Mam problem z zainstalowaniem ubuntu ( oraz pokrewnych dystrybucji ) na moim komputerze o następującej konfiguracji dyskowej:
1. 120 GB SSD - Windows 8 ( tego dysku nie ruszam ) (/dev/sda)
2. 500GB ( nazwijmy go dysk A ) tutaj mam moje wazne dane , tego dysku tez nie ruszam (/dev/sdc)
3. 500 GB (dysk B) tutaj ma być Ubuntu (/dev/sdb)
Dysk B podzielony jest na partycje 100 GB ext4 ( na root) , 1Gb swap i reszta na FAT32 (shared pomiedzy win i linux )
Oba dyski A i B są tego samego producenta , prawie ta sama seria ( potrzebowałem kidyś na RAID, ale potem sie pozbyłem)
Na płycie głównej właczone AHCI, dyski testowane zarówno w pokrewnych slotach jak i jeden w kontrolerze zwyczajnym ( wykrywany jako IDE )
Problem jest następujący - jak przechodze do instalacji , wybieram "Coś innego" ( nie ufam automatycznej "instlacji obok Windows 8" ) i jak przechodzi co do instalacji dyski prezentowane są jak /dev/mapper
Pomijająć fakt, że pokazuje 500Gb i 1T to jednym z tych dysków ( nie wiadomo który ) jest mój dysk A.
Z chwilą jak odłacze mój dysk A , instalator ubuntu widzi wtedy poprawnie jeden dysk jako /dev/sdb , widać wczesniej utworzone partycje i moge poprawnie zainstalować ubuntu . Jednak jeżeli podepne spowrotem dysk A, ubuntu oczywiście się nie odpala ( pewnie widzi znowu multipath)
Ponieważ mniej więcej już wiem , że winnym jest multipath, próbowałem zainstalować na liveCD toolsy
Kod: Zaznacz cały
sudo apt-get install multipath-tools
. Jak probowałem bez swapa to dostałem komunikat o nagłówku ????? i treści ????error creation of swap space in partition #6 of SCSI4(sdb) ... i potem coś o multipath

Generalnie instalator ma problemy z jakimi kolwiek operacjami na /dev/sdb
Próbowałem też wylistować multipath
multipath -ll
multipath -f <id dysku>
Ewidetnie to przypadłośc ubuntu ( próbowałem tez mint ), ponieważ na tej samej konfiguracji, bez dużych kombinacji udało się zainstalować debiana.
Czy ktoś byłby w stanie mi pomóc w tej kwestii ( nie chce zostawać na debianie