Brak gruba po usunięciu partycji Ubuntu

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
alvaro587
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Brak gruba po usunięciu partycji Ubuntu

Post autor: alvaro587 »

Witam wszystkich forumowiczów.Ostatnio dostałem starego laptopa,na którym był system Ubuntu 10.10.Nie potrzebowałem go,tylko Windowsa.Wybrałem XP.Usunąłem wszystkie partycje i stworzyłem jedną ntfs na windowsa.Po włożeniu płyty z Windowsem i ponownym odpaleniu komputera,komputer prosi o gruba,który widocznie się uwalił.Czy Super Grub Disk mi pomoże,czy lepiej od razu użyć hirens boot cd,a może czegoś jeszcze innego?
Ostatnio zmieniony 09 maja 2014, 10:07 przez alvaro587, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
rom
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura: x86

Re: Brak gruba po usunięciu partycji Ubuntu

Post autor: rom »

Zamiast kasować partycje, utwórz nową tablicę partycji (typ DOS, czy jakos tak to się nazywa). Ona już wykasuje wszystko z dysku, tzn. utworzy od nowa MBR (początek dysku) sprawiając, że cała reszta będzie dla systemu widoczna jako nowa, niepodzielona, gotowa do użytku.
Nie wiem, czy w instalatorze Windows jest opcja utworzenia nowej tablicy partycji. Na pewno jest w programie gparted na każdej płycie z Ubuntu.
także = też
tak że = więc
alvaro587
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Czyli wychodzi na to,że muszę pobrać i odpalić nową wersję Ubuntu,tak?
Awatar użytkownika
rom
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek

Może jest taka opcja w instalatorze Windows. Nie wiem, bo nie używam.
Całego Ubuntu nie trzeba pobierać. Tutaj jest, ważący 180MB, gparted live http://gparted.org/livecd.php Jest download i instrukcje. Sam nigdy z tego nie korzystałem.

Aha. Może poszukaj czegoś o fixmbr i fixboot w windows XP. Wtedy może nie bedzie konieczne pobieranie gparted.
także = też
tak że = więc
alvaro587
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Tyle,że do usuwania partycji używałem własnie tego programu i tym to uwaliłem.Sprawdze,czy komp nadal czyta płytkę z nim,ale z tego,co piszesz,rozumiem,że powinien.
alvaro587
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Utworzyłem trzy partycje,tak,jak było wcześniej ext3,ext4 i ntfs.Po zapisaniu w gparted i wyłączeniu,a potem ponownym odpaleniu kompa nic się nie zmieiło.Nadal na ekranie powitalnym mam:unknown filesystem i grub rescue.Nie można tego jakoś odbudować z automatu? .
Awatar użytkownika
rom
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek

na którym był system Ubuntu 10.10.Nie potrzebowałem go,tylko Windowsa.Wybrałem XP
Po co robiłęś partycje ext3 i 4, skoro to są typowo linuksowe systemy plików, niewidoczne dla Windows? Po co w ogóle robiłeś partycje? Miałeś utworzyć nową tablicę partycji. Ona przywróci dysk do nowości usuwając wszystkie dane na nim. Poszukaj w menu gparted opcji "utwórz nową tablicę partycji" lub czegoś podobnego. I jako typ tablicy wybierz DOS.
także = też
tak że = więc
alvaro587
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Ok.Skasowałem wszystko i stworzyłem patrition table msdos.Teraz mam w miejscu partycji jedną unallocated,teoretycznie nie zapisaną,bo opcja apply nie działa bez utworzenia systemu plików.Co teraz-tworzyć jakiś system plików windowsowych? Może któryś fat? Odpaliłem jednak windows i widzę: no such partition oraz jak zwykle info z brakiem gruba.
jirajamgo
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64
Kontakt:

Post autor: jirajamgo »

A ustawiłeś w biosie żeby komp bootował z płyty ?
Linux Mint 17 Mate 32bit jądro 3.15.0 RC8 + włączony Zram
Sprzęt; C2D e6750 2x2.66GHz 4Mb Cache, ram DDR2 2Gb 667mhz, Geforce 8600gt 256mb ddr3, dyski; 120Gb WD + 80Gb WD + 120Gb Hitachi 2,5cala Karta dźwiękowa Creatice Sound Blaster Live + przedni panel
alvaro587
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Jasne.Gparted też mam z płyty.Wczoraj odpaliłem na tym kompie Linux ,,Vitalis'' z płyty-ubogą dystrybucję,żeby tylko sprawdzić,czy bootuje z płyty.
Awatar użytkownika
ethanak
Wygnańcy
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: GNOME
Kontakt:

Post autor: ethanak »

to jeśli możesz odpal jakiegoś linuksa z płyty i zamaż początek dysku - tego ani bootloader ani tablica partycji nie przeżyją. czyli z roota:

Kod: Zaznacz cały

dd if=/dev/zero of=/dev/sda bs=1M count=1
instalator windowsa powinien zobaczyć nowy niesformatowany dysk (zakładając że to sda)
Кто жопой родился, чижиком не помрёт
alvaro587
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Ok.Spróbuję i powiem co z tego wyszło.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”