Lenovo z580 - nie wszystkie wejścia USB działają.
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 14.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
Lenovo z580 - nie wszystkie wejścia USB działają.
Witam. Do dzisiaj było wszystko ok, stało się to, podczas uruchamiania livecd ubuntu 14.04. Działa mi tylko 1 port USB w laptopie (a mam ich 4). Prosiłbym o szybką pomoc
Laptop : Lenovo z580
USB 3.0
Grafika NVIDIA 635M
Intel Core i5
Laptop : Lenovo z580
USB 3.0
Grafika NVIDIA 635M
Intel Core i5
Ostatnio zmieniony 14 maja 2014, 17:40 przez igotit4free, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawiłem temat.
Powód: Poprawiłem temat.
- igotit4free
- Przyjaciel
Re: Nie wszystkie wejścia USB działają..
A jaki to laptop? I w jakiej sytuacji porty nie działają? Uruchomiłes Live i pod Live nie działaja porty, czy masz tam Linuksa/Windowsa w których po teście Live trwale nie działają te porty? Prosilibyśmy o treściwe tytułowanie wątków i rzetelny, precyzyjny opis problemu.
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
-
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 24.04
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
Re: Nie wszystkie wejścia USB działają..
Jesli sa to wejscia USB 3.0 to moga nie dzialac dopuki system nie zaladuje sterownika.
Po wystartowaniu systemu z livecd powinny juz sie zaladowac, jesli dalej nie widzi ich system zmien na inna dystrybucje livecd.
Po wystartowaniu systemu z livecd powinny juz sie zaladowac, jesli dalej nie widzi ich system zmien na inna dystrybucje livecd.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Lenovo G50
Lenovo G50
-
- Sędziwy Jeż
Re: Nie wszystkie wejścia USB w laptopie działają.
hmm powiem tak. Uruchomiłem ponownie laptopa i działały wszystkie porty, dziś rany uruchomiłem od nowa i znowu to samo (działa tylko jeden...) po ponownym uruchomieniu działają znowu wszystkie. Dlaczego ?;/
-
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 24.04
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
Poczytaj
gdy dzialaja wszystkie porty i gdy nie dzialaja, moze zaczyna sie problem sprzetowy.
Kod: Zaznacz cały
dmesg
- - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Lenovo G50
Lenovo G50
-
- Sędziwy Jeż
To co wyskakuje:
nie wiem czy to problem sprzętowy bo na Windows7 chodzą te porty normalnie.
42.892108] usb 3-1: USB disconnect, device number 2
[ 42.928380] xhci_hcd 0000:00:14.0: Slot 1 endpoint 2 not removed from BW list!
[ 42.928388] usb 3-3: USB disconnect, device number 3
[ 42.964368] xhci_hcd 0000:00:14.0: Slot 2 endpoint 2 not removed from BW list
- igotit4free
- Przyjaciel
Czy dobrze rozumiem? Próbujesz "naprawiać" system działający w Live? To tak, jakbyś się przejmował parametrami jazdy auta na kole zapasowym ... na rezerwie masz dojechać do najbliższego gumiarza, a nie dopieszczać ją pod kątem jazdy 250 km/h. Mówiąc krótko nonsens.
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
-
- Sędziwy Jeż
@Up a kiedy coś takiego napisałem ? Naprawiam na zainstalowanym systemie, napisałem tylko, że porty przestały działać, kiedy uruchamiałem LiveCD (...)
Odkryłem jeszcze jedną zależność: mianowicie, gdy włączę laptopa bez jakichkolwiek urządzeń podpiętych do USB to wszystkie USB działają podczas pracy Ubuntu. Jeśli zaś mam włożone coś do USB (np mysz) i włączę laptopa, to te porty USB nie działają..
Odkryłem jeszcze jedną zależność: mianowicie, gdy włączę laptopa bez jakichkolwiek urządzeń podpiętych do USB to wszystkie USB działają podczas pracy Ubuntu. Jeśli zaś mam włożone coś do USB (np mysz) i włączę laptopa, to te porty USB nie działają..
-
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
To następnym razem precyzyjnie napisz, co robisz i jak uruchamiasz. Na forum z fusów wróżyć nie ma komu... Napisałeś:Iluminate pisze:@Up a kiedy coś takiego napisałem ? Naprawiam na zainstalowanym systemie, napisałem tylko, że porty przestały działać, kiedy uruchamiałem LiveCD (...)
I to wystarczy, aby osoba chcąca udzielić odpowiedzi myślała, że próbujesz rozwiązać problem z portami USB pod LiveCD. Gdzie w pierwszym poście napisałeś, że problem występuje nadal, na już zainstalowanym systemie?Iluminate pisze:stało się to, podczas uruchamiania livecd ubuntu 14.04.
Wracając do problemu, czy gdy uruchamiasz system z nośnika instalacyjnego w trybie Wypróbuj Ubuntu, porty dalej nie działają?
Co takiego robiłeś, gdy uruchamiałeś system w trybie LiveCD? Modyfikowałeś jakieś pliki na zainstalowanym systemie?Iluminate pisze:Naprawiam na zainstalowanym systemie, napisałem tylko, że porty przestały działać, kiedy uruchamiałem LiveCD (...)
To włącz komputer bez jakichkolwiek urządzeń podpiętych pod USB i klepnij:Iluminate pisze: Odkryłem jeszcze jedną zależność: mianowicie, gdy włączę laptopa bez jakichkolwiek urządzeń podpiętych do USB to wszystkie USB działają podczas pracy Ubuntu. Jeśli zaś mam włożone coś do USB (np mysz) i włączę laptopa, to te porty USB nie działają..
dmesg -T > ~/Pulpit/test_a.txt
dmesg -T > ~/Pulpit/test_b.txt
Podaj wyniki polecenia:
uname -a
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.