Backup całego systemu bezpośrednio z OS
Backup całego systemu bezpośrednio z OS
Szukam programu, który zrobi kopię zapasową całego systemu z ustawieniami bezpośrednio z uruchomionego systemu - coś jak "Backup and restore" w windzie.
Wiem, że można np redobackup, albo aeomi zrobić backup całej partycji, ale mnie interesuje coś bezpośrednio z Ubuntu tak aby nie trzeba było wyłączać serwera. Możecie polecić również jakiś blog albo stronę o robieniu backupów spod Linuxa?
Z góry dziękuję!
Wiem, że można np redobackup, albo aeomi zrobić backup całej partycji, ale mnie interesuje coś bezpośrednio z Ubuntu tak aby nie trzeba było wyłączać serwera. Możecie polecić również jakiś blog albo stronę o robieniu backupów spod Linuxa?
Z góry dziękuję!
-
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 16.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Re: Backup całego systemu bezpośrednio z OS
Graficzny - timeshift
Konsolowy - rsync
Konsolowy - rsync
-
- Gibki Gibbon
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
- Architektura: x86
Ja używam i sobie chwalę fsarchiver.
Klonowanie partycji uruchomionego systemu z pominięciem katalogów /usr/src oraz /tmp:
Przywracanie sklonowanej partycji:
gdzie /dev/sdX1 to nazwa partycji do nadpisania, np. sda1. Trzeba tu uważać żeby sobie kuku nie zrobić.
Jak chcesz mieć fsarchivera zawsze pod ręką to znajduje się na systemrescuecd.
Zasysasz iso, klepiesz na kopii zassanego obrazu (nie na oryginale bo polecenie isohybrid modyfikuje obraz):
i możesz już potem normalnie za pomocą dd zapisać taki obraz na pamięć przenośną (pendrive)
Klonowanie partycji uruchomionego systemu z pominięciem katalogów /usr/src oraz /tmp:
Kod: Zaznacz cały
fsarchiver -A -a -v -z 3 savefs system.fsa /dev/sda1 -e '/usr/src' -e '/tmp'
fsarchiver -v restfs system.fsa id=0,dest=/dev/sdX1
Jak chcesz mieć fsarchivera zawsze pod ręką to znajduje się na systemrescuecd.
Zasysasz iso, klepiesz na kopii zassanego obrazu (nie na oryginale bo polecenie isohybrid modyfikuje obraz):
isohybrid systemrescuecd-x86-4.2.0.iso
"Doskonałości nie osiąga się wtedy, gdy już niczego nie można dodać, ale wtedy, gdy już niczego nie można odjąć.”
- Tomfoc
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: 22.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
Używam programu fsarchiver i zgadzam się, że jest bardzo dobry. Nie wiem tylko po co używasz opcji -z 3, bo taki stopień kompresji jest właśnie domyślnym w programie. Inna rzecz, że autor wątku chce programu działającego "bezpośrednio w OS".
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
- Architektura: x86
Masz rację, -z 3 w tym przykładzie jest nadmiarowe (bawiłem się tym parametrem i zapomniałem zmienić) bo domyślne.
Jako program działający "bezpośrednio w OS" podałem właśnie fsarchiver z opcją -A czyli tzw. live backup. Może nie skumałem autora wątku, ale ja to rozumiem tak, że jeśli siedzę na systemie z podmontowanym / pod /dev/sda1 i chcę zrobić backup tegoż systemu (czyli /dev/sda1) bez przechodzenia na inną partycję i bawienie się w odmontowywanie partycji klonowanej, to właśnie do tego używam przełącznika -A. Fsarchiver wypluwa wprawdzie ostrzeżenie, że robienie kopii na "żywca" jest potencjalnie ryzykowne, ale robiłem tak nie raz i nigdy nie było żadnych problemów.
Informację o rescuecd podałem bo takie coś się przydaje do szybkiego klonowania np. windowsów lub innych linuksów.
Jako program działający "bezpośrednio w OS" podałem właśnie fsarchiver z opcją -A czyli tzw. live backup. Może nie skumałem autora wątku, ale ja to rozumiem tak, że jeśli siedzę na systemie z podmontowanym / pod /dev/sda1 i chcę zrobić backup tegoż systemu (czyli /dev/sda1) bez przechodzenia na inną partycję i bawienie się w odmontowywanie partycji klonowanej, to właśnie do tego używam przełącznika -A. Fsarchiver wypluwa wprawdzie ostrzeżenie, że robienie kopii na "żywca" jest potencjalnie ryzykowne, ale robiłem tak nie raz i nigdy nie było żadnych problemów.
Informację o rescuecd podałem bo takie coś się przydaje do szybkiego klonowania np. windowsów lub innych linuksów.
"Doskonałości nie osiąga się wtedy, gdy już niczego nie można dodać, ale wtedy, gdy już niczego nie można odjąć.”