Intel GMA 4500 - migające litery w przeglądarkach internetowych
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 18.04
- Architektura: x86_64
Intel GMA 4500 - migające litery w przeglądarkach internetowych
Ostatnio zmieniłem płytę główną na Asus P5G41T-M LX z wbudowaną kartą graficzną Intel GMA 4500. Jestem na wersji Ubuntu 13.10. Podczas przeglądania internetu (najczęściej, choć w innych aplikacjach też to się zdarza) zwyczajnie widać jak losowo wybrane litery pojawiają się i znikają. Szczególnie widoczne to jest przy scrollowaniu ekranu. Czy jest to wina sterownika karty?
Ostatnio zmieniony 03 cze 2014, 15:37 przez igotit4free, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawiłem temat.
Powód: Poprawiłem temat.
- michas2224
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: Unity
Re: Migające litery
Prawdopodobnie tak. Podaj wersję sterownika oraz xorg'atwistered pisze:Czy jest to wina sterownika karty?
-
- Sędziwy Jeż
Nie wiem czy dokładnie o to chodzi:
Co do xorg-a to Centrum oprogramowania mówi, że mam zainstalowany:
Kod: Zaznacz cały
darek@domowy:~$ sudo lshw -c video
[sudo] password for darek:
*-display
description: VGA compatible controller
product: 4 Series Chipset Integrated Graphics Controller
vendor: Intel Corporation
physical id: 2
bus info: pci@0000:00:02.0
version: 03
width: 64 bits
clock: 33MHz
capabilities: msi pm vga_controller bus_master cap_list rom
configuration: driver=i915 latency=0
resources: irq:42 memory:fe400000-fe7fffff memory:e0000000-efffffff ioport:dc00(size=8)
xorg 1:7.7+1ubuntu6
- michas2224
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: Unity
Wersja Xorg'a standardowa dla aktualnych pakietów z Ubuntu 13.10. Sądzę na podstawie tego że nie dodawałeś dodatkowych repozytoriów więc wersja dla xserver-xorg-video-intel jest 2:2.99.904. W repozytoriach xorg-edgers - http://www.ubuntuupdates.org/ppa/xorg-edgers?dist=saucy są nowsze wersje pakietów być może poprawią te artefakty. Jednak nie chciałbym żebyś od razu ingerował tak głęboko.
Dlatego spróbuj może z opcją nomodeset która niekiedy jest odpowiedzią na błędy w wyświetlaniu.
Znajdź i edytuj wiersz GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash" zamieniając na GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash nomodeset"
Jak widzisz opcja nomodeset została dodana.
Dlatego spróbuj może z opcją nomodeset która niekiedy jest odpowiedzią na błędy w wyświetlaniu.
gksudo gedit /etc/default/grub
-
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
Taka mała uwaga, po edycji pliku należy jeszcze zaktualizować ustawienia GRUB-a:michas2224 pisze: Dlatego spróbuj może z opcją nomodeset która niekiedy jest odpowiedzią na błędy w wyświetlaniu.Znajdź i edytuj wiersz GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash" zamieniając na GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash nomodeset"Kod: Zaznacz cały
gksudo gedit /etc/default/grub
sudo update-grub
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
-
- Sędziwy Jeż
Re: Intel GMA 4500 - migające litery w przeglądarkach internetowych
Dzięki za wskazówkę. Zdaje się, że problem migających literek dzięki temu rozwiązaniu ustąpił, po tej zmianie widać wyraźnie, że obsługa grafiki zdecydowanie zwolniła. Niestety w trybie 'nomodeset' pojawił się również nowy błąd. Tło lewego bocznego panelu z ikonami nie ma tendencji do ukrywania się, choć sam panel ma włączone ustawienie aby się chował. Tutaj można zobaczyć jak ten artefakt wygląda...

Macie jakieś dalsze sugestie?

Macie jakieś dalsze sugestie?