gdzie thunderbird zapisuje pocztę?
gdzie thunderbird zapisuje pocztę?
Mam zainstalowany ubuntu10-4.Ostatnio thunderbird zawiesza się kilkanaście sekund po starcie,w monitorze systemu widać jak w tym czasie rośnie zaangażowanie pamięci i partycji wymiany.Mógł bym odinstalować thunderbirda i ponownie zainstalować,boję się jednak,że utracę zapisaną pocztę,która jest dla mnie ważna (poczta onet pl).Bardzo proszę forumowiczów o sugestię i pomoc!Nadmieniam,że jestem osobą starszą zbytnio nie oblataną w informatyce,dlatego oczekuję dokładniejszych podpowiedzi.Pozdrawiam!
- igotit4free
- Przyjaciel
- Architektura: x86_64
Re: gdzie thunderbird zapisuje pocztę?
Możesz mieć trudności z ponowną instalacją czegokolwiek, ponieważ twój 10.04 nie ma już wsparcia.
Konfiguracja i pliki poczty są w ukrytym katalogu w twoim /home/nazwa_usera, otwórz menedżer plików i wciśnij Ctrl+H, zobaczysz szereg katalogów i plików z kropką na początku.
Nie mam przed sobą Linuksa, ale to będzie katalog o nazwie sugerującej, że należy do Thunderbirda, może .mozilla albo .thunderbird właśnie.
Możesz go skopiować w całości i przenieść w inne miejsce, albo zmienić mu nazwę, przy kolejnym uruchomieniu Thunderbird odpali "na czysto", bez żadnych twoich ustawień.
Konfiguracja i pliki poczty są w ukrytym katalogu w twoim /home/nazwa_usera, otwórz menedżer plików i wciśnij Ctrl+H, zobaczysz szereg katalogów i plików z kropką na początku.
Nie mam przed sobą Linuksa, ale to będzie katalog o nazwie sugerującej, że należy do Thunderbirda, może .mozilla albo .thunderbird właśnie.
Możesz go skopiować w całości i przenieść w inne miejsce, albo zmienić mu nazwę, przy kolejnym uruchomieniu Thunderbird odpali "na czysto", bez żadnych twoich ustawień.
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
- Lord_Vader2
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 14.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Re: gdzie thunderbird zapisuje pocztę?
Cześć
W katalogu .thunderbird, ja jak formatujje dysk systemowy to kopiuje ten katalog. Potem normalnie go nadpisuje zaraz po reinstalce. Mam odrazu całe ustawienia kont i całą poczte.
Jest to katalog niewidoczny.
W katalogu .thunderbird, ja jak formatujje dysk systemowy to kopiuje ten katalog. Potem normalnie go nadpisuje zaraz po reinstalce. Mam odrazu całe ustawienia kont i całą poczte.
Jest to katalog niewidoczny.
Google też jest moim przyjacielem