Samsung 840 Evo - system zainstalowany na dysku SSD zgłasza się jako "root only".
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 14.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
Samsung 840 Evo - system zainstalowany na dysku SSD zgłasza się jako "root only".
Witam
Po raz drugi wywalil mi sie system ktory zainstalowalem na dysku SSD Samsung 840 Evo, a wlasciwie nie tyle sie wywalil co podczas uzytkowania system pokazuje ze wszystkie pliki i folder sa "root only", po restarcie pokazuje sie GRUB loader i nic sie nie da zrobic.
W obu przypadkach musialem wylaczyc komputer i przepiac kabel od dysku (nie SATA tylko ten drugi), po czym problem sie rozwiazywal.
I teraz pytanie, w jaki sposob moge sprawdzic co sie dzieje? czy sa jakies logi w systemie od tego?
bo nie wiem czy to wina SSD, systemu czy kabli, ale te kable dzialaly dobrze z poprzednim HDD.
Pozdrawiam
Po raz drugi wywalil mi sie system ktory zainstalowalem na dysku SSD Samsung 840 Evo, a wlasciwie nie tyle sie wywalil co podczas uzytkowania system pokazuje ze wszystkie pliki i folder sa "root only", po restarcie pokazuje sie GRUB loader i nic sie nie da zrobic.
W obu przypadkach musialem wylaczyc komputer i przepiac kabel od dysku (nie SATA tylko ten drugi), po czym problem sie rozwiazywal.
I teraz pytanie, w jaki sposob moge sprawdzic co sie dzieje? czy sa jakies logi w systemie od tego?
bo nie wiem czy to wina SSD, systemu czy kabli, ale te kable dzialaly dobrze z poprzednim HDD.
Pozdrawiam
- igotit4free
- Przyjaciel
Re: Samsung 840 Evo - system zainstalowany na dysku SSD zgłasza się jako "root only".
Zmień tytuł tematu tak, aby w sposób możliwie precyzyjny przedstawiał sedno sprawy, w której piszesz. Miej na uwadze również zgodność z REGULAMINEM
Tytuł tematu zmienisz edytując pierwszy post
W razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.Tytuł tematu zmienisz edytując pierwszy post
Staraj się treściwie tytułować tematy i rzetelnie, w zrozumiały sposób opisywać napotkane problemy. Jak ci nie pasuje temat jaki ja proponuję, to zmień na własny, byle by niósł więcej informacji niż "system wywala się".
Tak czy inaczej w jakiej sytuacji masz ten komunikat, przy jakich czynnościach, dlaczego traktujesz to jako problem? No taka natura Linuksa, że dostęp do pewnych podstawowych danych i funkcji jest tylko dla uprawnionych, więc?
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 14.04
- Środowisko graficzne: GNOME
Re: Samsung 840 Evo - system zainstalowany na dysku SSD zgłasza się jako "root only".
Obojetne jaki tytul.
Chodzi o to ze pliki ktore sa normalnie dostepne staja sie nagle "root only" , i wtedy juz wiem ze cos jest nie tak, wiec robie restart i albo komputer odrazu wchodzi do BIOSU albo do GRUB loadera, z ktorego nie da sie nic odpalic, dopiero jak zmienie kable.
Wiec chcialbym jakos dojsc do tego za pomoca np logow, co jest przyczyna.
Chodzi o to ze pliki ktore sa normalnie dostepne staja sie nagle "root only" , i wtedy juz wiem ze cos jest nie tak, wiec robie restart i albo komputer odrazu wchodzi do BIOSU albo do GRUB loadera, z ktorego nie da sie nic odpalic, dopiero jak zmienie kable.
Wiec chcialbym jakos dojsc do tego za pomoca np logow, co jest przyczyna.
-
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
Na pewno jest "root only", a nie "read only"?pablokk pisze: podczas uzytkowania system pokazuje ze wszystkie pliki i folder sa "root only", po restarcie pokazuje sie GRUB loader i nic sie nie da zrobic.
Co, gdy problem się pojawia, zwracają polecenia:
Kod: Zaznacz cały
mount
cat /etc/fstab
ls -la /home/$(whoami)
Jak jest problem z dyskiem lub spójnością danych, to system podczas rozruchu może zostać zamontowany w trybie tylko do odczytu, aby nie spowodować większego uszkodzenia.I teraz pytanie, w jaki sposob moge sprawdzic co sie dzieje? czy sa jakies logi w systemie od tego?
Program Dyski umożliwia sprawdzenie statusu SMART. Sprawdź, czy GParted nie zgłasza jakiś błędów. Możesz również sprawdzić, czy fdisk nie zgłasza jakiś błędów:
sudo fdisk -l
A co się stało z poprzednim HDD? Jak padł, to może jednak coś z nimi jest nie tak?kable dzialaly dobrze z poprzednim HDD
Zmiana uprawnień raczej wymaga uprawnień administratora. Możesz szukać informacji w:Wiec chcialbym jakos dojsc do tego za pomoca np logow, co jest przyczyna.
cat /var/log/auth.log
cat /var/log/syslog
dmesg -T
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.