Canon Pixma iP1800 - nie drukuje

Tylko tematy nie mieszczące się powyżej.
krr543
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Canon Pixma iP1800 - nie drukuje

Post autor: krr543 »

Po raz pierwszy podłączyłem tę drukarkę. System ją wykrył,zaproponował instalacje sterowników, które miałem wybrać z bazy danych(system pokazał mi bazę). Niestety w bazie danych nie ma modelu mojej drukarki. Ja nieopatrznie kliknąłem na steowniki innego modelu i one zostały pobrane. Zreflektowałem się i na forum znalazłem właściwe sterowniki i je zainstalowałem. Niestety drukarka nie chce niczego drukować. System widzi ją i podaje właściwy model, pisze, że jest gotowa i....nic. Nie drukuje strony testowej. Gdy sprawdzam kolejkę do drukowania to nie ma tam nic, choć już kilka razy klikałem "wydrukuj stronę testową". Co z tym fantem zrobić? Może odinstalować niewłaściwe sterowniki? ale jak to zrobić i gdzie ich szukać?
evol
Wygnańcy

Re: Canon Pixma iP1800 - nie drukuje

Post autor: evol »

Mi też nie drukowała drukarka, nawet po zainstalowaniu sterowników z PPA w Ubuntu 14.04:

Kod: Zaznacz cały

sudo apt-add-repository ppa:michael-gruz/canon
sudo apt-get update
sudo apt-get install cnijfilter-ip1800series
Podobno w 13.10 i starszych dobrze śmiga.
Skorzystałem z sterowników z tej strony http://tnij.org/nwcirzw i muszę powiedzieć, że drukarka coś tam działała. Napisałem coś tam, ponieważ różnie działała, czasem drukowała, czasem nie drukowała - dopiero po restarcie komputera zmieniała zdanie. Teraz mam Debiana i drukuje normalnie. Choć z Ubuntu 14.04 jestem niezadowolony, bo powodował mi różne problemy. Jednak problemy z drukarką jakie miałem mogły być spowodowane moim psuciem Ubuntu poprzez naprawianie innych niedziałających rzeczy w tym systemie - albo to Ubuntu jest tak skopane, albo miałem pecha.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne”