Jaki Linux na stary/słaby komputer?
- igotit4free
- Przyjaciel
- Architektura: x86_64
Re: Jaki Linux na stary/słaby komputer?
Jest na forum wątek gdzie zajmujemy się Linuksami na stareńkie i słabe komputerki, nie ma potrzeby tworzyć kolejnego, zwłaszcza że +50 stron wątku sprowadza się do dwóch zasadzie wskazań => Xubuntu dla wygodnickich, Lubuntu dla rzeźbiarzy.
Nie do końca rozumiem o co chodzi ze Strohgholdem i CoD...
Nie do końca rozumiem o co chodzi ze Strohgholdem i CoD...
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
Up.
Fakty faktem mogłem to bardziej uściślić to. Chodzi mi dokładniej program który się zwie PlayOnLinux. Jasne nie chce na tym kompie Skyrima czy innego BF-a ale starsze gry od czasu do czasu popykać i moje pytanie brzmi czy Lubuntu/Xubuntu jest kompatybilny z tymi systemami. + Moje pytanie dalej brzmi czy na ww. sprzęcie da radę odpalić Ubuntu 14.04 bo wymagania niby spełniam a opinie co do tego czy dam radę to odpalić w jakikolwiek sposób bez dodatkowego denerwowania są różne.
Fakty faktem mogłem to bardziej uściślić to. Chodzi mi dokładniej program który się zwie PlayOnLinux. Jasne nie chce na tym kompie Skyrima czy innego BF-a ale starsze gry od czasu do czasu popykać i moje pytanie brzmi czy Lubuntu/Xubuntu jest kompatybilny z tymi systemami. + Moje pytanie dalej brzmi czy na ww. sprzęcie da radę odpalić Ubuntu 14.04 bo wymagania niby spełniam a opinie co do tego czy dam radę to odpalić w jakikolwiek sposób bez dodatkowego denerwowania są różne.
- igotit4free
- Przyjaciel
To znaczy instalujesz Linuksa po to, żeby grać w stare, windowsowe gry? Gdzie sens, gdzie logika? To po to się kupuje auto na benzynę, żeby lać do niego olej napędowy? Po to się kupuje Play Station, żeby pchać do niej płyty z grami na Xboxa? Przecież to nonsens. Każda emulacja (tak wiem, Wine to nie emulator) jest kaleka, uboższa i do tego zabiera zasoby.
Tak czy inaczej za słaby komputer, na tym konfigu XP jako tako dawał rady prze laty, w tej chwili pewnie odpalenie przeglądarki go zamula.
Spróbuj Xubuntu 14.04, wersja 32 bity, powinien dawać radę. Unity z Ubuntu go po prostu zarżnie.
Tak czy inaczej za słaby komputer, na tym konfigu XP jako tako dawał rady prze laty, w tej chwili pewnie odpalenie przeglądarki go zamula.
Spróbuj Xubuntu 14.04, wersja 32 bity, powinien dawać radę. Unity z Ubuntu go po prostu zarżnie.
Ehhh ... Nie nie chcę grać tylko w gry bo do tego mam maszynkę. Chcę od czasu do czasu gdy będę w podróży i będę potrzebował zabicia czasu odpalę jakieś starocie przy którym kiedyś spędziłem masę czasu i ponapindalam. W każdym razie dzięki za pomoc 

- mati75
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Xfce
- Kontakt:
Stabilny Debian, Ubuntu nie posiada zamkniętych sterowników do tej karty.MegaPenny1724 pisze:Chciałbym wybrać linuxa dla podanego sprzętu:
Procesor: Intel Celeron 2.53Ghz
Karta graficzna: NVIDIA GeForce4 MX 4000 64 MB
Dysk twardy: 42 GB
RAM: 512 MB
System musi mieścić się na cd lub na pendrive 2 gb. Zależy mi chyba najbardziej na szybkości. Kiedyś miałem linuxa Ubuntu w wersji 10.10 i wszystko było ok. Od kiedy pojawiło się Unity (to chyba 11.04) to po uruchomieniu systemu pojawiał się czarny ekran.
Debian Developer
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 14.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86
Czy Samsng n130 pociągnie 14.04?
Witam. Mam takie szybkie pytania. Posiadam komputer Samnsung N130 o takich parametrach:
Pamięć: 1GB
Procesor: Intel Atom CPU N270 1,60GHzx2
Grafika: nieznana
Typ systemu: 32-bitowy
Dysk: 10 GB
Obecnie zainstalowany jest Ubuntu 12.04 LTS.
Pytanie: Czy aktualizacja z poziomu menadżera do wersji 14.04 ma sens? Po prostu nie wiem czy ten sprzęt pociągnie tą wersję. Nie znam się na tym za bardzo więc chciałbym zaczerpnąć Waszej opinii. Będę wdzięczny za pomoc.
Pamięć: 1GB
Procesor: Intel Atom CPU N270 1,60GHzx2
Grafika: nieznana
Typ systemu: 32-bitowy
Dysk: 10 GB
Obecnie zainstalowany jest Ubuntu 12.04 LTS.
Pytanie: Czy aktualizacja z poziomu menadżera do wersji 14.04 ma sens? Po prostu nie wiem czy ten sprzęt pociągnie tą wersję. Nie znam się na tym za bardzo więc chciałbym zaczerpnąć Waszej opinii. Będę wdzięczny za pomoc.
Ubuntu 14.04 LTS na Samsung N130 z 1,6HZ i 1GB RAM'u
- rom
- Przebojowy Jelonek
- Środowisko graficzne: Xfce
Re: Czy Samsng n130 pociągnie 14.04?
Unity jest za ciężkie na ten komputer. 12.04 ma wsparcie do kwietnia 2017 roku, więc jeśli działa, to nic nie zmieniaj.
14.04 można spróbować ale tylko Lubuntu lub Xubuntu, ewentualnie Mate (odpowiednik starego Gnome2). Ale ponieważ do tego musiałbyś skasować obecny system, to nie wiem czy warto.
14.04 można spróbować ale tylko Lubuntu lub Xubuntu, ewentualnie Mate (odpowiednik starego Gnome2). Ale ponieważ do tego musiałbyś skasować obecny system, to nie wiem czy warto.
także = też
tak że = więc
tak że = więc
-
- Serdeczny Borsuk
- Kontakt:
Da się uruchomić 14.04 ale przy tej ilości RAM nie ma to najmniejszego sensu. Na netbookach z Atom CPU N270 unity chodzi, powiedzmy, przyzwoicie, ale wystarczy włączyć coś bardzo zasobożernego, np firefox z kilkoma kartami (potrafi osiągnąć 700MB spokojnie) i system praktycznie staje, przy okazji zarzynając dysk przy swapowaniu. Dołóż ramu do 2GB i daj SSD zamiast HDD a najlepiej do tego zainstaluj Lubuntu i będziesz miał bardzo przywoity system na kilka lat. Przy okazji 10GB na ubuntu to trochę mało do jakiejkolwiek pracy, przeznacz na system 15-20GB.
Toshiba C850 i3-3210M 4GB RAM, Intel HD4000, Ubuntu 14.04
Samsung N145 Lubuntu 14.04
www.bezpieczneubuntu.pl
Samsung N145 Lubuntu 14.04
www.bezpieczneubuntu.pl
-
- Sędziwy Jeż
Konkretnie i rzeczowo. Dzięki serdeczne. Wersji nie zmieniam. A przy okazji, jak mógłbym dołożyć "kilka" GB do tych 10? Wspomnę tylko że to laptop z windą w tle, stąd tylko tyle przeznaczyłem. Zaczynałem przygodę z linuxem i nie pomyślałem żeby dać więcej. Czy teraz jest to możliwe?
Ubuntu 14.04 LTS na Samsung N130 z 1,6HZ i 1GB RAM'u
-
- Przyjaciel
- Środowisko graficzne: Inne
To jest już problem na osobny wątek:novyneo pisze:A przy okazji, jak mógłbym dołożyć "kilka" GB do tych 10? Wspomnę tylko że to laptop z windą w tle, stąd tylko tyle przeznaczyłem. Zaczynałem przygodę z linuxem i nie pomyślałem żeby dać więcej. Czy teraz jest to możliwe?
Na Forum panuje zasada:jeden temat = jeden problemZastosuj się do tej zasady i opisz w osobnych tematach niezwiązane ze sobą wątki z Twojej wiadomościW razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.
Odnośnie twojego pytania, to wszystko zależy od układu twoich partycji na dysku. Załóż osobny wątek, opisz problem i podaj jaki masz rozkład partycji na dysku. Na forum znajdziesz sporo wątków, odnośnie partycjonowania, w których wiele razy proszono o wyniki konkretnych poleceń. Poszukaj tych poleceń i ich wyniki również umieść w swoim nowym wątku.
