Konfiguracja połączenia PPPoE

Jeśli już na pewno nie da się umieścić posta wyżej.
Nanakon
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Konfiguracja połączenia PPPoE

Post autor: Nanakon »

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów, jestem nowy w świecie Ubuntu i niestety już napotkałem problemy. Dokładnie chodzi o to, że nie potrafię skonfigurować połączenia PPPoE. Opiszę może jak robię to na Win7: otwieram centrum sieci i udostępniania, wybieram skonfiguruj nowe połączenie lub sieć, następnie wybieram utwórz połączenie szerokopasmowe (PPPoE), wpisuję nazwę użytkownika, hasło i nazwę usługodawcy. W tym momencie internet jest gotowy do użytku. Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć jak wykonać tą samą czynność w systemie Ubuntu? Wersja, którą posiadam to 14.04 w polskim remixie. Nie wiem, czy ma to jakieś znaczenie, ale dodam, że korzystam z usług internetu radiowego, mam podpiętą pod USB kartę Edimax, do której z kolei wchodzi kabelek od anteny. Mam nadzieję, że ktoś udzieli mi pomocy i w końcu będę mógł przesiąść się Windowsa na Ubuntu :)
Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
igotit4free
Przyjaciel
Przyjaciel
Architektura: x86_64

Re: Konfiguracja połączenia PPPoE

Post autor: igotit4free »

Lata temu popełniłem poradnik, który nadal znajduje się w stosownym dziale na forum. W końcowej części znajdziesz przydatne komendy. W ramce PODOBNE TEMATY też widać wątek zatytułowany nieomal tak samo jak twój ...
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ostatnia deska ratunku”