Po update z Lubuntu 13.10 do 14.04 nie można się zalogować na konto użytkownika
-
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 24.04
- Środowisko graficzne: Xfce
- Architektura: x86_64
Po update z Lubuntu 13.10 do 14.04 nie można się zalogować na konto użytkownika
Witam
Minęło półtora miesiąca od wydania 14.04 więc uznałem, że czas na update z Lubuntu 13.10 do Lubuntu 14.04. (Update przez aktualizację oprogramowania). 2 laptopy poszły bez problemu. W 3 też wszystko w czasie instalacji wyglądało ok, ale po ponownym uruchomieniu nie można się zalogować na konto użytkownika. Wyświetla się ekran logowania, podaje hasło, miga czarny ekran i wraca do ekranu logowania. Nie mówi mi, że złe hasło, tylko wraca do ekranu logowania.
Próbowałem zalogować się na sesje gościa. Pojawia się "Error. No session for pid 2999." Ale potem uruchamia się sesja gościa. Próbowałem potem się przelogować na użytkownika i niestety to samo. Miga czarny ekran i wraca do strony logowania.
Cokolwiek to znaczy.
W czym problem i jak go rozwiązać?
Minęło półtora miesiąca od wydania 14.04 więc uznałem, że czas na update z Lubuntu 13.10 do Lubuntu 14.04. (Update przez aktualizację oprogramowania). 2 laptopy poszły bez problemu. W 3 też wszystko w czasie instalacji wyglądało ok, ale po ponownym uruchomieniu nie można się zalogować na konto użytkownika. Wyświetla się ekran logowania, podaje hasło, miga czarny ekran i wraca do ekranu logowania. Nie mówi mi, że złe hasło, tylko wraca do ekranu logowania.
Próbowałem zalogować się na sesje gościa. Pojawia się "Error. No session for pid 2999." Ale potem uruchamia się sesja gościa. Próbowałem potem się przelogować na użytkownika i niestety to samo. Miga czarny ekran i wraca do strony logowania.
Cokolwiek to znaczy.
W czym problem i jak go rozwiązać?
- Aykan
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 14.04
Re: Po update z Lubuntu 13.10 do 14.04 nie można się zalogować na konto użytkownika
Spróbuj tak.
Ctrl + Alt + F1. Zaloguj się. Klepnij:
Ctrl + Alt + F1. Zaloguj się. Klepnij:
Kod: Zaznacz cały
ls -a
sudo rm .Xauthority
sudo service lightdm restart
Xubuntu 14.04, Lenovo Flex 2-14
-
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
Re: Po update z Lubuntu 13.10 do 14.04 nie można się zalogować na konto użytkownika
Przejdź na konsolę (CTRL+ALT+F1) i spróbuj zalogować się na swoje konto. Jak pojawią się jakieś błędy, to podaj jakie. Czy masz na tym komputerze jeszcze jakieś inne konto oprócz tego problematycznego i konta gościa?
Jak się zalogujesz, to klepnij poniższe polecenia:
Pokaż, co zwracają powyższe polecenia.
Jak się zalogujesz, to klepnij poniższe polecenia:
ls -la ~/
cat ~/.xsession-errors
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
-
- Zakręcona Traszka
Wklepuję Ctrl + Alt + F1
Wpisuję nazwę użytkownika. Następnie pojawia się miejsce na wpisanie hasła. Dwie sekundy później w czasie wpisywania hasła pojawia się w rodzaju
Zaraz dam zdjęcia ekranu.
-- 15 cze 2014 20:43 --

Wpisuję nazwę użytkownika. Następnie pojawia się miejsce na wpisanie hasła. Dwie sekundy później w czasie wpisywania hasła pojawia się w rodzaju
mei_me timer connect\disconnect timeout.
Zaraz dam zdjęcia ekranu.
-- 15 cze 2014 20:43 --

