nadilaniumu pisze:Sprawę załatwiła by anonimowa sonda "co sądzisz o moderacji:
1. zbyt rygorystyczna,
2. jest ok
3. zbyt łagodna. "
Trzeba być świadomym, że sondy internetowe są niereprezentatywne, a wyniki mogą być przypadkowe. Jasno powiem jestem na nie! w takim przypadku wyniki nie odzwierciedlą zdania każdego użytkownika forum, co najwyżej użytkowników chcących wziąć udział głosowaniu a to z reguły osoby które chcą wyrazić swoją negatywną opinię na temat forum.
Wtrącę się i napiszę, jak to wygląda ze strony zwykłego usera, który jakiegoś długiego stażu tutaj nie ma.
@Nadilaniumi
Sztywność? Jest dział Pogaduchy, gdzie można luźniej pogadać.
@ogólnie
To, że w innych działach obowiązują pewne bardziej stanowcze zasady\ograniczenia, jest spowodowane tym, że forum musi być przejrzyste, przyjazne dla użytkownika, który będzie szukał pomocy w istniejących już tematach. Po co mu utrudniać pisząc bzdury? Regulamin powstaje (i powinien być przestrzegany) po to, by ułatwić poruszanie się po forum i mówię to, bo doświadczenie w moderowaniu mam. Zatem zamiast obwiniać wszystkich wkoło, czasami warto sprawę na początku przemilczeć i przeanalizować. Problem polega na tym, że niektórzy muszą unieść się honorem, nie pasują im żadne ograniczenia, nawet jeśli ich obecność jest podyktowana dobrem wspólnym. Także sonda dla mnie co najmniej bez sensu.