Podstawowe ustawiania, TRIM, SSD - pytanie

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
uzytkownikk18
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Podstawowe ustawiania, TRIM, SSD - pytanie

Post autor: uzytkownikk18 »

Dzisiaj zainstalowałem najnowsze wydanie Ubuntu (w Polskiej wersji), utworzyłem partycje EFI 100MB bo inaczej system nie chciał się bootować, 20GB EXT4 z księgowaniem dla systemu, oraz resztę 90GB również EXT4 z księgowaniem dla własnych potrzeb, partycji SWAP nie tworzyłem ponieważ mam 8GB ramu i nie zamierzam hibernować systemu.

Po instalacji zająłem się ustawieniem dla dysku SSD (tylko taki mam w laptopie), znalazłem poradniki i zrobiłem tak:

W tych plikach:

Kod: Zaznacz cały

sudo cp /etc/fstab /etc/fstab.bak
sudo gedit /etc/fstab
dopisałem noatime,discard tak że teraz wygląda tak:

UUID=b34b1b5f-08c1-4f16-8866-7d2820122af7 /               ext4 noatime,discard,errors=remount-ro 0       1
Drugą rzeczą jaką zrobiłem to zmiana w tym pliku

sudo cat /sys/block/sda/queue/scheduler
Z tego noop deadline [cfq] na to noop [deadline] cfq

I tyle odnośnie dysku SSD moje pytanie brzmi czy taka zmiana wystarczy czy jeszcze coś trzeba przestawić? Wyczytałem iż wystarczy włączyć TRIM i będzie ok.

Moje drugie pytanie brzmi czy da się sprawdzić czy np. nie ma jakiś uaktualnień do sterowników, czy wszystkie urządzenia mają sterowniki itp?

Z góry dzięki za pomoc :)
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64

Re: Podstawowe ustawiania, TRIM, SSD - pytanie

Post autor: bear7 »

uzytkownikk18 pisze: I tyle odnośnie dysku SSD moje pytanie brzmi czy taka zmiana wystarczy czy jeszcze coś trzeba przestawić? Wyczytałem iż wystarczy włączyć TRIM i będzie ok.
Trochę poradników dotyczących optymalizacji systemu na dyskach SSD już się pojawiło. Tutaj masz jeden z nich: https://sites.google.com/site/easylinuxtipsproject/ssd
uzytkownikk18 pisze: Moje drugie pytanie brzmi czy da się sprawdzić czy np. nie ma jakiś uaktualnień do sterowników, czy wszystkie urządzenia mają sterowniki itp?
Na forum panuje zasada:
Na Forum panuje zasada:jeden temat = jeden problemZastosuj się do tej zasady i opisz w osobnych tematach niezwiązane ze sobą wątki z Twojej wiadomościW razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.
Zapoznaj się z regulaminem forum oraz poleceniami:

man lspci

man lsub

man lshw
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”