elementary OS - czy to Ubuntu czy nie i skąd wziąć najnowszą wersję?
-
- Wygnańcy
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
- Architektura: x86_64
elementary OS - czy to Ubuntu czy nie i skąd wziąć najnowszą wersję?
Przepraszam za głupie pytania, ale nie wiem kto mógłby mi pomóc. Chodzi mi o elementary os. Jest rozwijany na bazie Ubuntu; czy na tym forum można w sprawie elementary pisać? I pytanie podstawowe skąd wziąć najnowszą wersję, bo ta którą ostatnio instalowałem, chyba Luna, ściągała z repozytorium tylko przestarzałe oprogramowanie. Co zrobić?
Ostatnio zmieniony 23 lip 2014, 03:32 przez kycjano, łącznie zmieniany 3 razy.
"Dlatego wszystko co chcecie, żeby ludzie wam czynili, wy też im podobnie czyńcie" - Jezus Chrystus
-
- Przyjaciel
Re: elementary OS
Zacznij od zapoznania się z regulaminem forum i doprecyzowania tytuł wątku zgodnie z informacją w poniższej ramce:
Elementary OS wywodzi się z Ubuntu i na forum dopuszczamy pytania i prośby dotyczące tej dystrybucji.
Zmień tytuł tematu tak, aby w sposób możliwie precyzyjny przedstawiał sedno sprawy, w której piszesz. Miej na uwadze również zgodność z REGULAMINEM
Tytuł tematu zmienisz edytując pierwszy post
W razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.Tytuł tematu zmienisz edytując pierwszy post
Elementary OS wywodzi się z Ubuntu i na forum dopuszczamy pytania i prośby dotyczące tej dystrybucji.
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
-
- Wygnańcy
Re: elementary OS - czy to Ubuntu czy nie i skąd wziąć najnowszą wersję?
A skąd można wziąć najnowszą wersję? Czy to w ogóle jest rozwijane? Jak zmusić ten system żeby pobierał aktualne aplikacje? Teraz jestem na Ubuntu bo elementary był cały nieaktualny, mam na myśli, że co jakiś czas wyskakiwała informacja że dana aplikacja jest stara i trzeba zamienić ją na lepszy model... A ja nie wiem jaką komendą to zrobić, żeby pobierał świeżynki. Nowa werja to podobno Isis... Tylko skąd wziąć? podono jeszcze męczą się nad nią informatycy. A ja potrzebuje nowej, ale stabilnej wersji.
Ostatnio zmieniony 23 lip 2014, 03:32 przez kycjano, łącznie zmieniany 2 razy.
"Dlatego wszystko co chcecie, żeby ludzie wam czynili, wy też im podobnie czyńcie" - Jezus Chrystus
- Tomfoc
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: 22.04
- Środowisko graficzne: GNOME
Takie komendy jak: sudo apt-get update, sudo apt-get upgrade i sudo apt-get dist-upgrade chyba znasz?
-
- Wygnańcy
No tak... Ale Luna jest niedopracowana. Poczekam na najnowszą wersję elementary. W tym czasie poeksperymentuję z różnymi dystrybucjami.
Dziękuję!
Poeksperymentowałem z elementary i po wymianie przeglądarki, programu pocztowego i paru innych śmieci prezentuje się bosko! Wygląda jak Apple OSX
I wszystko z Ubuntu tu bez przymiarki podchodzi! Nawet Firefox wygląda nieziemsko...
A propos eksperymentów z elementary. Tu instaluje się przestarzałe Kadu i trzeba z terminala to uaktualnić. Toteż gdyby ktoś chciał być na bieżąco z Kadu to podaję linki...
Ludzie! Tu nie ma Libre Offica!
Taka słynna dystrybucja i nie ma nawet edytora tekstu???
Całe szczęście na to też znalazłem lekarstwo:
Muzyki też by się przydało na czymś lepszym posłuchać...
Z Youtuba też idealnie nadaje się do ściągania teledysków niezastąpiony...
http://www.4kdownload.com/products/prod ... downloader
Dziękuję!
Poeksperymentowałem z elementary i po wymianie przeglądarki, programu pocztowego i paru innych śmieci prezentuje się bosko! Wygląda jak Apple OSX

A propos eksperymentów z elementary. Tu instaluje się przestarzałe Kadu i trzeba z terminala to uaktualnić. Toteż gdyby ktoś chciał być na bieżąco z Kadu to podaję linki...
Kod: Zaznacz cały
sudo apt-get updatetory ppa:patryk-prezu/ppa
sudo apt-get update
sudo apt-get install kadu
sudo apt-get install kadu-external-modules kadu-themes

Całe szczęście na to też znalazłem lekarstwo:
sudo add-apt-repository ppa:libreoffice/libreoffice-4-2 -y
sudo apt-get update
sudo apt-get install libreoffice libreoffice-l10n-pl
sudo apt-get install myspell-pl aspell-pl
sudo add-apt-repository ppa:me-davidsansome/clementine
sudo apt-get update
sudo apt-get install clementine
http://www.4kdownload.com/products/prod ... downloader
- Tomfoc
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: 22.04
- Środowisko graficzne: GNOME
Nie wiem czy zaglądasz tutaj: http://www.webupd8.org/ Można tam znaleźć różne programy.
-
- Wygnańcy
Dzięki, ale to po angielsku. Ja nie znam angielskiego a tłumaczenie googlowe jest "Kali być frajer"...
Aha! Potrzebuję na Minta zainstalować Firefox z innej dystrybucji, bo tam są ciągłe problemy z szukajką tą w prawym górnym rogu; znika Google... Wiem że jest opcja ściągnięcia nowej, ale ta nowa nie podpowiada... Ten lisek Ubuntu który zainstalowałem na elementary jest super, czyli się da, tylko nie wiem jaki link wklepać żeby z Ubuntu na Minta zainstalować. Bo bezpośrednio ze strony Mozilli chyba się nie da. Nie znam się na tym.
Aha! Potrzebuję na Minta zainstalować Firefox z innej dystrybucji, bo tam są ciągłe problemy z szukajką tą w prawym górnym rogu; znika Google... Wiem że jest opcja ściągnięcia nowej, ale ta nowa nie podpowiada... Ten lisek Ubuntu który zainstalowałem na elementary jest super, czyli się da, tylko nie wiem jaki link wklepać żeby z Ubuntu na Minta zainstalować. Bo bezpośrednio ze strony Mozilli chyba się nie da. Nie znam się na tym.
- igotit4free
- Przyjaciel
Na Forum panuje zasada:
jeden temat = jeden problem
Zastosuj się do tej zasady i opisz w osobnych tematach niezwiązane ze sobą wątki z Twojej wiadomości
W razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.jeden temat = jeden problem
Zastosuj się do tej zasady i opisz w osobnych tematach niezwiązane ze sobą wątki z Twojej wiadomości
Wydaje mi się, że na tytułowe pytanie odpowiedź już otrzymałeś. Zapoznaj się z Regulaminem.
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+