Jak wyłaczyć multipath dla jednakowych dysków podczas instalacji?

Wyłącznie system! Wątpliwości dotyczące aplikacji proszę umieszczać niżej, w odpowiednich forach.
Khobar
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 7.10
Środowisko graficzne: GNOME

Jak wyłaczyć multipath dla jednakowych dysków podczas instalacji?

Post autor: Khobar »

Hej,
Mam problem z zainstalowaniem ubuntu ( oraz pokrewnych dystrybucji ) na moim komputerze o następującej konfiguracji dyskowej:
1. 120 GB SSD - Windows 8 ( tego dysku nie ruszam ) (/dev/sda)
2. 500GB ( nazwijmy go dysk A ) tutaj mam moje wazne dane , tego dysku tez nie ruszam (/dev/sdc)
3. 500 GB (dysk B) tutaj ma być Ubuntu (/dev/sdb)
Dysk B podzielony jest na partycje 100 GB ext4 ( na root) , 1Gb swap i reszta na FAT32 (shared pomiedzy win i linux )

Oba dyski A i B są tego samego producenta , prawie ta sama seria ( potrzebowałem kidyś na RAID, ale potem sie pozbyłem)
Na płycie głównej właczone AHCI, dyski testowane zarówno w pokrewnych slotach jak i jeden w kontrolerze zwyczajnym ( wykrywany jako IDE )

Problem jest następujący - jak przechodze do instalacji , wybieram "Coś innego" ( nie ufam automatycznej "instlacji obok Windows 8" ) i jak przechodzi co do instalacji dyski prezentowane są jak /dev/mapper
Pomijająć fakt, że pokazuje 500Gb i 1T to jednym z tych dysków ( nie wiadomo który ) jest mój dysk A.
Z chwilą jak odłacze mój dysk A , instalator ubuntu widzi wtedy poprawnie jeden dysk jako /dev/sdb , widać wczesniej utworzone partycje i moge poprawnie zainstalować ubuntu . Jednak jeżeli podepne spowrotem dysk A, ubuntu oczywiście się nie odpala ( pewnie widzi znowu multipath)

Ponieważ mniej więcej już wiem , że winnym jest multipath, próbowałem zainstalować na liveCD toolsy

Kod: Zaznacz cały

sudo apt-get install multipath-tools
Efekt był taki że w instalatorze był widoczny nadal /dev/mapper , ale oprócz tego jako jakby osobne dyski był /dev/sdb i /dev/sdc . Niestety , próba instalacji na /dev/sdb powodowała bład coś w stylu :
error creation of swap space in partition #6 of SCSI4(sdb) ... i potem coś o multipath
. Jak probowałem bez swapa to dostałem komunikat o nagłówku ????? i treści ???? :)
Generalnie instalator ma problemy z jakimi kolwiek operacjami na /dev/sdb

Próbowałem też wylistować multipath

multipath -ll 
i potem

multipath -f <id dysku>
ale efekt taki sam , bład albo o swap, albo jakiś inny , generalnie failed

Ewidetnie to przypadłośc ubuntu ( próbowałem tez mint ), ponieważ na tej samej konfiguracji, bez dużych kombinacji udało się zainstalować debiana.
Czy ktoś byłby w stanie mi pomóc w tej kwestii ( nie chce zostawać na debianie :P, za dużo kombinowania ze sterownikami )
Ostatnio zmieniony 01 lip 2014, 23:29 przez Khobar, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
jacekalex
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: MATE
Architektura: x86_64

Re: Problemy z dyskami podczas instalacji - jak wyłaczyć multipath?

Post autor: jacekalex »

Lepiej zostań przy Debianie, sterowniki ma te same, co Ubuntu, tylko się je instaluje przez managera pakietów.
Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Komputer jest jak klimatyzacja - gdy otworzysz okna, robi się bezużyteczny...
Linux User #499936
Inny OS: Gentoo Linux :)
Awatar użytkownika
igotit4free
Przyjaciel
Przyjaciel

Post autor: igotit4free »

Khobar pisze:Jednak jeżeli podepne spowrotem dysk A, ubuntu oczywiście się nie odpala
A jaki komunikat towarzyszy temu "nieodpaleniu"?

Tak czy inaczej:
Zmień tytuł tematu tak, aby w sposób możliwie precyzyjny przedstawiał sedno sprawy, w której piszesz. Miej na uwadze również zgodność z REGULAMINEMTytuł tematu zmienisz edytując pierwszy postW razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.
Zanim ponownie wpiszesz w tytule tematu słowo PROBLEM zapoznaj się z REGULAMINEMW razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne

Post autor: bear7 »

Spróbuj tak. Odpal system ponownie z CD/DVD. Jak pojawi się fioletowy kolor na ekranie, naciśnij strzałkę w dół (lub inny, dowolny przycisk), wybierz język polski, a następnie przed wyborem czy to "Wypróbuj Ubuntu", czy też "Zainstaluj Ubuntu", naciśnij przycisk F6 i wybierz opcję nodmraid (UWAGA, na podlinkowanym zrzucie zaznaczona jest inna opcja). Czy jest jakiś postęp?
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
Khobar
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 7.10
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: Khobar »

jacekalex pisze:Lepiej zostań przy Debianie, sterowniki ma te same, co Ubuntu, tylko się je instaluje przez managera pakietów.
Debian odpada ponieważ ma problemy z dwoma monitorami dla mojej karty graficznej (ati radeon Hd6400 )i dużo kombinowania z najprostszymi rzeczami. Ubuntu/Mint wydaje sie bardziej przyjazny dla kogoś kto się przesiada z windowsa
igotit4free pisze: A jaki komunikat towarzyszy temu "nieodpaleniu"?
Ciężko teraz powiedzieć - coś w stylu "stoped waiting for root file system" albo coś w ten deseń , jak teraz zaintaluje ponownie ( wywalam debiana i instaluje mint/ubuntu ) i problem się powtórzy to dam dokładny komunikat
temat zmianiony
bear7 pisze:Spróbuj tak. Odpal system ponownie z CD/DVD. ..
Co prawda uzwajc flash live cd pod mint ( na pierwszym ekranie tab i dodanie nodmraid do lini polecen ) ale mysle rezultat bedzie podobny (moge potencjalnie sprobowac z live cd flash ubuntu )
Po odpaleniu z ta opcja, w instalatorze widoczny jest tyko dysk sda ( czyli SSD z windowsem 8 )
Co ciekawe przy listowaniu partycji :

$ cat /proc/partitions 
major minor  #blocks  name

7        0    1391136 loop0
   8        0  125034840 sda
   8        1  125032448 sda1
   8       16  488386584 sdb
   8       17   97760256 sdb1
   8       18          1 sdb2
   8       21  389646336 sdb5
   8       22     976896 sdb6
   8       32  488386584 sdc
   8       33  488383488 sdc1
  11        0    1048575 sr0
   8       48    4030464 sdd
   8       49    4030400 sdd1
pokazuje dyski wraz z odpowiednimi partycjami sdb1 100GB,sdb6 swap oraz sdb5 fat32 dla dysku B
Czyli niby je widzi , ale nie do konca
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja, aktualizacja i konfiguracja Ubuntu”