Jak skonfigurować pilota Medion x10 do pracy z XBMC 12.3?

Tylko tematy nie mieszczące się powyżej.
ufocek
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.10

Jak skonfigurować pilota Medion x10 do pracy z XBMC 12.3?

Post autor: ufocek »

Witam,

Temat trochę starszawy ale muszę go odświeżyć.. Ma ktoś działający ten pilot z xbmc na ubuntu 14.04 i xbmc 12.3 lub wyższe.. powoli tracę już cierpliwość do niego.. przy irw pokazuje kody w xbmc pokazuje kody ale xbmc nie reaguje... wcześniej działał tylko jeden przycisk "ok" nie działał... Ktoś może podzielić się sprawdzoną i działającą konfiguracją?
pomier
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.04
Środowisko graficzne: GNOME

Re: Jak skonfigurować pilota Medion x10 do pracy z XBMC 12.3?

Post autor: pomier »

Sprawdź w konsoli po wpisaniu irw czy po naciśnięciu klawiszy wszystkich po kolei wyskakują jakiś komendy jeśli jest tak jak na obrazku poniżej to pilot działa. Teraz w xbmc w pliku lircmap.xml w tym pliku musisz sobie podpiąć nazwy z irw do tego pliku nazwy z każdego nacisnietego klawisza. Restart kompa i klawisze działają. Może być jeszcze problem z za szybką reakcją na klawisze z pilota ale to na końcu ci opiszę jak już ustawisz sobie tego xml. Gdzieś na tym forum jest taki wantek i nie wiem czy nie mój.

tak to ma wyglądać:
irw.png
(174.03 KiB) Nie pobierany
lircmap.jpg
(464.12 KiB) Nie pobierany
na koniec jak by za szybko reagowal xbmc na naciskanie klawiszy w pilocie muszisz zrobic sobie taki plik:

Kod: Zaznacz cały

<advancedsettings>
<remotedelay>17</remotedelay>
<remoterepeat>800</remoterepeat>
</advancedsettings>
plik nazywasz:
advancedsettings.xml
i umieszczasz go w /home/xbmc/.xbmc/userdata/

odrazu napiszę że ".xbmc" jest to folder ukryty i normalnie go nie widać poczytaj sobie o tym jak się dostać do tego foderu w ubuntu przez konsolę.

Pozdrawiam.

PS ja już dawno zrezygnowałem z ubuntu postawiłem sobie xbmcbuntu fajna dystrybucja, wszystko tam już jest, no po za tą właśnie konfiguracją ale wszystko co potrzebne jest. Dodałem sobie kartę dvbt i wszystko od razu śmiga tak samo z pilotami i innymi multimedialnymi urządzeniami.
ufocek
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

@pomier - dzięki za odpowiedź, mam oba te pliki zrobione, fakt u siebie mam delay "10", lircmap też mam ale na konsoli widać przy "irw" działanie klawiszy a w xmbc normalnie lipa.. przed zmianą pilota na "REMOTE="ATI/NVidia/X10 RF Remote (userspace)", wszystko działało w xbvmc oprócz klawisza "OK", zacząłem kombinować z driverem ATI no i lipa... teraz nie działa już nic, a zapomniałem sobie zrobić kopie tamtych ustawień.. Też mam xbmcbuntu, no ale jak na razie pilot nie chce zadziałać... Poniżej pliki, które mam do tego pilota skonfigurowane..
Załączniki
Lircmap.xml.txt
(1.34 KiB) Pobrany 90 razy
lircd.conf.txt
(553 Bajtów) Pobrany 101 razy
hardware.conf.txt
(1.33 KiB) Pobrany 98 razy
pomier
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

cześć, trzeba było nie dotykać tego ATI... tylko ustawić klawisz "OK" w lircmap.xml i by było ok.
Teraz Ci nie powiem co i jak bo nie ma mnie przy sprzęcie, będę w weekend to podeślę Ci wszystkie te pliki.

Poradziłeś sobie?
ufocek
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Nie.. i mnie zaczyna denerwować pilot.. jak napisałem wyżej, że nie działał mi tylko "OK" to tak mam jak się okazało jak wywaliłem lirc.. nie wiem jak to wtedy działa.. jak znowu zainstalowałem lirc.. i skonfigurowałem to pilot w xbmc nie reaguje.. masakra...
Także jak twoja propozycja wystawienia twoich plików jest nadal aktualna to byłbym wdzieczny..
pomier
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

OK podeślę Ci wszystkie pliki z mojej konfiguracji XBMC. Jak chcesz to podaj emaila lub umieszczę tutaj na forum.
ufocek
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Maila podesłałem na priv.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne”