Aktualizacja z 12.04 na 12.10 - Czarny Ekran!

Wyłącznie system! Wątpliwości dotyczące aplikacji proszę umieszczać niżej, w odpowiednich forach.
Iluminate
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Aktualizacja z 12.04 na 12.10 - Czarny Ekran!

Post autor: Iluminate »

Witam. Oznajmię, iż Ubuntu 12.04 zainstalowałem obok Windowsa 8 (nie bez problemów ale jednak chodziło!). Po aktualizacji na Ubuntu 12.10 jest wielka lipa. Czarny ekran! :/
Pojawia się okno gruba, wybieram Ubuntu, system się ładuje (wyświetlają się te kropki ładowania ekranu, logo ubuntu etc) po czym gdy już myślałem, że system się uruchomi, zostaje cały czas czarny ekran!. Próbowałem:
Wejść w recovery i tam z roota:
startx (nie działa)
--
sudo apt-get remove --purge nvidia-current (tutaj pokazało, że nie mam zainstalowanej nvidii)
sudo apt-get install xserver-xorg-video-nouveau (tutaj zainstalowało normalnie, po czym dałem reboot i nadal to samo!)
--
sudo apt-get install linux-source
sudo apt-get install linux-headers-3.5.0-17-generic
sudo reboot
--
Dodałem także nomodeset w opcji gruba - nic nie działa.. (wtedy wyświetlał się tylko różowy ekran zamiast czarnego :D)
Niestety nic nie działa... Mam kartę NVIDII 635M (oraz karte zintegrowaną intela), Intel Core i5. Oczywiście oba systemy (windows i linux) są 64 bitowe.
Jeszcze jedno. Gdy daje resume z menu (po tym jak dałem tryb recovery) wyświetla mi się logowanie (w konsoli!) Ubuntu 12.10 itd itp (nie ma jakby grafiki?). Po zalogowaniu nadal jest konsola.

Z ubuntu miałem mało do czynienia, więc prosiłbym pisać krok po kroku co robić a nie tylko hasła..
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja, aktualizacja i konfiguracja Ubuntu”