AR9285 disconnected, zrywanie połaczenia ubuntu 14.04, mint 17
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 12.10
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
AR9285 disconnected, zrywanie połaczenia ubuntu 14.04, mint 17
Witam
Co jest przyczyna zrywania połączenia w tych kartach?
Czy tylko uszkodzony plik ath9.ko czy coś innego, bo nie znalazłem jakiejś przyczyny, a widzę że dużo użytkowników ma z tym problem.
Co jest przyczyna zrywania połączenia w tych kartach?
Czy tylko uszkodzony plik ath9.ko czy coś innego, bo nie znalazłem jakiejś przyczyny, a widzę że dużo użytkowników ma z tym problem.
-
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
Re: AR9285 disconnected, zrywanie połaczenia ubuntu 14.04, mint 17
Czego dokładnie oczekujesz w tym wątku? Źródeł problemu może być wiele: słaby sygnał, nieodpowiednie ustawienia, nieodpowiedni sterownik, interferencje i tak dalej. Jak szukasz porady, gdzie znaleźć więcej informacji, to zaglądnij do logów w systemie i sprawdź, co zostało zarejestrowane podczas gdy połączenie zostało zerwane. Jak szukasz rozwiązania, to podaj co dotychczas zrobiłeś, bo w sieci trochę porad na te bolączki jest i co ważne, u niektórych działa.esperanto pisze:Co jest przyczyna zrywania połączenia w tych kartach?
Opis problemu jest niewystarczający bądź sens istnienia tematu jest znikomyW razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
-
- Piegowaty Guziec
Chodzi mi o prosta naprawę, nie bardzo mam czas na szukanie w necie pathy, do niesprawdzonych sterowników, przy nowych wersjach linuxa.Myślalem że podmienie sobie ath9k.ko ze starej wersji ubuntu sterownik i pójdzie.Ale po podmianie tegoż pliku nie widzi żadnych routerów.Teraz pytanie czy to wogóle jest wina sterownika, czy raczej networkmanagera.Jak sprawdzić jaka mam wersje tegoż programu bo nigdzie nie widze info lub about.
Przez chwile działa poprawnie po chwili jakies 5 minut może 10 następuje rozłaczenie.Na zewnętrznym usb ralinku wszystko chodzi.
Przez chwile działa poprawnie po chwili jakies 5 minut może 10 następuje rozłaczenie.Na zewnętrznym usb ralinku wszystko chodzi.
-
- Przyjaciel
- Środowisko graficzne: Inne
Więcej czasu zmarnowałeś na napisanie dwóch postów i czekanie na jakąkolwiek odpowiedź, aniżeli zajęłoby Ci szukanie odpowiedzi na twoje pytania, a odpowiedzi i sugestii jest wiele.esperanto pisze:Chodzi mi o prosta naprawę, nie bardzo mam czas na szukanie w necie pathy
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
-
- Piegowaty Guziec
Szukam pewnych metod naprawy, na necie jest dużo błednych odpowiedzi.Żadna z tych metod nie działa, dlatego napisałem ten post.
Logów nie dałem z pracy karty bo wszystkie są prawidłowe.
Logów nie dałem z pracy karty bo wszystkie są prawidłowe.
- yahoob3
- Wytworny Kaczor
- Środowisko graficzne: Cinnamon
- Kontakt:
Możesz spróbować jeszcze jednego: zbliż laptopa na mniej niż 1 m do nadajnika WiFi. Jeżeli nie będzie zrywało, sprawdź jeszcze jedno - czy do karty PCI podłączona jest tylko jedna antena. Jeśli tak, szukaj rozwiązania w zakresie przełączenia pracy karty na tylko jedną antenę (gdzieś w necie był taki tutorial). Jeśli i to zawiedzie ... zawsze zostaje jakaś lepsza (bo ta jest cienka jak tylna część węża) karta WiFi na USB. Sterowniki windowsowe z tego, co wiem były pisane specjalnie do obsługi jednej anteny, linuksowe niestety nie, a i sama karta do najlepszych nie należy.
Mint 20.1 Cinnamon, kern. 5.4; 64-bit na: Lenovo G500S z CPU Pent. 2020M 2.4 GHz*2; 6 GB RAM; GPU Intel+GeForce 720M; LU#586742;