Toshiba l300-1am brak obrazu na TV przez VGA->HDMI

Karty graficzne, dźwiękowe, tv, monitory etc.
Marchos87
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Toshiba l300-1am brak obrazu na TV przez VGA->HDMI

Post autor: Marchos87 »

Witam wszystkich

Posiadam starą toshibę l300 1am z kartą intela gma 4500. Po podłączeniu laptopa do TV nic nie może zostać wykryte. Przeczytałem już kilka wątków ale nie ma nigdzie działającego rozwiązania. Możecie coś polecić?

Zaistalowałem pakiet disper ale wykrywa tylko 1 monitor.
marek@marek-Satellite-L300:~$ disper -l
display LVDS1: LVDS1
resolutions: 640x480, 800x600, 1024x768, 1280x800
Już nie wiem co mogę jeszcze spróbować żeby podłączyć tego lapka pod TV

Dodam jeszcze że łączę się kablem VGA (male) HDMI (male) - w TV wybieram source hdmi i mam brak sygnału ...
Ostatnio zmieniony 10 wrz 2014, 22:03 przez Marchos87, łącznie zmieniany 1 raz.
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64

Re: Toshiba l300 1am problem z telewizoram

Post autor: bear7 »

Zmień tytuł tematu tak, aby w sposób możliwie precyzyjny przedstawiał sedno sprawy, w której piszesz. Miej na uwadze również zgodność z REGULAMINEMTytuł tematu zmienisz edytując pierwszy postW razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.
Zanim ponownie wpiszesz w tytule tematu słowo PROBLEM zapoznaj się z REGULAMINEMW razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.

Jak już poprawisz tytuł wątku, to odłącz telewizor od komputera, odpal terminal i klepnij w nim:

Kod: Zaznacz cały

sudo dmesg -C
Następnie, podłącz ponownie telewizor do komputera, odpal poniższe polecenia, a ich wyniki wrzuć na forum pomiędzy znacznikami CODE, nie QUOTE:

dmesg

xrandr -q

lshw -C display
Dodam jeszcze że łączę się kablem VGA (male) HDMI (male) - w TV wybieram source hdmi i mam brak sygnału ...
Żeby mieć pewność, chcesz wysłać sygnał z komputera przez VGA do telewizora po HDMI? Mogę się mylić, ale chyba bez dodatkowego sprzętu - jakiegoś konwertera/adaptera - to chyba się nie obejdzie...
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Multimedia - karty graficzne, dźwiękowe, telewizyjne, drukarki, skanery”