severus snape pisze:W moich prywatnych notatkach mam to zapisane tak:
Naprawa ekranu bootsplash po instalacji sterowników Nvidia
sudo gedit /etc/default/grub
(#GRUB_GFXMODE=640x480)=>(GRUB_GFXPAYLOAD_LINUX="1024x768") Zapisz.
sudo update-grub (i reset)
(trzeba w razie wadliwego obrazu spowrotem zainstalować sterownik domyślny, reset, spowrotem nvidia, reset i działa)
Dołożyłem wpis i rozdzielczośc jest dobra ale nie uruchamia się prawidłowo - brak właściwego splasha czy jak to się nazywa...

A czy ty w ogóle rozumiesz to, co dodałeś w tych swoich notatkach? Bo w notatkach masz jedno, a następnie wklejasz takie coś:
#GRUB_GFXMODE=640x480
GRUB_GFXPAYLOAD_LINUX="1024x768"
GRUB_GFXPAYLOAD_LINUX="1920x1080"
To jaka w końcu ma być ta rozdzielczość splasha: 1024x768, czy 1920x1080? Ciężko, aby system pracował na jednej i drugiej w tym samym czasie. Sprawdziłeś w ogóle, czy te rozdzielczości są obsługiwane?
severus snape pisze:Tak. Tylko chyba dam sobie spokój ze sterownikami nVidii, bo gdy tylko zabieram się za to wyskakują mi jakieś błędy i muszę reinstalować system; dziś ze cztery razy...
Zamiast ponownie instalować system, zawsze możesz spróbować usunąć sterownik. Jak? Już chyba raz dostałeś informacje. A jak nie, to na forum wałkowane już było nie raz.
TheKrzychuuuuu pisze:Mi z tego co pamiętam pomogło zrestartowanie biosa do ustawień fabrycznych. Możliwe, że i tobie to pomoże.
TheKrzychuuuuu pisze:
i zainstaluj te sterowniki. Może najnowsze coś źle działają przy tej wersji ubuntu.
Resetowanie BIOS-a i ponowna instalacja sterownika nic nie da, bo to nie tutaj leży problem. Więcej info:
viewtopic.php?f=146&t=124697. W przypadku Ubuntu 14.04 niestety hardinfo nie zadziała i obsługiwaną rozdzielczość niestety trzeba by spradzić w inny sposób, wykorzystując odpowiedni parametr rozruchowy GRUB-a. Będę miał więcej czasu, to opiszę.
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.