Zawieszenie systemu po wyjściu ze stanu uśpienia.

Wyłącznie system! Wątpliwości dotyczące aplikacji proszę umieszczać niżej, w odpowiednich forach.
cygii
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Unity
Kontakt:

Zawieszenie systemu po wyjściu ze stanu uśpienia.

Post autor: cygii »

Z powodu przeniesienia mojego wątku to śmieciowego tworze nowy temat i proszę adminów o nieusuwanie tego tematu ponieważ na dzień dzisiejszy nie jestem w stanie go rozwiązać.

Wieczorem zazwyczaj ogladam filmy online i przy nich zasypiam. Komputer przechodzi w stan uśpienia po jakimś czasie bezczynności. Rano jak włącze komputer to pojawia się ekran playera z firefoxa, mogę ruszać myszka ale nic nie jest aktywne. Nie da się w nic kliknąć, zeby z playera wyjść, żaden klawisz na klawiaturze nie działa. Jednorazowe naciśnięcie przycisku zasilania też nie pomaga. Pozostaje twardy reset.

Druga sprawa, po dłuższej bezczynności komputer wylogowuje mnie. Po wylogowaniu rozłacza się WIFI i nie mogę włączyć sieci. Ponowne wylogowanie nie pomaga. Tylko restart kompa.

Czy można ustawić w opcjach zasilania żeby np. po 4 godzinach bezczynności komputer się wyłączał a nie przechodził w stan uśpienia ?
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64

Re: Zawieszenie systemu po wyjściu ze stanu uśpienia.

Post autor: bear7 »

cygii pisze:Z powodu przeniesienia mojego wątku to śmieciowego tworze nowy temat i proszę adminów o nieusuwanie tego tematu ponieważ na dzień dzisiejszy nie jestem w stanie go rozwiązać.
Z tego co widzę, to twój post (nie wątek) wyleciał do nicości z powodu:
Na Forum panuje zasada:jeden temat = jeden problemZastosuj się do tej zasady i opisz w osobnych tematach niezwiązane ze sobą wątki z Twojej wiadomościW razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.

Zapoznaj się z regulaminem forum, bo i w tym wątku naruszasz jego postanowienia:
cygii pisze:Druga sprawa (...) Po wylogowaniu rozłacza się WIFI i nie mogę włączyć sieci. Ponowne wylogowanie nie pomaga. Tylko restart kompa.
Wypadałoby więc założyć osobny wątek... Edytuj pierwszy post i pozostaw jedynie to, czego ma dotyczyć ten post.

Wracając do tytułowego problemu...
Co to za komputer? Jest to laptop, czy desktop? Jak laptop, to podaj markę i model. Jak desktop, to podaj nazwę producenta i model płyty głównej. Co za karta graficzna siedzi w tym komputerze i na jakim steowniku pracuje? Pokaż wyniki poleceń:

Kod: Zaznacz cały

lspci -k | egrep -iA2 'vga|3d'

lshw -C display

dpkg -l | awk '{print $2,$3}' | egrep 'nvidia|bumble|fglrx'
Które to wydanie Firefoxa? Co to za filmy online: flash, HTML5? Sprawdzałeś, czy problem pojawia się na innych przeglądarkach?

Czy system przestaje odpowiadać w innych okolicznościach? Zawieszał się wcześniej?
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
cygii
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Unity
Kontakt:

Re: Zawieszenie systemu po wyjściu ze stanu uśpienia.

Post autor: cygii »

lspci -k | egrep -iA2 'vga|3d'
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics Controller (rev 09)
	Subsystem: Samsung Electronics Co Ltd Device c0a5
	Kernel driver in use: i915
--
01:00.0 3D controller: NVIDIA Corporation GF108M [GeForce GT 540M] (rev ff)
02:00.0 Network controller: Broadcom Corporation BCM4313 802.11bgn Wireless Network Adapter (rev 01)
	Subsystem: Wistron NeWeb Corp. Device 051a

Laptop Samsung RF511 - NVidia Optimus - intel+GeForce

lshw -C display
  *-display               
       description: VGA compatible controller
       product: 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics Controller
       vendor: Intel Corporation
       physical id: 2
       bus info: pci@0000:00:02.0
       version: 09
       width: 64 bits
       clock: 33MHz
       capabilities: msi pm vga_controller bus_master cap_list rom
       configuration: driver=i915 latency=0
       resources: irq:52 memory:f5400000-f57fffff memory:c0000000-cfffffff ioport:e000(size=64)

dpkg -l | awk '{print $2,$3}' | egrep 'nvidia|bumble|fglrx'
nvidia-304 304.117-0ubuntu1
nvidia-331 331.38-0ubuntu7
nvidia-common 1:0.2.91.4
nvidia-libopencl1-304 304.117-0ubuntu1
nvidia-libopencl1-331 331.38-0ubuntu7
nvidia-opencl-icd-304 304.117-0ubuntu1
nvidia-opencl-icd-331 331.38-0ubuntu7
nvidia-prime 0.6.2
nvidia-settings 331.20-0ubuntu8

Sterownik to nvidia-prime, w 12.04 miałem bumblebee ale średnio to działało, teraz jest zdecydowanie lepiej. Można w coś pograć czasami.
W 12.04 takiego problemu nie było. Głównie grafikę mam przełączoną na Intela. Filmy oglądam głównie na kinomanie, cda, anyfiles. Playery to flash. Gdzieś znalazłem, że może to być przyczyna małego swapa i że powiniem być 2x większy niż ram, ale średnio mi się uśmiecha robić swapa na 16GB skoro i tak tego nie wykorzystam.

Szkoda, że nie ma opcji w ustawieniach zasilania zamiast uśpienia w zamknięcie systemu po np. 4h bezczynności. A problem pojawił się od upgradu do 14.04. Firefox był aktualizowany.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja, aktualizacja i konfiguracja Ubuntu”