-
- Przyjaciel
Uruchom Ubuntu w trybie ratunkowym - uruchom komputer i zaraz po tym, jak pojawią się informacje BIOS-a, przytrzymaj shift i gdy pojawią się opcje GRUB-a, wybierz Opcje zaawansowane dla systemu Ubuntu, a następnie Ubuntu za pomocą systemu Linux <tu numer kernela> (tryb ratunkowy).
Z menu trybu ratunkowego wybierz opcję root. Klepnij poniższe polecenie:
Spowoduje to zamontowanie systemu w trybie odczytu i zapisu.
Następnie, klepnij poniższe polecenie:
Na koniec klepnij:
I sprawdź, czy teraz będziesz miał możliwość zalogowania się do systemu.
Z menu trybu ratunkowego wybierz opcję root. Klepnij poniższe polecenie:
mount -o remount,rw /
Następnie, klepnij poniższe polecenie:
echo "blacklist mei_me" > /etc/modprobe.d/blacklist-mei_me.conf
reboot
-
- Zakręcona Traszka
Coś nie tak chyba z tym poleceniem mount

Tam jest o czy 0, po rw jest odstęp? pomiędzy remount, przecinkiem i rw nie ma spacji ?
//bear7: Post kolegi marcina trafił tutaj omyłkowo. Wynik polecenia amixer w twoim przypadku jest nieistotny.

mount -o remount,rw /
//bear7: Post kolegi marcina trafił tutaj omyłkowo. Wynik polecenia amixer w twoim przypadku jest nieistotny.
-
- Przyjaciel
Polecenie mount jest poprawne. Pytanie raczej powinno być, czy przepisałeś poprawnie. Na moje oko, to zamiast małego "o" (jak Oskar), klepnąłeś cyferkę "0" (zero). A to robi sporą różnicę...Laos pisze:Coś nie tak chyba z tym poleceniem mount
Spróbuj raz jeszcze. Tym razem przepisz poprawnie.
-
- Przyjaciel
Tak, teraz jest poprawnie. Teraz klepnij dalszą część i ponownie zwracaj uwagę na to, co wklepujesz. Jak sam widzisz, każdy znak ma znaczenie.Laos pisze: Widzisz jak wpisałem. Takiego rezultatu oczekiwałeś po enter ?
-
- Przyjaciel
Patrz mój pierwszy post w tym wątku. Można zalogować się w konsoli? Da rade klepnąć te polecenia? Jak tak, to pokaż co zwracają. Jak się nie da, to pokaż co zwraca konsola, jak próbujesz się zalogować.
EDIT: Jak ja piszę odpowiedź, to ty w tym czasie edytujesz.
Prosiłem Cię, abyś sprawdzał znak po znaku. Nie madprobe.d, a modprobe.d. Zamiast starać się zrobić szybko, zrób dokładnie i sprawdź każdy znak jeden po drugim. Drugi raz już popełniasz prosty błąd - w terminalu każdy znam ma znaczenie.
EDIT: Jak ja piszę odpowiedź, to ty w tym czasie edytujesz.
Prosiłem Cię, abyś sprawdzał znak po znaku. Nie madprobe.d, a modprobe.d. Zamiast starać się zrobić szybko, zrób dokładnie i sprawdź każdy znak jeden po drugim. Drugi raz już popełniasz prosty błąd - w terminalu każdy znam ma znaczenie.
-
- Zakręcona Traszka
Można się zalogować przez Ctrl + Alt + F1
Po pierwszej komendzie wypluwa tak wiele że się nawet na ekranie nie mieści.

-- 15 cze 2014 21:55 --
W czasie obróbki zdjęć usnął laptop i po wznowieniu znów uruchomiło się mei i nie mam jak wklepać drugiego polecenia.
-- 15 cze 2014 22:02 --
Uruchomiłem od nowa na starym kernelu
(zgodnie z instrukcją "Uruchom Ubuntu w trybie ratunkowym - uruchom komputer i zaraz po tym, jak pojawią się informacje BIOS-a, przytrzymaj shift i gdy pojawią się opcje GRUB-a, wybierz Opcje zaawansowane dla systemu Ubuntu, a następnie Ubuntu za pomocą systemu Linux <tu numer kernela> (tryb ratunkowy).")
i udało się wklepać drugie polecenie. Wynik na zdjęciu.

Po pierwszej komendzie wypluwa tak wiele że się nawet na ekranie nie mieści.

