Instalacja Ubuntu obok Windows 8 na komputerze z dwoma dyskami.

Wyłącznie system! Wątpliwości dotyczące aplikacji proszę umieszczać niżej, w odpowiednich forach.
dzyzas
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 14.04
Kontakt:

Instalacja Ubuntu obok Windows 8 na komputerze z dwoma dyskami.

Post autor: dzyzas »

Witam,

Z góry przepraszam za zadawanie zbyt prosty/głupich pytań ale była to moja pierwsza styczność z Ubuntu.
Postanowiłem zainstalować Linuxa obok Windowsa 8, do tego zadania wybrałem Ubuntu Triumfalna-Turkawka-14.04PL.

Instalowałem go z bootowanego USB. Wszystko szło ok, zaznaczyłem opcje zainstalowania Obok Windowsa i wyskoczył mi komunikat, że niektóre partycje nie maja wystarczającej wielkości (3,3GB) i instalacja może się nie udać, zaznaczyłem wstecz i pokazał mi się program do przydzielania/dzielenia partycji. Nie wiedziałem zbytnio o co chodzi więc zamknąłem instalacje i przeczytałem dodatkowe informacje.
Posiadam dwa dyski jeden SDD jedynie na Windowsa i drugi HDD na którym miałem dwie partycje, tak też pokazywało mi /sda a poniżej było /sdb. Wróciłem i wybrałem jedna partycję(na dysku HDD /sda) i odjąłem od niej 6,5GB (w początkowej fazie instalacji pokazywało mi że potrzebne będzie 6,3GB) całość się udała i wybrana partycję zmniejszyła swą objętość i powstała wolna przestrzeń, niestety tamta partycja zamieniła się z NFS na ext4. Dodatkowo zsunąłem się na /sdb i pokazało mi że jakimś cudem Ubuntu został już zainstalowany a jemu została przydzielona partycja o wielkości koło 3MB... oczywiście przerwałem instalacje i chciałem doczytać coś więcej.
Wracając do instalacji nie pokazywało mi już informacji aby zainstalować Ubuntu obok Windows, a informacje o Usunieciu Ubuntu i zainstalowaniu ponowanie, o Formacie Dysku lub Naprawieniu Ubuntu - kiedy chciałem to zrobić to dalej pokazywały się informacje że partycję są za małe. Kiedy chciałem przejść Ubuntu jakby się zainstalował, pokazał mi się pulpit, udało mi się skorzystać z internetu a następnie system się zawiesił i tak dwukrotnie.

Sprawa wygląda tak, że miałem dość sporo Filmów/Muzyki na partycji która zmieniła się na EXT4 - jeśli byłaby możliwość ich odzyskania i pokazywania tej partycji w Windowsie byłoby super, jeśli jest to sprawa drugorzędna to olać.
Oczywiście nie chce zrezygnować z instalacji Ubuntu, ale muszę ewidentnie naprawić najpierw to co tutaj mi się narobiło. Ważne jest aby nie stracił tej partycji i miejsca na niej, której chciałem zabrać przestrzeń.
Awatar użytkownika
gerald
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64

Re: Instalacja Ubuntu obok Windows 8 na komputerze z dwoma dyskami.

Post autor: gerald »

Witam
Instrukcja do przeczytania(najlepiej 2 razy) zanim zaczniesz instalacje http://itsfoss.com/install-ubuntu-1404- ... 8-81-uefi/ podstawą jest tworzenie wolnego miejsca na dysku Windowsa za pomocą Windowsa(przy dual-boot) i przy instalacji pamiętać rozmiar partycji jaki udostępniłeś.

mozna odzyskać dane za pomocą http://traxter-online.net/testdisk-phot ... ie-danych/

pokaż jak wygląda układ partycji na twoim dysku- podaj wynik bootinfoscript http://bootinfoscript.sourceforge.net/
Ubuntu-Mate & Linux Mint 17 Cinnamon & Ubuntu 14.04
Android 4.4.4 - CyanogenMod 11
dzyzas
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Tyle, że nie mam dostępu do Ubuntu więc nie wykonamy bootinfoscripta

-- 7 lip 2014, o 12:43 --

http://zapodaj.net/c33d0f350b0c1.png.html

Wygląda to mniej więcej tak.

