SOLVED - Włączenie wygaszacza ekranu

Wyłącznie system! Wątpliwości dotyczące aplikacji proszę umieszczać niżej, w odpowiednich forach.
Majster109
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 14.04
Architektura: x86_64

SOLVED - Włączenie wygaszacza ekranu

Post autor: Majster109 »

Witam,
Od razu informuję: o ile umiem, przeszukałem dział i jest w nim sporo postów nt. jak wyłączyć wygaszacz. Ja chciałem zapytać, jak go włączyć. Dodać chciałem, że naoglądałem się tych angielskich tutoriali na yt (polskich na temat nie ma), i w moim Ubuntu nie ma czegoś takiego jak "system/preferencje/wygaszacz ekranu". W ogóle nie ma żadnego menu o nazwie "system". Nie ma żadnego paska na górze ekranu, jest tylko skromne menu po lewej stronie, a w nim ustawienia systemu, w których nie ma wzmianki o wygaszaczu, a jedynie o zasilaniu ekranu. Podobnie nie interesuje mnie szukanie wygaszacza przez zawiłe komendy w terminalu, jestem początkującym userem i komendy i polecenia systemowe poznam później. Podobnie nie szukam żadnej kofeiny ani niczego dodatkowego w repozytoriach. W Windows, nawet w mądrych inaczej 7 lub 8, łatwo znaleźć ustawienia wygaszacza kilkoma kliknięciami, niczego nie trzeba zasysać z sieci, szukam czegoś podobnego w Ubuntu 14.04.
Z góry dzięki za pomoc i pozdrawiam :)
Ostatnio zmieniony 10 lip 2014, 22:34 przez Majster109, łącznie zmieniany 2 razy.
marcin1982
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

Re: Włączenie wygaszacza ekranu

Post autor: marcin1982 »

Zdradzisz nam jaką wersję Ubuntu zainstalowałeś? Podaj wynik poleceń z konsoli:

Kod: Zaznacz cały

lsb_release -a

lspci -k | grep -A2 VGA

ls -al /usr/share/xsessions

echo $XDG_CURRENT_DESKTOP
PS
Uzupełnij profil na forum.
Majster109
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Zainstalowałem wersję 14.04 64bit (Triumfalna Turkawka).
Co to znaczy: "wynik poleceń z konsoli"?
Co to znaczy: "uzupełnij profil na forum"?
Nie wygłupiam się, naprawdę nie wiem.
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne

Post autor: bear7 »

Majster109 pisze: Co to znaczy: "wynik poleceń z konsoli"?
Oznacza to tyle, że masz uruchomić terminal, przepisać (a najlepiej to zastosować metodę skopiuj-wklej) podane przez kolegę marcin1982 polecenia jedno po drugim i rezultat każdego polecenia, wrzuć na forum pomiędzy znacznikami CODE.
Majster109 pisze:Co to znaczy: "uzupełnij profil na forum"?
Oznacza to tyle, że masz przejść do edycji swojego forumowego profilu (Panel użytkownika > Profil) i uzupełnić brakujące dane na temat wykorzystywanego systemu (numer wydania, środowisko graficzne, etc).
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
Majster109
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Przecież ja już w pierwszym poście podałem, że rozwiązania oparte o terminal odrzucam. Jestem początkującym, powtarzam się, i nie rozumiem po co mam wpisywać jakieś polecenia? Czemu to ma służyć? Nie można wygaszacza odnaleźć myszką? Wszystkie informacje w profilu, które znam, podałem. Numer wydania podałem już 4 razy, środowisko mam graficzne, co mam jeszcze uzupełnić? Jeśli nie wiecie jak mi pomóc, to trudno, OK, przecież się nie pogniewam. Ale nie wierze, że taka prosta funkcja jak wygaszacz, jest aż tak głęboko zakopana, żebym musiał się do niej uczyć komend i poleceń systemu, który dopiero co wczoraj zainstalowałem. Zassałem z pierwszej strony obraz ISO o rozmiarze ok. 964MB, wypaliłem płytkę, włożyłem, zrestartowałem, reszta zadziała się sama. Czy jest więcej wersji 14.04? Czy nie posiadają wygaszacza? Czy wygaszacz to coś aż tak skomplikowanego, że myszką się nie uda?
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel

Post autor: bear7 »

A kto powiedział, że musi być zakopana? Za pomocą poleceń i terminala, w szybki sposób możemy dowiedzieć się więcej na temat twojego komputera i konfiguracji systemu. Szklanej kuli na forum nie mamy, a z samej informacji na temat wydania Ubuntu oraz środowiska graficznego, możemy jedynie wróżyć...
Jeśli nie wiecie jak mi pomóc, to trudno, OK, przecież się nie pogniewam.
Daj sobie szansę pomóc, to może spróbujemy...
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
marcin1982
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

Post autor: marcin1982 »

To podaj przynajmniej jakie masz środowisko graficzne albo wstaw zrzut ekranu ...
Majster109
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Nie wiem, jakie mam środowisko (nawet nie wiem, co to jest) i nie wiem, jak się robi zrzut ekranu. Nie chcę, o czym już pisałem, odpalać żadnych konsoli ani pisać żadnych niezrozumiałych dla mnie poleceń. Jeśli, o czym już pisałem, przeprowadziłem instalację w jakiś ekstremalnie automatyczny sposób, to znaczy, że moje środowisko wybrał za mnie instalator i jest to parametr defaultowy. Nie wiem, gdzie się sprawdza tą wersję, menu przeszukałem i nie znalazłem. Wiem, że mam wersję 14.04 (o czym informuję po raz kolejny, nie wiem, po co) i że zainstalowałem ją dwa dni temu i nie grzebałem w niej. Zakładam, że jako wyjadacze, wiecie, jak wyglądają defaultowe ustawienia systemu zaraz po instalacji, Bear7 też ma 14.04, i że znacie Ubuntu na tyle, że wiecie gdzie trzeba kliknąć. Jeśli w wersji 14.04 brak systemowego wygaszacza - oczekuję od Was informacji w rodzaju: "w Ubuntu 14.04 nie ma wygaszacza". Jeśli jest on w jakichś ustawieniach, oczekuję podpowiedzi w rodzaju: "kliknij siódmą ikonę od góry (ustawienia) odszukaj pozycję ekran, a dalej wybierz to lub tamto". Jeśli w Ubuntu 14.04 wygaszacz jest zakopany pod stertą poleceń terminala i jeśli nie da się do niego dokopać myszką, oczekuję odpowiedzi w rodzaju: "nie da się tego zrobić w prosty sposób". Jeśli nie wiecie, jak mi pomóc, oczekuję informacji w rodzaju: "nie wiemy, jak ci pomóc". Nie umiem pisać jaśniej, przepraszam za kłopot jaki sprawiłem swoim pytaniem.
Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
mistrz1
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Lokalizacja: Związek Socjalistycznych Republik Europejskich. Dystrykt – Polska

Post autor: mistrz1 »

Daj sobie spokój z komputerem, bo to za trudne dla ciebie ustrojstwo. Zainwestuj w liczydła, zeszyt i długopis. Nie da się ci pomóc. :)
"Jeśli robisz to, co zawsze robiłeś, masz to, co zawsze miałeś" – Sokrates
Chwała Rosji! :) :clap:
Awatar użytkownika
Kastagir
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 17.04

Post autor: Kastagir »

Jeśli w wersji 14.04 brak systemowego wygaszacza - oczekuję od Was informacji w rodzaju: "w Ubuntu 14.04 nie ma wygaszacza"
W Ubuntu 14.04 domyślnie nie ma wygaszacza. Trzeba sobie doinstalować:

xscreensaver
Majster109
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Kastagir, wielkie dzięki! Ty jeden zrozumiałeś o co mi chodzi :) Doinstalować potrafię już sam. Dziękuję i pozdrawiam wszystkich, również mistrza1, jestem przekonany, że umie już czytać :D
Awatar użytkownika
igotit4free
Przyjaciel
Przyjaciel

Post autor: igotit4free »

Majster109 pisze:Kastagir, wielkie dzięki! Ty jeden zrozumiałeś o co mi chodzi :) Doinstalować potrafię już sam. Dziękuję i pozdrawiam wszystkich, również mistrza1, jestem przekonany, że umie już czytać :D
Daruj sobie złośliwości i pajacowanie, jak ktoś ci zadaje pytania dodatkowe to odpowiadaj bo chodzi o rzetelną pomoc a nie zgadywanki. W swojej ignorancji możesz uważać, że coś jest oczywiste, ale w praktyce może nie być tak prosto.

Tematy rozwiązane oznaczamy edytując pierwszy post i dodając do tytułu SOLVED.
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja, aktualizacja i konfiguracja Ubuntu”