-- 15 cze 2014 21:55 --
W czasie obróbki zdjęć usnął laptop i po wznowieniu znów uruchomiło się mei i nie mam jak wklepać drugiego polecenia.
-- 15 cze 2014 22:02 --
Uruchomiłem od nowa na starym kernelu
(zgodnie z instrukcją "Uruchom Ubuntu w trybie ratunkowym - uruchom komputer i zaraz po tym, jak pojawią się informacje BIOS-a, przytrzymaj shift i gdy pojawią się opcje GRUB-a, wybierz Opcje zaawansowane dla systemu Ubuntu, a następnie Ubuntu za pomocą systemu Linux <tu numer kernela> (tryb ratunkowy).")
i udało się wklepać drugie polecenie. Wynik na zdjęciu.

-
- Przyjaciel
Przede wszystkim, to zacznij czytać posty ze zrozumieniem i przepisywać bezbłędnie polecenia. Raz jeszcze wykonaj poniższe kroki:
i pokaż, co zwraca powyższe polecenie.
Klucz do twojego sukcesu, to bezbłędne przepisywanie poleceń...
Następnie, gdy komputer uruchomi się ponownie, normalnie, nie w trybie ratunkowym, to spróbuj zalogować się normalnie do systemu. Jak dalej nie możesz się zalogować do systemu w trybie graficznym, to wykorzystaj skrót CTRL+ALT+F1, aby przejść na konsolę, spróbuj się zalogować, po czym klepnij polecenie:bear7 pisze:Uruchom Ubuntu w trybie ratunkowym - uruchom komputer i zaraz po tym, jak pojawią się informacje BIOS-a, przytrzymaj shift i gdy pojawią się opcje GRUB-a, wybierz Opcje zaawansowane dla systemu Ubuntu, a następnie Ubuntu za pomocą systemu Linux <tu numer kernela> (tryb ratunkowy).
Z menu trybu ratunkowego wybierz opcję root. Klepnij poniższe polecenie:Spowoduje to zamontowanie systemu w trybie odczytu i zapisu.Kod: Zaznacz cały
mount -o remount,rw /
Następnie, klepnij poniższe polecenie:Na koniec klepnij:Kod: Zaznacz cały
echo "blacklist mei_me" > /etc/modprobe.d/blacklist-mei_me.conf
I sprawdź, czy teraz będziesz miał możliwość zalogowania się do systemu.Kod: Zaznacz cały
reboot
cat ~/.xsession-errors
Klucz do twojego sukcesu, to bezbłędne przepisywanie poleceń...
-
- Przyjaciel
Szukać kolego to musisz sam. My nie mamy obowiązku szukać Ci rozwiązania. My ewentualnie możemy Ci pomóc je znaleźć lub wskazać, co ewentualnie można zrobić i z tego jak najbardziej się wywiązaliśmy.Laos pisze: Wątek do zamknięcia.
Nikt nie znalazł rozwiązania i musiałem instalować system od początku.
Tak czy inaczej, gratuluję znalezienia złotego środka. Szkoda tylko, że była to ponowna instalacja. Tego staramy się unikać...
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 13.10
bear7 mam ten sam problem z zalogowaniem
ale pytanie troche inne. Odpalam z ubuntu z usb , wiekszosc z home udalo mi sie skopiowac ale
mam problem z szyfrowanym plikiem truecrypt`a wyskakuje " blad kopiowania, Permission denied"
jest jakis sposob zeby to zrzucic ?
ale pytanie troche inne. Odpalam z ubuntu z usb , wiekszosc z home udalo mi sie skopiowac ale
mam problem z szyfrowanym plikiem truecrypt`a wyskakuje " blad kopiowania, Permission denied"
-
- Przyjaciel
Jak nie masz uprawnień, to spróbuj z uprawnieniami administratora. Jak problem dalej występuje, to spore szanse są na to, że plik jest uszkodzony. Tak czy inaczej:Def1ne pisze:bear7 mam ten sam problem z zalogowaniem
Na Forum panuje zasada:jeden temat = jeden problemZastosuj się do tej zasady i opisz w osobnych tematach niezwiązane ze sobą wątki z Twojej wiadomościW razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.