Brak spolszczenia systemu po aktualizacji pakietów.

Wyłącznie system! Wątpliwości dotyczące aplikacji proszę umieszczać niżej, w odpowiednich forach.
Awatar użytkownika
van.den.vons
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86

Brak spolszczenia systemu po aktualizacji pakietów.

Post autor: van.den.vons »

Witam wszystkich i odświeżam temat.

Mam od wczoraj prawie identyczną sytuacje w swoim Ubuntu 14. Wczoraj rano, system zakomunikował mi, że wyszukał aktualizację. Przejrzałem co oferuje, a było tam między innymi uaktualnienie Firefoxa do 33, parę innych aktualizacji. Wszystko przydatne, przejrzałem dokładnie, nie było niczego co zaburzyłoby system i jego ustawienia. Poszło...
Po włączeniu Firefoxa zirytowało mnie, że zniknął pasek menu. Dwa kliknięcia i był z powrotem. Ku mojemu jednak zdziwieniu... wszystko po angielsku. Nic to, ustawimy z powrotem język polski intefejsu.

Wtedy... szczęka zaczęła mi opadać i tak pozostała w dolnym położeniu. Okazało się, że zniknęło spolszczenie wszystkiego. Mam jakieś pojedyncze okienka, albo fragment ich menu po polsku, cała reszta po angielsku. I niestety... Kicha. Przekopałem całe nasze forum. Zastosowałem się do wszystkich porad w tym wątku i na forach zagranicznych i dalej kicha. Polecenia typu locale, itd., zawsze i niezmiennie (mimo, że wszystko w systemie i programach jest po angielsku) pokazują, że mam... spolszczenie.

Próbowałem odinstalowywać języki, ponownie je instalować, przez synaptic, przez terminal, przez najróżniejsze ustawienia systemu. Co ciekawe, kiedy piszę na forach, albo w LibreOffice (mimo, że menu i cała oprawa programów po angielsku), to system wie, że piszę po polsku i błędy podkreśla jak wcześniej). Terminal we wszelkich znanych mi komendach nie zwraca żadnego błędu, wszystkie aktualizacje były pełne, żadnej uszkodzonej, itd.

Zastanawia mnie tylko jedna rzecz. Otóż, w ustawieniach systemu, w obsłudze języka, pokazuje zainstalowane w kolejności język polski, a poniżej angielski. Co ciekawe, jak klikam na język polski by ustawić go jak obowiązujący dla całego systemu, to kliknięcie na język, jakby go nie zatwierdza, to "zaciemnienie" na nazwie języka się nie zatrzymuje i z tego wnoszę, że klikniecie zatwierdzenia języka polskiego dla całego systemu go nie zatwierdza. Odinstalowanie, nawet całkowicie języka angielskiego nic nie daje. Nadal pokazuje, że mam język polski, że nie mam angielskiego... a angielski jest nadal w cały systemie. Ręce mi opadły..........
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64

Re: Brak spolszczenia systemu po aktualizacji pakietów.

Post autor: bear7 »

Zasada jest taka, że jak znalazłeś wątek i podane w nim rozwiązania nie działają, to wypada założyć osobny wątek, bo to nie jest identyczny przypadek:
Na Forum panuje zasada:jeden temat = jeden problemZastosuj się do tej zasady i opisz w osobnych tematach niezwiązane ze sobą wątki z Twojej wiadomościW razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.

Odnośnie twojego problemu, to pokaż, co terminal wypluwa po klepnięciu polecenia:

Kod: Zaznacz cały

locale
Następnie, utwórz konto dla nowego, tymczasowego użytkownika (konto gościa nie jest miarodajne), zaloguj się na to konto, spróbuj ustawić język polski jako główny język systemu i sprawdź najpierw, czy na tym koncie spolszczenie funkcjonuje, a następnie już na twoim oryginalnym koncie sprawdź ponownie, czy problem dalej występuje.
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
marcin1982
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

Re: Spolszczenie systemu i programów nie działa(14.04)

Post autor: marcin1982 »

Podaj wyniki poleceń z terminala:

dpkg -l | grep language-pack

localectl status
Awatar użytkownika
van.den.vons
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Hej panie i panowie...

Zabawę ze zmiana konta, jak radziliście przeprowadziłem. I niestety dalej to samo. To znaczy na koncie tymczasowym też jest angielski i mimo wybrania języka polskiego nadal jest język wyspiarzy. Powrót na konto główne też nic nie dał.

A oto co wypluł mój terminal...
locale

zbyszek@mariner:~$ locale
LANG=pl_PL.UTF-8
LANGUAGE=pl_PL
LC_CTYPE="pl_PL.UTF-8"
LC_NUMERIC="pl_PL.UTF-8"
LC_TIME="pl_PL.UTF-8"
LC_COLLATE="pl_PL.UTF-8"
LC_MONETARY="pl_PL.UTF-8"
LC_MESSAGES=POSIX
LC_PAPER="pl_PL.UTF-8"
LC_NAME="pl_PL.UTF-8"
LC_ADDRESS="pl_PL.UTF-8"
LC_TELEPHONE="pl_PL.UTF-8"
LC_MEASUREMENT="pl_PL.UTF-8"
LC_IDENTIFICATION="pl_PL.UTF-8"
LC_ALL=
dpkg -l | grep language-pack

zbyszek@mariner:~$ dpkg -l | grep language-pack
ii  language-pack-en                                            1:14.04+20140707                                       all          translation updates for language English
ii  language-pack-en-base                                       1:14.04+20140707                                       all          translations for language English
ii  language-pack-gnome-en                                      1:14.04+20140707                                       all          GNOME translation updates for language English
ii  language-pack-gnome-en-base                                 1:14.04+20140707                                       all          GNOME translations for language English
ii  language-pack-gnome-pl                                      1:14.04+20140707                                       all          GNOME translation updates for language Polish
ii  language-pack-gnome-pl-base                                 1:14.04+20140707                                       all          GNOME translations for language Polish
ii  language-pack-pl                                            1:14.04+20140707                                       all          translation updates for language Polish
ii  language-pack-pl-base                                       1:14.04+20140707                                       all          translations for language Polish
localectl status

zbyszek@mariner:~$     localectl status
   System Locale: LANG=pl_PL.UTF-8
                  LC_MESSAGES=POSIX
       VC Keymap: n/a
      X11 Layout: pl
       X11 Model: pc105
marcin1982
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

Klepnij takie polecenia:
- podniesienie uprawnień:

sudo su -
- zmiana ustawień lokalizacji:

echo "LANG=pl_PL.UTF-8" > /etc/default/locale
Po restarcie komputera podaj wynik:

locale

locale -a
Awatar użytkownika
van.den.vons
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

To: echo "LANG=pl_PL.UTF-8" > /etc/default/locale rozwiązało problem. Dziękuję serdecznie.

Pozostaje jednak pytanie, czym nagła zmiana języka, bez mojego "grzebania" w systemie była spowodowana? Pytam, by na przyszłość się tego ustrzec.
marcin1982
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

Pozostaje jednak pytanie, czym nagła zmiana języka, bez mojego "grzebania" w systemie była spowodowana?
Magia Ubuntu ;)
Awatar użytkownika
van.den.vons
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Taaa.... Z tym się w pełni zgodzę... Czasami bez powodu, żadnej ingerencji coś znika. Wiem... sorry... takie mamy ubuntu.

Chyba zamykamy temat? Jeszcze raz dziękuję za pomoc.
marcin1982
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

Na przyszłość - to samo robi polecenie:

localectl set-locale LANG=pl_PL.UTF-8
Sprawdzenie:

localectl status
Awatar użytkownika
van.den.vons
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Dobrze wiedzieć. Obie komendy zapisałem sobie zresztą w pliku, dla pewności, na przyszłość. THX.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja, aktualizacja i konfiguracja Ubuntu”