Witam, czy jest mozliwosc zwiekszenia sda7 o niezaalokowane 48GB bez usuwania pozostalych partycji aby nie stracic danych?
(zalaczam zdjecie)
http://www.img.pl/QrXf.png
PS. Sorki za brak polskich znakow ale pisze LiveCD i nie chce mi sie teraz grzebac.
Zwiększenie rozmiaru partycji
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86
Zwiększenie rozmiaru partycji
Ostatnio zmieniony 09 lip 2014, 15:39 przez _TeO_, łącznie zmieniany 2 razy.
- igotit4free
- Przyjaciel
- Architektura: x86_64
Re: unallocated do extension
Zmień tytuł tematu tak, aby w sposób możliwie precyzyjny przedstawiał sedno sprawy, w której piszesz. Miej na uwadze również zgodność z REGULAMINEMTytuł tematu zmienisz edytując pierwszy postW razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił._TeO_ pisze:Witam, czy jest mozliwosc zwiekszenia sda7 o niezaalokowane 48GB bez usuwania pozostalych partycji aby nie stracic danych?
(zalaczam zdjecie)
http://www.img.pl/QrXf.png
PS. Sorki za brak polskich znakow ale pisze LiveCD i nie chce mi sie teraz grzebac.
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
-
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
- Architektura: x86_64
Re: Zwiększenie rozmiaru partycji
Jakiekolwiek niepowodzenie przy operacjach na partycjach dysku, kończą się przeważnie utratą danych. Jeżeli są to ważne dane i nie możesz sobie pozwolić na ich utratę, to kopia danych byłaby zaleca._TeO_ pisze:Witam, czy jest mozliwosc zwiekszenia sda7 o niezaalokowane 48GB bez usuwania pozostalych partycji aby nie stracic danych?
Odnośnie rozszerzenia sda7 o 48GB, to coś tam można zrobić. Wolna przestrzeń znajduje się poza obszarem partycji rozszerzonej. Musisz zatem najpierw zmienić rozmiar, konkretnie to rozszerzyć w lewą stronę, partycję rozszerzoną. Naciśnij PPM na partycję sda4 i wybierz opcję Zmień Rozmiar/Przenieś (Change Size/Move) - rozszerz partycję o całą wolną przestrzeń z lewej strony.
Następnie, przesuń/przenieś całą partycję sda6, na początek partycji rozszerzonej.
Ostatni krok, to rozszerzenie w lewą stronę, o całe wolne miejsce, partycji sda7.
Całą operację, musisz przeprowadzić oczywiście z nośnika instalacyjnego Ubuntu w trybie Wypróbuj Ubuntu. Po zabawie z partycjami, może zajść potrzeba ponownej instalacji/przywrócenia GRUB-a. Co i jak, znajdziesz w poradniku Echinosa w dziale Poradniki i Przewodniki.
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86
Re: Zwiększenie rozmiaru partycji
Okazało się, że nie mogłem zmienić rozmiaru bo najpierw musiałem kliknąć "swapoff" na partycji swap. Teraz mogę zmienić bez problemu.
Temat można zamknąć.
Temat można zamknąć.