Nie chcą się zainstalować sterowniki do karty graficznej NVidii

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
TheFlashes
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 14.04

Nie chcą się zainstalować sterowniki do karty graficznej NVidii

Post autor: TheFlashes »

(Nie wiedziałem za bardzo do jakiego działu dać ten wątek w razie czego proszę o przeniesienie)

Witam, ubuntu (14.04 LTS 64bit) mam pierwszy raz na komputerze, trochę się z nim zapoznałem oraz ściągnąłem sterowniki do kary graficznej. Wiem że trzeba je zainstalować z terminalu więc tak też zrobiłem po kilku sekundach pojawił się error (log podani niżej)
Co nie działa i dlaczego sterowniki pobierałem z oficjalnej strony: http://www.nvidia.pl/Download/index.aspx?lang=pl
Nie pamiętam dokładnej nazwy karty graficznej ale jest to nvidia GeForce

Kod: Zaznacz cały

nvidia-installer log file '/var/log/nvidia-installer.log'
creation time: Sat May 24 23:36:15 2014
installer version: 331.67

PATH: /usr/local/sbin:/usr/local/bin:/usr/sbin:/usr/bin:/sbin:/bin

nvidia-installer command line:
    ./nvidia-installer

Using: nvidia-installer ncurses user interface
-> The file '/tmp/.X0-lock' exists and appears to contain the process ID '1068' of a runnning X server.
ERROR: You appear to be running an X server; please exit X before installing.  For further details, please see the section INSTALLING THE NVIDIA DRIVER in the README available on the Linux driver download page at www.nvidia.com.
ERROR: Installation has failed.  Please see the file '/var/log/nvidia-installer.log' for details.  You may find suggestions on fixing installation problems in the README available on the Linux driver download page at www.nvidia.com.
Ostatnio zmieniony 25 maja 2014, 11:53 przez bear7, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: doprecyzowanie tytuł wątku
marcin1982
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

Re: Nie chcą się zainstalować sterowniki do karty graficznej

Post autor: marcin1982 »

Podaj wynik polecenia z konsoli:

lspci -k | grep -A2 VGA
Zainstaluj sterownik własnościowy z repozytorium - będzie łatwiej:

sudo apt-get intall nvidia-current
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64

Re: Nie chcą się zainstalować sterowniki do karty graficznej

Post autor: bear7 »

TheFlashes pisze: Witam, ubuntu (14.04 LTS 64bit) mam pierwszy raz na komputerze, trochę się z nim zapoznałem oraz ściągnąłem sterowniki do kary graficznej. Wiem że trzeba je zainstalować z terminalu więc tak też zrobiłem po kilku sekundach pojawił się error (log podani niżej)
Próbujesz przenieść pewne nawyki z Windowsa do Ubuntu i stąd twój problem. Sterowniki w Ubuntu możesz zainstalować bezpośrednio z repozytoriów. Zapoznaj się z Naszym Przewodnikiem po Ubuntu 14.04 LTS Trusty Tahr. Masz tam opisane, w jaki sposób powinno się instalować sterowniki.

Instalacja sterowników pobranych ze strony producenta nie jest zalecana osobom początkującym. Poza tym, w logach siedzi informacja, co i dlaczego przerwało instalację:
ERROR: You appear to be running an X server; please exit X before installing. For further details, please see the section INSTALLING THE NVIDIA DRIVER in the README available on the Linux driver download page at www.nvidia.com.
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
TheFlashes
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 14.04

Re: Nie chcą się zainstalować sterowniki do karty graficznej NVidii

Post autor: TheFlashes »

Ok dzięki wszystkim już działa :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”