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
- enedil
- Przebojowy Jelonek
- Środowisko graficzne: i3
- Kontakt:
Dobrym wyborem będzie Xubuntu 14.04.
Dobrze jest, psiakrew, a kto powie, że nie, to go w mordę!
~moderatorzy
~moderatorzy
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 12.04
Re: jaka wersja ubuntu ?
procesor amd athlon 64 3500+
plyta glowna ga-k8u-939
kartagrafiki gf6600gt
2 giga ramu ...
jaka wersja ubuntu tu pójdzie...?
plyta glowna ga-k8u-939
kartagrafiki gf6600gt
2 giga ramu ...
jaka wersja ubuntu tu pójdzie...?
-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 17.10
- Środowisko graficzne: GNOME
Re: jaka wersja ubuntu ?
Właściwie każda. Nieco mało pamięci, ale zawsze możesz się podratować ZRAMem.
- StarterX4
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
Spróbujcie tę dystrybucję: http://www.absolutelinux.org/download.shtml
Lub wybierzcie jakąś stąd: http://distrowatch.com/search.php?categ ... +Computers
Lub wybierzcie jakąś stąd: http://distrowatch.com/search.php?categ ... +Computers
CPU: AMD Athlon™ Processor LE-1600 2.21 GHZ | GPU: NVidia GeForce 6150SE nForce 430 (256MB) | RAM: 2 GB | Płyta Główna: MSI MS 7309 | HDD: Hitachi HDT725025VLAT80 ATA, 232 GB | SYS: Manjaro Linux 0.8.11 64-BIT | DVD-CD: TSST corp CDDVDW SH-S223Q SCSI
- Hwiparam
- Zakręcona Traszka
- Środowisko graficzne: Openbox
http://lmgtfy.com/?q=linux+mint+%20spolszczenieonealdo2203 pisze:nie jest (tak mi sie do konca wydaje) spolszczony
Obstawiam, że nie masz zainstalowanych paczek językowych, albo domyślny język jest ustawiony na EN.
Ubuntu: "Nie możesz używać tej samej wersji OS przez 12 lat i cały czas otrzymywać do niej aktualizacje oraz wsparcie!"
Arch Linux: "Hahahahaha Rolling Release robi brrrrrr!!!"
Miej wygooglane, a będzie ci dane
Arch Linux: "Hahahahaha Rolling Release robi brrrrrr!!!"
Miej wygooglane, a będzie ci dane

- gerald
- Serdeczny Borsuk
@ sumdetective Powiedz znajomemu żeby sobie dał spokój z instalacją, ten komputer oddaj do muzeum
Ubuntu-Mate & Linux Mint 17 Cinnamon & Ubuntu 14.04
Android 4.4.4 - CyanogenMod 11
Android 4.4.4 - CyanogenMod 11
lubuntu i sterowniki
Witam,
Potrzebuję lekkiej dystrybucji linuxa z wbudowanymi sterownikami open source. Wiem, że ubuntu takie jest i zastanawiam się czy lubuntu też posiada wszystkie te same sterowniki? Wiem, że samych aplikacji jest mniej, ale chodzi mi o sterowniki.
Potrzebuję lekkiej dystrybucji linuxa z wbudowanymi sterownikami open source. Wiem, że ubuntu takie jest i zastanawiam się czy lubuntu też posiada wszystkie te same sterowniki? Wiem, że samych aplikacji jest mniej, ale chodzi mi o sterowniki.
- igotit4free
- Przyjaciel
Re: lubuntu i sterowniki
Zadaj pytanie o konkretny sprzęt, o konkretną konfigurację. Na tym poziomie abstrakcji jakim się posłużyłeś odpowiedź może być równie konkretna co pytanie, czyli np. "to zależy".ddebny pisze:Witam,
Generalnie można założyć, że "lubuntu posiada wszystkie te same sterowniki co ubuntu".
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Kontakt:
Starsza wersja ubuntu na słaby sprzęt
Witam, mam starego laptopa, 512MB DDR266, Pentium 4 2.53GHz i słaby dysk. Miałem Xubuntu i słabo to chodziło, gorzej od XP. Debian lepiej od XP i Xubuntu, ale np. włączę film - chodzi ok, dam na pełny ekran - 2fps. Na XP tak nie ma (może stery od grafiki, ale te wbudowane są aż tak słabe? mam radeon 9000 igp). Myslę, czy może stara wersja Ubuntu, nie wiem jaka - 7.10, 8.04, 9.xx będzie dobra dla tego sprzętu? Czy by nie było problemu z nowymi aplikacjami itp?