Ubuntu + SSD = ext4 z księgowaniem czy bez?

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
uzytkownikk18
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Ubuntu + SSD = ext4 z księgowaniem czy bez?

Post autor: uzytkownikk18 »

Mam pytanie chce postawić w/w system na dysku SSD 120GB, mam zamiar stworzyć dwie partycje jedną główną na system ok 20GB reszta na moje dane. Mam 8GB ramu i nie korzystam z hibernacji więc SWAP nie będę tworzyć (wszystko wedle poradnika który znalazłem w czytelni). Tylko mam trzy pytania:

1. Czy będzie ok jeśli ustawie partycje "/" jako podstawową, a "/home" jako logiczną?
2. Jaki typ plików będzie najlepszy? Wyczytałem że ext4 bez księgowania jednak nie jestem tego na 100% pewny.
3. Jeśli chodzi o Ubuntu na SSD czy po instalacji trzeba jakoś go specjalnie konfigurować aby nie zajechał dysku. W przypadku W8 musiałem kilka rzeczy powyłączać ręcznie.

Z góry dziękuję za pomoc.
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64

Re: Ubuntu + SSD = ext4 z księgowaniem czy bez?

Post autor: bear7 »

uzytkownikk18 pisze: 1. Czy będzie ok jeśli ustawie partycje "/" jako podstawową, a "/home" jako logiczną?
Linux, to nie Windows. Nie ma znaczenia, czy będzie siedział na partycji podstawowej, czy logicznej.
uzytkownikk18 pisze: 2. Jaki typ plików będzie najlepszy? Wyczytałem że ext4 bez księgowania jednak nie jestem tego na 100% pewny.
Ext4. Księgowanie działa.
uzytkownikk18 pisze: 3. Jeśli chodzi o Ubuntu na SSD czy po instalacji trzeba jakoś go specjalnie konfigurować aby nie zajechał dysku. W przypadku W8 musiałem kilka rzeczy powyłączać ręcznie.
Wszystko zależy od tego, jakiej marki jest ten dysk SSD. W 14.04 trim jest domyślnie włączony dla dysków Intela oraz Samsunga. Sprawdź, czy twój dysk ma wsparcie dla trima, poszukaj i poczytaj, w jaki sposób aktywować usługę w systemie.

W sieci jest sporo poradników, w jaki sposób najlepiej jest postawić system na dysku SSD:
Przed zadaniem pytania należy użyć funkcji SZUKAJW razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”