-- 8 lip 2014, o 08:42 --

Nikt nie jest wstanie pomóc ?
gentoouser
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Xfce

Post autor: gentoouser »

Po pierwsze dla uściślenia: "Disk1" to hdd widziany przez linuska jako sda (sda1, sda2 ...), jest (był) to dysk z filmami. Zgadza się? I na nim chciałeś zainstalować ubuntu.
"Disk2" to sdd z windowsem? Widziny jako sdb ?
Po drugie nie masz partycji o wielkości 3 MB ani też takiej o wielkości 6,5 GB. hmmm.

Najprawdopodobniej sda3 zmniejszyłeś o 65 GB. linux nie potrafi zmniejszać partycji ntfs wiec ją zmienił na ext. W przyszłości używaj narzędzia windowsowego do zmniejszania ntfsa.
A ubuntu zainstalowalełeś na sdb pomimo tego, że ponownie krzyczał o małej ilości miejsca. I nadpisał windowsa.

Pytanie czy windows działa .... jeśli nie to najpierw staraj sie jego odzyskać...
Awatar użytkownika
igotit4free
Przyjaciel
Przyjaciel

Post autor: igotit4free »

dzyzas pisze:Tyle, że nie mam dostępu do Ubuntu więc nie wykonamy bootinfoscripta

Zadaj sobie minimum trudu, zapoznaj się z podlinkowaną dokumentacją bootinfoscripta. Nic nie stoi na przeszkodzie wykonaniu skryptu w sesji Live, a pendrive dysponujesz, prawda?
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
dzyzas
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

gentoouser pisze:Po pierwsze dla uściślenia: "Disk1" to hdd widziany przez linuska jako sda (sda1, sda2 ...), jest (był) to dysk z filmami. Zgadza się? I na nim chciałeś zainstalować ubuntu.
"Disk2" to sdd z windowsem? Widziny jako sdb ?
Po drugie nie masz partycji o wielkości 3 MB ani też takiej o wielkości 6,5 GB. hmmm.

Najprawdopodobniej sda3 zmniejszyłeś o 65 GB. linux nie potrafi zmniejszać partycji ntfs wiec ją zmienił na ext. W przyszłości używaj narzędzia windowsowego do zmniejszania ntfsa.
A ubuntu zainstalowalełeś na sdb pomimo tego, że ponownie krzyczał o małej ilości miejsca. I nadpisał windowsa.

Pytanie czy windows działa .... jeśli nie to najpierw staraj sie jego odzyskać...
Chodzi właśnie o to, że Windows działa w 100%. Korzystam z niego bez problemów. Więc pytanie jak odzyskać sama partycje(nawet bez danych) czyli przywrócić ntfs z ext4.

Co do dysków to disk2 jest hdd tam jest zainstalowany Windows, natomiast disk1 do sdd na którym miałem dwie partycje z czego jedna mi znikneła. Faktycznie przy instalacji/naprawie Ubuntu, wyskakuje ze jest on zainstalowany na sdb.

-- 9 lip 2014, o 14:05 --
igotit4free pisze:
dzyzas pisze:Tyle, że nie mam dostępu do Ubuntu więc nie wykonamy bootinfoscripta

Zadaj sobie minimum trudu, zapoznaj się z podlinkowaną dokumentacją bootinfoscripta. Nic nie stoi na przeszkodzie wykonaniu skryptu w sesji Live, a pendrive dysponujesz, prawda?
Zapoznałem się z nią od razu gdy kolega ją podesłał. Co do pendrive tak posiadam, tylko pytanie czy faktycznie mam wykonać go w sesji Live po to żeby później go odinstalować. Chodzi mi tutaj tylko i wyłącznie o pozbycie się Ubuntu, później postaram się go ponownie zainstalować już w 100% poprawnie :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja, aktualizacja i konfiguracja Ubuntu”