[SOLVED] Recovery Partition a ubuntu 14.04

Tylko tematy nie mieszczące się powyżej.
Awatar użytkownika
RizOne
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86
Kontakt:

[SOLVED] Recovery Partition a ubuntu 14.04

Post autor: RizOne »

Witam
Mam taką oto sprawę: mam laptopa, niedawno kupionego, z zainstalowanym na nim systemem windows 8. Chciałbym jednak przeskoczyć na ubuntu 14.04. Jak to zrobić żeby w razie czego można było zainstalować potem windows 8?
Pytanie zapewne jest głupie ale jakoś tak zacząłem się nad tym zastanawiać :)
Z góry dziękuję za odpowiedzi
Ostatnio zmieniony 01 wrz 2014, 18:37 przez RizOne, łącznie zmieniany 2 razy.
no tak to w życiu bywa
Awatar użytkownika
faflo123
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64

Re: Przejście z windows 8. na ubuntu 4.04

Post autor: faflo123 »

Możesz włożyć płytę z windowsem i zainstalować go.
:clap: :lol: :clap: :mrgreen: :clap: :lol: :clap:
Awatar użytkownika
perzan
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Kontakt:

Post autor: perzan »

Najpierw poczytać o przywracaniu GRUB-a, bo jak włożysz płytę z Win i zainstalujesz ten system to nadpisze się właśnie GRUB. Więc na to możesz być przygotowany.
Eat, sleep, play hockey.
http://www.marcinperzanowski.wordpress.com
Ubuntu 12.04 Gnome Shell
Debian 7.4 KDE
Awatar użytkownika
RizOne
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

Właśnie nie mam płyty z windowsem, bo jest wgrany na dysku. Istnieje metoda żeby go jakoś nagrać? Czy można zainstalować system na czystym dysku z kopi zapasowej jaką się robi przez np. OneKey recovery?
no tak to w życiu bywa
Awatar użytkownika
Arkosake
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Środowisko graficzne: KDE Plasma

Post autor: Arkosake »

Jeżeli nie masz płyty z Windowsem a był on wgrany na Laptopa po jego zakupie to wystarczy skontaktować się z producentem sprzętu i oni dadzą link do poprania obrazu płyty, następnie tylko wypalić i po problemie. Key powinien być na obudowie gdzieś z tyłu. Co do instalacji Ubuntu obok Windowsa to na forum był już ktoś tak miły że poradnik napisał :p
viewtopic.php?f=146&p=992644&sid=053a2b ... 50#p992644
Awatar użytkownika
RizOne
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

Instalacje obok windows'a to nie problem zrobić :) a nie mam żadnego klucza na laptopie. Kolega tez nie ma, chyba od 8 już nie dają kluczy. A tak jeszcze spytam, czy recovery parition zadziała gdy dysk zostanie wyczyszczony? (w sensie usunę wszystko co jest na dysku, i zostanie tylko recovery)
no tak to w życiu bywa
Awatar użytkownika
Tomfoc
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 22.04

Post autor: Tomfoc »

Teoretycznie pozostawienie partycji recovery powinno sprawę załatwić, lecz w praktyce często jest tak, że recovery nie daje się odpalić. To jest ryzyko. Może zrób sobie jakimś programem kopię obecnego Windows i przechowuj tak na wszelki wypadek. W razie potrzeby przywrócisz Windows.
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel
Środowisko graficzne: Inne

Post autor: bear7 »

RizOne pisze:Właśnie nie mam płyty z windowsem, bo jest wgrany na dysku. Istnieje metoda żeby go jakoś nagrać? Czy można zainstalować system na czystym dysku z kopi zapasowej jaką się robi przez np. OneKey recovery?
Nasze forum, poświęcone jest konkretnej dystrybucji - Ubuntu. Z pytaniami odnośnie Windowsa, powinieneś skierować się na inne forum. Zanim to zrobisz, zapoznaj się z dostarczoną instrukcją obsługi i/lub sprawdź na stronie producenta tego tajemniczego komputerka, w jaki sposób wykonać kopię systemu, punkt przywracania systemu lub kopię partycji ratunkowej.
Arkosake pisze:Jeżeli nie masz płyty z Windowsem a był on wgrany na Laptopa po jego zakupie to wystarczy skontaktować się z producentem sprzętu i oni dadzą link do poprania obrazu płyty, następnie tylko wypalić i po problemie.
Każdy producent ma swoje warunki umowy i wcale nie jest powiedziane, że zaraz będą rozdawać prezenty. Proponuję zapoznać się z warunkami umowy lub skontaktować się z pomocą techniczną/biurem obsługi producenta sprzętu.
RizOne pisze:A tak jeszcze spytam, czy recovery parition zadziała gdy dysk zostanie wyczyszczony? (w sensie usunę wszystko co jest na dysku, i zostanie tylko recovery)
W teorii? Tak. W praktyce? Różnie bywa. Dobrze wykonana i przechowywana kopia bezpieczeństwa raczej nie zawiedzie...
RizOne pisze:nie mam żadnego klucza na laptopie. Kolega tez nie ma, chyba od 8 już nie dają kluczy.
Skontaktuj się z pomocą techniczną producenta swojego sprzętu i się dowiesz.
RizOne pisze:Jak to zrobić żeby w razie czego można było zainstalować potem windows 8?
Pytanie zapewne jest głupie ale jakoś tak zacząłem się nad tym zastanawiać :)
Pytanie nie jest głupie, tylko zadane w niewłaściwym miejscu. Ogólna recepta, jak już napisałem wyżej, dobrze wykonana i przechowywana w bezpiecznym miejscu kopia systemu Windows oraz partycji ratunkowej. Jak to zrobić? Najlepiej zapoznać się z dostarczoną do komputera dokumentacją lub obsługą/pomocą techniczną producenta sprzętu. Ewentualnie zapytanie na forum poświęconym systemowi Windows.

Doprecyzuj tytuł wątku, bo w tytule jest jedno, a w treści posta pytasz o coś zupełnie innego:
Zmień tytuł tematu tak, aby w sposób możliwie precyzyjny przedstawiał sedno sprawy, w której piszesz. Miej na uwadze również zgodność z REGULAMINEM
Tytuł tematu zmienisz edytując pierwszy postW razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne”