Jak zmienić hasło systemowe
- szymonnedved
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
- Kontakt:
Jak zmienić hasło systemowe
Kupiłem laptopa z zainstalowanym systemem Ubuntu 10.10 i hasło jakie zostało założone jest zbyt proste jak je zmienić ?
HP Pavilion dv5
• Intel® Core™2 Duo P8600 2x2.4Ghz | 4GB RAM | GeForce 9600m GT 512MB | Windows 7 Home Premium 32 bit
• Intel® Core™2 Duo P8600 2x2.4Ghz | 4GB RAM | GeForce 9600m GT 512MB | Windows 7 Home Premium 32 bit
-
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
- Architektura: x86_64
Re: Jak zmienić hasło systemowe
Proste hasło, tak jak zaznaczył kolega rom, to twój najmniejszy problem. Wydanie Ubuntu 10.10 jest już od dłuższego czasu bez wsparcia. Zainteresuj się którymś z obecnie wspieranych wydań. Zapoznaj się z wątkiem: viewtopic.php?f=142&t=168998szymonnedved pisze:Kupiłem laptopa z zainstalowanym systemem Ubuntu 10.10 i hasło jakie zostało założone jest zbyt proste jak je zmienić ?
A co do twojego pytania, to czegoś takiego jak hasło systemowe nie ma. Albo chodzi Ci o hasło użytkownika (który może być administratorem), albo hasło konta root. Hasło użytkownika, możesz zmienić z poziomu okna użytkownicy i grupy (System > Administracja). Co do konta root, to jeżeli zostało włączone, to zaleca się jego wyłączenie: nie ma potrzeby korzystania z tego konta. Odnośnie konta root, to na forum poświęcony jest temu zagadnieniu osobny wątek.
Tak czy inaczej, zainstaluj nowsze, wspierane wydanie.
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
-
- Sędziwy Jeż
- Środowisko graficzne: LXDE
- Kontakt:
Człowiek zadał konkretne pytanie. Przestańcie mu gadać o zmianie dystrybucji. Starsze jest, ale hasło nadal zmienić się da używając prościej terminala
Polecenie passwd
Changing password for @user
(current) UNIX password:
Enter new UNIX password:
Retype new UNIX password:
passwd: password updated successfully
Pozdrawiam.
Polecenie passwd
Changing password for @user
(current) UNIX password:
Enter new UNIX password:
Retype new UNIX password:
passwd: password updated successfully
Pozdrawiam.
PC Desktop: Debian Squeeze with kernel: 2.6.32-5 amd64 and Ubuntu 10.10 with kernel 2.6.35-22 x86
Notebook IBM T43: Lubuntu 14.04 with kernel: 3.13.0-29 x86
-
- Przyjaciel
W przeciwieństwie do Ciebie, my nie mamy problemów z krótkowzrocznością lub, abyś nie poczuł się zanadto urażony, staramy się ograniczyć nadmiar zbędnych postów na forum. Skoro pacjent pyta o tak proste zagadnienie jak zmiana hasła, to zapewne pojęcia nie ma, że wydanie, z którego korzysta jest bez wsparcia ze strony Canonical i co za tym idzie - i pomijam fakt, że dla tego wydania nie ukazują się już poprawki bezpieczeństwa lub jakiekolwiek inne aktualizacje systemu - pacjent będzie miał problemy z aktualizacją zainstalowanego oprogramowania lub instalacją nowego. Zmiana hasła na mocniejsze nie sprawi, że system zaraz będzie bezpieczniejszy.mati5000 pisze:Człowiek zadał konkretne pytanie. Przestańcie mu gadać o zmianie dystrybucji.
Nie ma zatem powodu, aby się spinać. Poza tym, być może nie zauważyłeś, ale w swoim poście podałem koledze, jak zmienić owe hasło...
-
- Sędziwy Jeż
- Środowisko graficzne: LXDE
- Kontakt:
Tylko podstawowe pytanie, to takie czy użytkownikowi chodzi o zmianę hasła by ktoś nie odgadł go od strony lokalnej czy to od strony zdalnej. Może być tak, że używa go tylko do filmów z pendrive. Nie używa internetu i nie konieczna jest żadna zmiana systemu.
Zauważyłem, że podałeś rozwiązanie
Czy to karalne, że podałem inne?
Pozdrawiam serdecznie.
Zauważyłem, że podałeś rozwiązanie

Pozdrawiam serdecznie.
PC Desktop: Debian Squeeze with kernel: 2.6.32-5 amd64 and Ubuntu 10.10 with kernel 2.6.35-22 x86
-
- Przyjaciel
Oczywiście, że nie - im więcej opcji, tym lepiej. Ale czy karalna powinna być próba dodatkowej pomocy? Jak już napisałem wcześniej, IMHO pacjent dopiero odnajduje się w Ubuntu i zapewne nawet nie wie (jak tak nie jest, to za pomyłkę przepraszam, moim celem nie jest urażenie kolegi szymonnedved), że jego wydanie jest już bez wsparcia.mati5000 pisze:Zauważyłem, że podałeś rozwiązanieCzy to karalne, że podałem inne?
Na naszym forum - i na większości innych - przyjęła się niepisana zasada, że nie wspiera się wydań, które utraciły oficjalne wsparcie ze strony producenta. Powodów może być wiele: zmiany w wyglądzie, brak możliwości aktualizacji systemu, utrudniona (a czasami nawet niemożliwa) procedura instalacji oprogramowania. Oczywiście, procedura zmiany hasła użytkownika z poziomu terminala/konsoli od wieków pozostaje taka sama. W przypadku GUI, przyznam Ci się szczerze, że musiałem zapytać Google o zrzut ekranu z informacją, jak dostać się do okna Użytkownicy i grupy: starzeję się i pamięć już nie ta sama, a do tego od kilku już wiosen domyślnym środowiskiem w Ubuntu jest Unity i położenie panelu Konta użytkowników nieco się zmieniło.
I skoro znajdujemy się w dziale Bezpieczeństwo Ubuntu, specjalistą od zabezpieczeń żadnym nie jestem, ale:
Od strony lokalnej, hasło to nie jest żadne zabezpieczenie: mając dostęp do trybu ratunkowego, hasło można zmienić w kilku prostych krokach.mati5000 pisze:Tylko podstawowe pytanie, to takie czy użytkownikowi chodzi o zmianę hasła by ktoś nie odgadł go od strony lokalnej
Stosowanie hasła jest odradzane i raczej powinno się stawiać na klucze RSA.mati5000 pisze:czy to od strony zdalnej.
A dlaczego do oglądania filmów z pamięci USB potrzebne miałoby być hasło? Jeżeli tak jest, to raczej coś z ustawieniami jest nie tak...mati5000 pisze:Może być tak, że używa go tylko do filmów z pendrive. Nie używa internetu i nie konieczna jest żadna zmiana systemu.
Tak czy inaczej, propozycje na rozwiązanie problemu z hasłem padły dwie: wykorzystując GUI lub terminal. Po zmianie hasła, w przypadku korzystania z niewspieranego już wydania, zalecane byłoby zainstalować któreś z obecnie wspieranych wydań. O zabezpieczeniu systemu można pogadać w innym miejscu...