 + włączony Zram
Sprzęt; C2D e6750 2x2.66GHz 4Mb Cache, ram DDR2 2Gb 667mhz, Geforce 8600gt 256mb ddr3, dyski; 120Gb WD + 80Gb WD + 120Gb Hitachi 2,5cala Karta dźwiękowa Creatice Sound Blaster Live + przedni panel
Awatar użytkownika
Tomfoc
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 22.04
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: Tomfoc »

Kto Ci instalował Ubuntu? Jeżeli sam, to pewnie pamiętasz, że włożyłeś do portu USB pendrive z nagranym obrazem iso Ubuntu. Włączyłeś komputer i po pewnym czasie zostałeś zapytany czy chcesz Ubuntu instalować, czy wypróbować. Teraz wybierz, że chcesz wypróbować. Uruchomi się Ubuntu z pendriva. Wtedy włącz program gparted i zmień rozmiar partycji /dev/sda2 czyli ją zmniejsz. Ona musi być odmontowana.

-- 4 maja 2014, o 19:13 --

Tak w ogóle, to radziłbym powstrzymać się od tego typu działań, bo twoja wiedza jest znikoma. Nie piszę tego złośliwie, ale podczas instalacji Windows też napotkasz jakieś problemy, nie mówiąc już o odzyskaniu GRUB-a. Radzę poczytać na ten temat, a do realizacji planów przystąpić np. za 3 dni. Powodzenia.
Awatar użytkownika
Snip3rPolska
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Wiem że tego nie zainstaluję w jeden dlatego czytam o tym wszystkim i zbieram info itd. I jak będę wiedział jak to zrobić na 90 % to dopiero się za to wezmę.

Edit :

Przyznam że co do Ubuntu to jak na razie się uczę i wiedzy mam tyle co moja babcia o gotowaniu :P Co do komputerów coś tam wiem, ale tyle ile potrzebuję a bardziej skomplikowane rzeczy jak na przykład ta to zbieram info jak pisałem itp :)
Awatar użytkownika
Tomfoc
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 22.04
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: Tomfoc »

Słusznie - najpierw wiedza, potem działanie. Jak już ogarniesz partycjonowanie, to może dojdziesz do wniosku, że dobrze by było inaczej ustawić partycje. Na przykład przygotować osobną partycję na katalog /home. Jeśli gdzieś w sieci natkniesz się na poradnik zalecający utworzenie dodatkowej partycji na katalog /boot, to nie rób tego, bo korzyści mieć nie będziesz, a kłopoty mogą być. Aby z powodzeniem zrobić to, co zamierzasz, musisz znać takie pojęcia jak partycja podstawowa i rozszerzona, dysk logiczny, bootloader, GRUB, MBR, chroot, UUID, fstab itp, itd. Masz czas. Jeszcze te kilka dni bez Windows wytrzymasz.
Awatar użytkownika
Snip3rPolska
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Masz rację wytrzymać wytrzymam bo palić się nie pali :) Jak nabędę wiedzę na temat tego co napisałeś a na pierwszy rzut oka może się wydawać to skomplikowane to zacznę instalować windows 8 :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”