GNOME, RDP, co potrzeba i w jaki sposób ustanowić połączenie z domyślnego klienta w Windows?
GNOME, RDP, co potrzeba i w jaki sposób ustanowić połączenie z domyślnego klienta w Windows?
Witam,
Dzisiaj zainstalowalam poraz pierwszy linuxa, chcialam zapytac was forumowicze, czy jest jakis program do zdalnego pulpitu(zebys moc laczyc sie zdalnie na linuxa z windowsa czyli taki remote server pod linuxa) ale bez uzywania dodadkowego oprogramowania typu vnc itp. czyli pod windowsem wybieram zdalny pulpit, podaje ip i sie lacze.
Pozdrawiam
Dzisiaj zainstalowalam poraz pierwszy linuxa, chcialam zapytac was forumowicze, czy jest jakis program do zdalnego pulpitu(zebys moc laczyc sie zdalnie na linuxa z windowsa czyli taki remote server pod linuxa) ale bez uzywania dodadkowego oprogramowania typu vnc itp. czyli pod windowsem wybieram zdalny pulpit, podaje ip i sie lacze.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 28 cze 2014, 22:03 przez bear7, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: doprecyzowanie tytuł wątku
Powód: doprecyzowanie tytuł wątku
- Lord_Vader2
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 14.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Re: Ubuntu 14.04 gnome zdalny pulpit
Teamviewer, lata windzie i linuchach.
Google też jest moim przyjacielem
Tak jak napisalam, poszukuje czegos co pozwoli mi na laczenie sie pod windowsem bez dodatkowego oprogramowania typu: vnc, teamviewer, logmein etc...
-
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
W takim wypadku, pytasz na niewłaściwym forum. Sprawdź dokumentację Winowsa i zobacz co jest dostępne wraz z domyślną instalacją. Ze strony Ubuntu możemy Ci podać kilka programów. Jeżeli chodzi o Windows, to wybacz, ale to nie nasza broszka...malwinaw pisze:poszukuje czegos co pozwoli mi na laczenie sie pod windowsem bez dodatkowego oprogramowania
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
Staram sie jak moge napisac ze pod windowsem nie chce dodatkego oprogramowania do polaczenia z linuxem, tylko opcja zdalny pulpit a na linuxie jakis server, tak jak kiedys xrdp ktory teraz nie dziala pod gnome
-
- Przyjaciel
Przeczytaj zatem raz jeszcze. Nasze forum, poświęcone jest tematyce Ubuntu (i jego pochodnym). Pytasz, co dostępne jest w systemie Windows, co umożliwia zdalne połączenie i to nie jest nasza broszka. Dostałaś informacje, co może być potrzebne. Jeżeli dodatkowe programy Ci nie odpowiadają, to przeglądnij dokumentację Windowsa lub zapytaj na forum windowsowym, jakie są dostępne w systemie klienty/programy do zdalnego administrowania lub połączenia z innymi komputerami/systemami.
Smieszne jest to co piszecie, pytam o aplikacje(server) pod linuxa a odwolujecie mnie do dokumentacji windows, jesli nie ma takiej aplikacji lub nie wiecie wystarczy napisac lub sie nie wypowiadac. XRDP to umozliwialo stad moje pytanie, aczkolwiek chyba za duzo wymagam od Was. Poszukam na innym forum user fiendly.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
- Przyjaciel
Forum jest przyjazne. Od użytkowników wymagamy precyzyjnego opisu problemu. Wybacz, ale na forum szklanej kuli nie ma, również z fusów nie ma komu wróżyć, a podany przez Ciebie opis problemu, można właśnie uznać za śmieszny: potrzebowałaś jedynie czterech postów (potrzeby doprecyzowania tytułu wątku już nie liczę, bo precyzyjny dalej nie jest), aby można było cokolwiek wyciągnąć.malwinaw pisze:Smieszne jest to co piszecie (...) aczkolwiek chyba za duzo wymagam od Was.
malwinaw pisze:poszukuje czegos co pozwoli mi na laczenie sie pod windowsem bez dodatkowego oprogramowania
Programów do zdalnego łączenia jest wiele. Problem stanowi klient Windowsowy.malwinaw pisze:pytam o aplikacje(server) pod linuxa
Nic nie stoi na przeszkodzie sprawdzenia:XRDP to umozliwialo stad moje pytanie
Kod: Zaznacz cały
sudo apt-get install xrdp
Bardzo bym chciala zainstalowac xrdp ale to juz mam za soba, po skonfigurowaniu xrdp i polaczeniu sie mam szare tlo, X na srodku i brak obrazu, na wszystkich forach jakie przeczytalam jest napisane, ze xrdp nie dziala pod gnome tylko np pod xfc, jako ze jestem malo doswiadczona chcialam sie poradzic tutaj celem znalezienia jakiejs alternatywy ale bez uzywania dodatkowego klienta pod windowsem.
-
- Przyjaciel
Zgłoszenie wisi na Launchpadzie: https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+sour ... ug/1251281malwinaw pisze:Bardzo bym chciala zainstalowac xrdp ale to juz mam za soba, po skonfigurowaniu xrdp i polaczeniu sie mam szare tlo, X na srodku i brak obrazu, na wszystkich forach jakie przeczytalam jest napisane, ze xrdp nie dziala pod gnome tylko np pod xfc, jako ze jestem malo doswiadczona chcialam sie poradzic tutaj celem znalezienia jakiejs alternatywy ale bez uzywania dodatkowego klienta pod windowsem.
Sprawdź dodane komentarze. Użytkownik eugenesan pracuje nad rozwiązaniem i wydaje się mieć jakiś sukces w postaci obejścia problemu. Stworzył nawet swoje PPA. Zgłoszenie oznaczone jest jako "In Progress", zatem potraktowałbym to jako eksperyment.
Bardzo dziekuje, wszystko mi wyjasniles.
-
- Gibki Gibbon
Srpawdź inny program:
Jak używać?
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=824710
Więcej:
http://tinyurl.com/krfv9xc .
Kod: Zaznacz cały
sudo apt-get install rdesktop
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=824710
Więcej:
http://tinyurl.com/krfv9xc .
-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 14.10
- Środowisko graficzne: Unity
Re: GNOME, RDP, co potrzeba i w jaki sposób ustanowić połączenie z domyślnego klienta w Windows?
Cześć, a czy to https://uccs.landscape.canonical.com/ przypadkiem nie rozwiązuje problemu? Czy ktoś ma z tym doświadczenia? Po co to właściwie jest?