Lubuntu 14.04 - lekka przeglądarka internetowa Dooble

Przeglądarki, poczta, pakiety biurowe, prezentacje itd.
jaszek7777
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura: x86

Lubuntu 14.04 - lekka przeglądarka internetowa Dooble

Post autor: jaszek7777 »

Witam,

niedawno wskrzesiłem swój stary komputer Dell (256 RAM i PIII 1 GHz) instalując na nim Ubuntu z LXDE (14.04). Wszystko działa cudownie z jednym wyjątkiem - przeglądarki www. Popularne przeglądarki www (Firefox, Iceweasel, Chromium, nawet Midori) strasznie obciążają system. W zasadzie po wejściu na jakąkolwiek dość rozbudowaną stronę nic innego nie da się robić. Swój problem rozwiązałem instalując przeglądarkę Dooble. Działa po prostu cudownie! Są jednak dwa problemy, które dość znacznie utrudniają korzystanie.

1. W ustawieniach Windows => Setings => Security nie można "na stałe" włączyć obsługi "ciastczek". Gdy włączam wystrczy zrestartować przeglądarkę i już ciasteczka są wyłączone

2. Javascript - również w Windows => Setings => Security można to włączyć i to akurat zapamięuje. Problem w tym, że na badzo wielu stronach (w tym na wyszukiwarce Google w momencie naciśnięcia "Wyszukaj") przeglądarka się zamyka. Przy wyłączonej opcji Javascript jest ok z tym, że niektóre opcje niektórych stron nie działają.

Wiem, że po takiej przeglądarce nie można oczekiwać cudów, jednak być może ktoś się z czymś takim uporał albo zna równie lekką przeglądarkę :) Mam też Dillo, ale to tylko tekstowa.

Z góry dziękuję,

Jacek
Awatar użytkownika
igotit4free
Przyjaciel
Przyjaciel
Architektura: x86_64

Re: Lubuntu 14.04 - lekka przeglądarka internetowa Dooble

Post autor: igotit4free »

dwb, sb, surf? Powinny być też w repo Ubuntu. Chociaż ten twój RAM, ten RAM ... no to jest wyzwanie.
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
ODPOWIEDZ

Wróć do „Biuro”