klawiatura szaleje w 14.04 (randomowa kolejność liter)
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 13.04
- Środowisko graficzne: Xfce
- Architektura: x86
klawiatura szaleje w 14.04 (randomowa kolejność liter)
cześć. korzystam z lubuntu 14.04 i w tej wersji po pewnym czasie zaczęła mi szaleć klawiatura - chcę na przykład wpisać w chrome "forum ubuntu" a otrzymuję coś takiego: "fum orubuntu". litery się zgadzają ale kolejność pozostawia wiele do życzenia.
co dziwniejsze problem ten pojawia się tylko w chrome w pasku wyszukiwania i paru innych aplikacjach - np. spotify. edytory tekstu i pisanie w tym poście działa normalnie.
nie wiem co może być przyczyną - czy przeglądarka chrome, czy mój netbook z którego korzystam - czy wersja ubuntu - dlatego zamieściłem post tutaj.
jakieś pomysły? dzięki!
co dziwniejsze problem ten pojawia się tylko w chrome w pasku wyszukiwania i paru innych aplikacjach - np. spotify. edytory tekstu i pisanie w tym poście działa normalnie.
nie wiem co może być przyczyną - czy przeglądarka chrome, czy mój netbook z którego korzystam - czy wersja ubuntu - dlatego zamieściłem post tutaj.
jakieś pomysły? dzięki!
- rom
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 14.04
Re: klawiatura szaleje w 14.04 (randomowa kolejność liter)
Takie zachowanie obserwujesz za każdym razem wpisując coś w Chrome, czy czasami?
Używasz touchpada, czy myszki? U mnie kiedyś touchpad powodował podobne objawy, mimo że był wyłączony.
Używasz touchpada, czy myszki? U mnie kiedyś touchpad powodował podobne objawy, mimo że był wyłączony.
także = też
tak że = więc
tak że = więc
-
- Sędziwy Jeż
mam tak w 75% przypadków.
touchpad jest ciągle włączony - myszki nie używam. natomiast touchpad w innych edytorach tekstu nie przeszkadza w normalnym pisaniu.
touchpad jest ciągle włączony - myszki nie używam. natomiast touchpad w innych edytorach tekstu nie przeszkadza w normalnym pisaniu.
- rom
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 14.04
No to nie mam pomysłu. Ale możesz spróbować:
Jeśli masz myszkę, to podłącz, a następnie wyłącz touchpad poleceniem:i sprawdź, czy coś się zmieniło. Ponowne włączenie touchpada:
Również możesz zalogować się do sesji gościa i tam sprawdzić. Czasem, z niewiadomych przyczyn, niektóre błędy dotyczą konkretnego użytkownika.
Jeśli masz myszkę, to podłącz, a następnie wyłącz touchpad poleceniem:
Kod: Zaznacz cały
sudo rmmod psmouse
Kod: Zaznacz cały
sudo modprobe psmouse
także = też
tak że = więc
tak że = więc
Należy uruchomić program "KLAWIATURA" i odznaczyć opcje "Powtarzanie naciśnięcia klawisza przy jego przetrzymaniu".
-
- Sędziwy Jeż
pomogło dopiero wyłączenie ikonki klawiatury z paska zadań po kliknięciu PPM, a następnie zmiana języka w ustawieniach klawiatury w preferencjach systemowych (na angielski albo angielski a potem polski - nie pamiętam)