Jak zainstalować sterowniki dla NVIDIA GeForce 210?

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
Newton
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.04
Architektura: x86_64

Jak zainstalować sterowniki dla NVIDIA GeForce 210?

Post autor: Newton »

Na płycie głównej mam kartę graficzną NVIDIA GeForce 210/rev 6.0 PCI-E 2.0/1GB/64 bit. Na płytce od producenta nie mam załączonych sterowników pod system Linux. Jak znaleźć sterowniki i jak je zaistalować (naprawdę nie wiem jak zainstalować)?
Ubuntu widzi jakąś grafikę (i do niej zapewne ma sterowniki) chyba domyślną, ale nie moją.

Kod: Zaznacz cały

jacek@compaq:~$ lspci -k | grep -A2 VGA
01:00.0 VGA compatible controller: NVIDIA Corporation GT218 [GeForce 210] (rev a2)
   Subsystem: Giga-byte Technology Device 3525
   Kernel driver in use: nouveau
W ustawieniach systemu w informacjach o grafice mam: Sterownik Gallium 0.4 on NVA8, Interfejs Standardowy
Ostatnio zmieniony 12 maja 2014, 08:30 przez igotit4free, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawiłem temat.
artkom
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 14.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma

Re: Jak zainstalować sterowniki dla NVIDIA GeForce 210?

Post autor: artkom »

Awatar użytkownika
Ittaj
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Xfce
Kontakt:

Post autor: Ittaj »

W 12.04 najprościej zrobić to otwierając "ustawienia systemu" i klikając na ikonkę "dodatkowe sterowniki", wyświetli ci się lista niewolnych sterów, wybierasz jeden z nich, (dla twojej karty zainstaluj NVIDIA Binary driver) podajesz hasło, czekasz aż się zainstaluje i restartujesz kompa. Stery zainstalowane w ten sposób nie są najnowsze, ale cała operacja jest banalnie prosta.
JEHOWA (JHWH) imię Boga opisanego w Biblii, Ojca Jezusa (Łukasza 3:21,22) kiedyś znane także w Kościele Katolickim jako "Jahwe" (Psalm 83:19 BT) oraz używane w polskiej literaturze. (www.jehowa.info)
Newton
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.04

Post autor: Newton »

Zainstalowałem poprzez dodatkowe sterowniki. Z tej strony z linka, nie znalazłem linka do pobrania sterów. Dzięki wielkie. Teraz pokazuje mi, że na pokładzie jest GeForce210.
Jeszcze raz serdecznie dziękuję!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”