Moja propozycja wynikająca z własnych doświadczeń na dzisiaj to Xubuntu 12.04.
Zauważ też, że nic nie stoi na przeszkodzie temu, aby używać niewspieranej wersji systemu (zgroza, co jo godom

Jak ma być "na szybko", to ja bym brał Crunchbang. Tylko wiesz, Ramu dokup, bo na 512 w dzisiejszych czasach zbytnio nie poszalejesz. Openbox za wiele tu nie da. Sam FF przy otwartych *nastu kartach potrafi sporo zjeść...supermichalpol pisze:RAM: 512MB (ale według systemu ubuntu 496.1MB)
Procesor: Intel Pentium M 1.70GHz
Karta Graficzna: ATI Mobility Radeon X300
Jak zmiana/dodanie pamięci RAM nie wchodzi pod uwagę, to skup się na odmianie Ubuntu z lekkim środowiskiem graficznym. Tutaj zwróć swoją uwagę w stronę Lubuntu i Xubuntu.yyyrek pisze:Mam pytanie do osób znających się na rzeczyJaką dystrybucje linuksa polecacie do starego komputera GERICOM SILVER SERAPH. Jego parametry to:
Procesor: Intel Pentium M 1,7 GHz
Pamięć: 512 MB
Dysk: 100 GB
Instalacja praktycznie niczym się nie różni. Podobnie jest w przypadku sterowników: jak dostępne są pod Ubuntu, to dostępne będą również pod Lubuntu i Xubuntu.yyyrek pisze:Aktualnie mam zainstalowaną wersję Ubuntu 12.04 non PAE i nie działa on zbyt stabilnie. Istotną kwestią jest procesor, który nie obsługuje PAE .Niektórzy polecają mi Minta wersję 11. Zależy mi przede wszystkim na łatwej instalacji i dostępności sterowników.
Jak się nie mylę, to możesz śmiało pobierać obraz Lubuntu 14.04, ale podczas uruchomiania z nośnika instalacyjnego, trzeba będzie wymusisz opcję forcepae (patrz tutaj; zwróć również uwagę na #14). Po instalacji systemu, w oknie GRUB-a ponownie trzeba będzie wymusić opcję forcepae, a następnie, po uruchomieniu systemu odpowiednio edytować ustawienia GRUB-a, aby korzystał z tej opcji przy każdym uruchomieniu systemu.yyyrek pisze:Konkretnie jaką wersję Lubuntu ? Nie chce ściągnąć a potem mieć problemy z PAE. Jaka była ostatnia wersja bez PAE Lubuntu ? Proszę o link.
Nic dziwnego. Ubuntu 14.04 ma swoje wymagania, którym twój komputer już nie sprosta. Windows XP to system z 2001 roku. Jak chcesz Ubuntu porównywać do Windowsa, to zainstaluj na tej maszynce Windows 8. Wówczas twoje porównanie będzie miało jakiś sens.Hoollow pisze: Próbowałem zainstalować na nim najnowsze ubuntu, lecz chodził gorzej niż windows XP.
Każdy sprzęt jest inny: na jednym będzie działać lepiej, a na drugim gorzej. Jest tylko jedna metoda, aby się przekonać - zainstalować i sprawdzić. Oczywiście, trzeba jeszcze pamiętać, że dolewając do Fiata 126p bezołowiową dziewięć ósemkę, nie zmienimy go nagle w Ferrari...BestDorie2466 pisze:bear7 - słyszałem za to opinie, że odpowiednio skonfigurowane Ubuntu w najnowszej wersji (chodzi mi o 14.04) jest bardzo szybkie i można nim się spokojnie bawić na słabszych kompach. Prawda to?
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości